LIČKA POSLA

Piše Marin Smolčić: Oprez, svadba na putu

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

U vrijeme svadbi trebalo bi mijenjati režim rada semafora, jer oni svojim promjenama boja remete kontinuitet kretanja svatova.U životu mi je puna kapa onoga što je veliki Branko Ćopić volio kazivati, kao ono »rek’o drug komesar da od danas nema više Boga«! Nebitno je je li nešto rekao drug komesar ili gospodin vijećnik, saborski zastupnik ili netko treći.


Na sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića prije desetak godina jedna je vijećnica postavila pitanje do kad će se prešutno dopuštati svatovima da odmah nakon svršetka obreda vjenčanja pred crkvom »ošinu« iz sveg raspoloživog naoružanja. Legalnog i onog drugog. Ovo je pitanje bilo postavljeno s povodom, jer se dogodilo da jedan raspojasani svat iz prtljažnika izvadi mitraljez PKZ i »spraši« u zrak od veselja rafal od 30-40 metaka. Budući da ne treba biti lumen za balistiku, jasno je da ti metci negdje moraju pasti. Uz opravdanu bojazan gospođe vijećnice da tada mogu nekog i ozlijediti.


Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća pojavio se policijski službenik i sve nas »očarao« izjavom.
– Pa mora se svat malo opustiti i proveseliti. Dosta je ljudima bilo rata i straha, vrijeme je za veselje, reče tada gospon policijot. I ostade živ. Dakle, došlo je vrijeme radosti, pa treba po Gospiću pucati do mile volje. Ispoljavanje radosti uz mitraljez PKT kalibra 7,62 mm X 53R. Kad takav nered pojasni gospon iz policije, odmah nam je svima bilo lakše.
Godine su prošle, pa se u Lici tijekom svadbi sve manje puca. Kolone okićenih automobila što uz zvuke sirena kruže gradom imaju danas neke nove običaje. Već smo naučili da kroz zadnje prozore iz auta podvriskuju cure što su se u toaletama nagnule kroz prozor do pojasa, mašu načetim bocama žestica, pjevaju glasno i falš, pa dokazuju da su radosne. Ali, kao i u reklamama, »to nije sve«.


U vrijeme svadbi trebalo bi mijenjati režim rada semafora, jer oni svojim promjenama boja remete kontinuitet kretanja svatova. Tome su se domislili neki svati pa onda prije prolaska svatovske kolone parkiraju po raskršćima i ispred semafora automobile s balonima, sa »službenim oznakama svatova«. Iako obični smrtnici za upravljačima negoduju, ‘ko im je kriv što nisu u tim svatovima?!? Jer, kad svatovi krenu kroz raskršća, uobičajena regulacija prometa tu ne vrijedi. Barem ne u Lici. Za vrijeme takvog divljanja pješaci uzaludno čekaju svoje zeleno svjetlo, jer bi mogli završiti pod kotačima raspojasane kolone.


Ovdje djelomično pristaje apoteoza, samo što su svatovi daleko iznad običnih građana. Policije po običaju nema ni blizu da regulira i ublaži ovu bahatost. Barem da se izmisli novi prometni znak »Oprez, svatovi na putu«!