VAŽNA INVESTICIJA

Počela gradnja POS-ovih stanova u Jurandvoru: Za godinu dana niče dom za 13 obitelji

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Potpisivanju povelje o tom činu kao i njenim polaganjem u temelje budućeg zdanja, uz bašćanskog općinskog načelnika Tonija Juranića, nazočili su još i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, kao i Nikola Turčić, čelnik otočne građevinske tvrtke GPP Mikić.BAŠKA – Danas upriličenom svečanošću, započeo je teć 365 dana dugi rok unutar kojeg bi, na sad i službeno otzvorenome gradilištu u Jurandvoru, trebao niknuti novi stambeni kompleks koji će se izgraditi u sklopu provedbe programa društveno poticane stanogradnje. Potpisivanju povelje o tom činu kao i njenim polaganjem u temelje budućeg zdanja, uz bašćanskog općinskog načelnika Tonija Juranića, nazočili su još i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, kao i Nikola Turčić, čelnik otočne građevinske tvrtke GPP Mikić koja se posredstvom javnog natječaja izborila za izgradnju budućeg višestamabenog kompklsa u kojem će za godinu dana dom dobiti 13 obitelji s područja Baške i njene okolice.


– Priprema za realizaciju ovog projekta započela je pred pet godina kad je Općina, upravo s nakonom realizacije prvog POS-ovog projekta na našem području, otkupila ovo zemljište te započela pripreme posla kojeg sad pretačemo u djelo, istaknuo je Juranić podsjetivši da se uz prometnicu koja Jurandvor spaja sa susjednim Batomljem sad započenje graditi na 1,3 tisuće kvadrata velikom zemljištu kojeg je lokalne uprava prepustila APN-u. Osim u vrijednosti spomenutoj agenciji prepuštenog zemljišta, općinski doprinos ovom nama iznimno vrijednom i važnom projektu opgleda se i u vrijednosti sve za izgradnju ove zgrade potrebne infrastrukture, ali i učešću u vrijedbnosti investivcije u udjelu od skoro 3,7 milijuna kuna koju je Općinsko vijeće složno potvrdilo želei pripomoći konačnom ostvarenju ovog programa kojeg u Baški doživljavamo i socijalnim, a li i pronatalitetnim, nastavio je općinski načelnik.


Čelnik APN-a Dragan Hrsitov u istoj je prilci podsjetio da je bašćanski POS petnaesti takav projekt na području PGŽ, regije u kojoj je posredstvom tog programa do sad na 14 lokaliteta podignuto 595 stanova. – Ukupno u Hrvatskoj, do sad je izgrađeno preko 8,3 tisuća stanova vrijednih 4,3 milijuna kuna, istaknuo je Hristov. Kamen temeljac kojeg danas polaženo označava začetak gradnje objekta koji će imati četriri etaže – podrum, prizemlje i dva kata. U podrumu će biti skladišni prostori a u prizemlju i na katovima stambene jedinice čijim će stanarima, treba i to reći, u okiolišu zgrade biti osiguran propisani broj parkirnih mjesta. Vrijednost ukupne investicije je 12,5 milijuna kuna, a cijena kvadratnog metra stanova koji će tijekom gradnje i u formalnom smislu dobiti svoje vlasnike biti će 1.350 eura, zaključio je čelni spomenute državne agencije.
Direktor tvrtke GPP Mikić koja je projekt POS-a nedavno realizirala i na području Baški susjedne Općine Punat rekao je da ga kao otočana posebno veseli svaki ovakav doprinos njegove tvrtke nastojanjima rješavanja stambenog pitanja krčkih obitelji. – Sigurna da nam u oviom trenucima, kad je sve nekao otežano i zakočeno, ovakav projekt mnogi znači i s poslovne strane priče, a to i povjerenje koje nam je ukazano biti razlog i za naš dodatan trud u nastonaju da sve što se tijekom narednih 12 mjeseci ovdje bude radilo i gradilo bude kvalitetno, u roku i svim ostalim ugovorenim parametrima, zaključio ej Turčić čije će građevinare, spomenimo i to, tijekom zahavata koji će se ondje itzvoditi kao nadzorni inženjer pratiti i nadzirati jučerašnjoj svečanosti također prosutni glavni nadzorni inženjer Ivica Lazaneo, iz kostrenske tvrtke AG Projekt.