MJESEC PLAVE RIBE

»Plavuše« danas preuzimaju vlast na crikveničkoj rivijeri: Evo što donosi tradicionalna gastronomska manifestacija

Robert Šimonović

Foto M. PALUH

Foto M. PALUH

Danas s početkom u 18 sati u centru Crikvenice predviđeno je otvaranje Mjeseca plave ribe uz »cooking show« poznatog chefa Davida Skoke. Veselo će biti i ostatak vikenda, a sutra je na programu prava atrakcija – dolazak ribarskog broda s tunom u crikveničku luku te priprema jela od ulova iz mora



CRIKVENICA – Na crikveničkoj rivijeri danas počinje manifestacija koja će potrajati mjesec dana, a u kojoj će glavnu ulogu preuzeti jedna plavuša. Riječ je o vladarici tradicionalne gastronomije crikveničkoga kraja – plavoj ribi, odnosno o početku 11. po redu Mjeseca plave ribe u Crikvenici. A zašto baš plava riba na ovim prostorima ima toliki značaj? Kako ističu iz Turističke zajednice grada Crikvenice, Mjesec plave ribe je manifestacija koja se oslanja na ribarstvo kao tradicijsku djelatnost ovoga kraja, a upravo je ribarstvo stoljećima bilo jedno od glavnih zanimanja Crikveničana.


– Generacije ribara su kroz svakodnevnu tešku borbu za preživljavanje usavršavale svoja znanja i vještine, stoga ne čudi da su crikvenički ribari već u 18. stoljeću bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu ribu, ali i ostale. Mnogi od njih svoje su vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta. Crikvenica je početkom 20. stoljeća bila jedno od vodećih ribarskih središta Jadrana. Danas bogata tradicija ne živi samo u sjećanjima i zapisima. Između ostalog, o njoj pričaju i manifestacije u Crikvenici koje spajaju ljubav prema moru, tradiciji i suvremenosti, ističu iz TZG-a Crikvenice.


Cooking show


Mjesec plave ribe u svojim je počecima zamišljen kao tjedan, ali je zbog velikoga interesa i sadržaja prerastao u mjesec.




– Mjesec plave ribe vezan je uz projekt Cesta plave ribe, koji je osmislila Turistička zajednica grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. Riječ je o posebnoj cjelogodišnjoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na vrijednoj tradiciji, a u kojoj sudjeluje nekoliko restorana s područja Rivijere Crikvenica. Cesta plave ribe – Mjesec plave ribe osvojila je i srca struke pa je 2014. dobila nagradu Simply the Best u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije – napominju iz TZG-a Crikvenice, dodavši da će se ovogodišnji Mjesec plave ribe održati od 15. rujna do 15. listopada.


Ovaj gastrodoživljaj ne znači samo kušanje slasnih i zdravih ribljih specijaliteta već i druge zanimljive aktivnosti. Tako je već danas s početkom u 18 sati u centru Crikvenice predviđeno otvaranje Mjeseca plave ribe uz »cooking show« poznatog chefa Davida Skoke. Bit će tu i posebne ponude jela od plave ribe, vinski kutak te ponuda osvježavajućih koktela. Voditelj programa bit će Domagoj Jakopović Ribafish. Svim restoranima – sudionicima projekta Cesta plave ribe, dodijelit će se oznake koje će ih trajno podsjećati na sudjelovanje u ovoj manifestaciji. U večernjim satima uslijedit će zabavno-glazbeni program uz nastupe Marka Škugora i sastava Trio Crikvenica.


Veselo će biti i ostatak vikenda, također s početkom u 18 sati, a već sutra sve posjetitelje Crikvenice očekuje prava atrakcija – dolazak ribarskog broda s tunom u crikveničku luku te priprema jela od ulova iz mora. Voditelj programa bit će Robert Ferlin. Osim posebne ponude jela od plave ribe, koktela i vinskog kutka, ovu večer će uljepšati i Damir Kedžo te Trio Crikvenica. Ova nedjelja rezervirana je za »cooking show« chefova iz restorana Dida, Domino i Miramare, uz posebnu ponudu jela od plave ribe, prigodnih koktela i vinski kutak. Voditeljica koja će okupljene voditi kroz program bit će Barbara Udovičić Papeš, a zabavljat će ih klapa Kampanel i Trio Crikvenica. Kako ističu iz crikveničke turističke zajednice, sva tri dana najmlađi posjeitelji moći će uživati u programu namijenjenom njima.


Ljubavna priča


Valja napomenuti i da će u sklopu Mjeseca plave ribe odabrani ugostiteljski objekti na području crikveničke rivijere nuditi ukusna, maštovita i raznovrsna jela od plave ribe. U manifestaciju su tako uključeni ugostiteljski objekti Dida, Karoca, Trabakul, restorani hotela Crikvenica, Esplanade i Miramare u Crikvenici, restoran Domino u Dramlju, restoran Feral u Jadranovu, ugostiteljski objekti Riva i Ulika u Selcu te restoran hotela Marina također u Selcu.


Poseban dan, odnosno večer, dogodit će se 29. rujna u restoranu Dida, kad će svi ljubitelji plave ribe moći svjedočiti »ljubavnoj priči« između plave ribe i vina. Ovom prilikom uparivat će se jela od plave ribe s vinima vinarije Pavlomir i Grand Village Estate, i to pod vodstvom sommelierke Ines Matić Matešković. Jedinstveno gastroputovanje bit će održano i u baru i restoranu Terraca u Dramlju. Vikend gastroeventi u ovom objektu (od 22. do 24. rujna i od 29. rujna do 1. listopada) donijet će posebnu gastroponudu uz nastupe klape Kala i glazbenih sastava Coffee Shop Acoustic te Trio Splash.