KOLUMNA

Piše Aleksandra Kućel Ilić: “Oni dani”, nestašni baneri i poštanski sandučići

Aleksandra Kućel Ilić

Nismo metropola, već mali grad u kojemu »svi sve znaju« pa bi i rasvjetljavanje »slučaja poštanski sandučić«, nakon što su građani u Ičićima jučer otkrili tko je tajanstveni dostavljač, uskoro moglo biti potkrijepljeno i konkretnim imenima.Šest kandidata traži put do gradonačelničke pozicije u Opatiji. U predizbornu utrku su i službeno ušli Marko Ćorić (HDZ), Ivo Dujmić (kandidat grupe birača), Fernando Kirigin (SDP), Neva Slani (Akcija mladih, Unija Kvarnera), Alen Sršen (kandidat grupe birača) i Ante Štampalija (Kvarnerska inicijativa, IDS). Budući da se predizborni dani prvi put odigravaju u COVID-okolnostima, uslijed čega su veća javna okupljanja zabranjena, ovih »šest lica« za osvajanje naklonosti birača moraju uložiti daleko više truda i biti inventivnija nego li je to bilo tijekom uobičajenih, često vrlo napetih, ali ipak »normalnih« dosadašnjih kampanja, onih bez distance i zaštitnih maski na licima.


Upravo zbog posebnosti trenutka i njegove neodvojivosti od korone, dojam je da je javnost uoči predstojećih lokalnih izbora raspisanih za 16. svibnja relativno nezainteresirana već i za sam izlazak na biračka mjesta te u skladu s time i za odabir nekog od ponuđenih kandidata. Kakva će biti izlaznost biračkoga tijela, neizvjesno je, no uglavnom, moglo bi se dogoditi da se onima koji i prije korone nisu izlazili na izbore, »lijenima, ali njurgavima« pridruži još dio birača. Klasična priča. Je li pravedno da se, ukoliko bojkotiraju izbore, ali ne i vječne naknadne zamjerke na račun postignutih rezultata, iako su zaobilazili birališta, »nakon bitke« nađu među najglasnijima, ne treba posebno isticati. Tko želi biti »glasan«, neka i na biračkome mjestu, a ne samo po kafićima i društvenim mrežama bude »jasan«…
Program, program i program. I još jednom program.


U civiliziranim uvjetima političke utakmice, put do birača bi se trebao osvajati ponudom najboljih rješenja za određenu sredinu, najboljim programom, a ne udarcima »ispod pojasa« i utuživim porukama. U obraćanju javnosti trebala bi prevladavati pozitiva jer u ne baš najsretnijim vremenima tjerati birače u mulj prljave kampanje – u presudnom trenutku ne može iznjedriti dobar rezultat. Do izbora su »oni dani do predizborne šutnje ključni«, sve ih je manje, a u samoj završnici kampanje u Opatiji, baš tijekom »onih dana u mjesecu«, dogodilo se čak i to da je zbog klevetničkih letaka i poziva na mržnju usmjerenih prema jednom od kandidata, u sve morala biti uključena i policija koja upravo vodi istragu na temelju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja. Nismo metropola, već mali grad u kojemu »svi sve znaju« pa bi i rasvjetljavanje »slučaja poštanski sandučić«, nakon što su građani u Ičićima jučer otkrili tko je tajanstveni dostavljač, uskoro moglo biti potkrijepljeno i konkretnim imenima.
Prepustimo to ipak zaduženima za istragu, a do tada – oprezno s otvaranjem sandučića, ali i prolaskom blizu nestabilnih stranačkih banera koji čak i po mirnom vremenu, gotovo bez daška vjetra, otkazuju poslušnost, padaju i gube stabilnost i cijeloj situaciji nazvanoj »bombardiranje presicama« daju tragikomičnu pozadinu. Reklo bi se po domaći, »prava zmeša«.


Ispred tih teškom mukom ukroćenih banera, osim što će se potruditi za što bolji izborni rezultat i što više glasova za gradonačelničke kandidature, svi pretendenti za to mjesto, uz to što »mašu obećanjima«, istaknuli su i kandidacijske liste za izbor članova budućeg Gradskog vijeća u Opatiji. Odnosno, da bi gradonačelnik ili gradonačelnica mogli stabilno voditi Grad, potrebno je kad birači kažu svoje, imati i dovoljno vijećničkih ruku u zraku. Svi jamče kvalitetu odabranih, a uz liste s 15 kandidata koje je biračima na ocjenu ponudilo spomenutih šest kandidata koji su se našli u ulogama nositelja lista, odnosno stranke ili grupe birača koje predstavljaju, listu su objavili još i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) koju predvodi Darko Varljen te Narodna stranka – Reformisti, čiji je nositelj Boris Uršić. Izbora sasvim dovoljno, sasvim nam je dovoljno izbora…