Press kolegij župana

PGŽ s milijun kuna potiče razvoj poljoprivrednog gospodarstva

Barbara Čalušić

Snimio: MATEO LEVAK

Snimio: MATEO LEVAK

Donijeli smo odluku o raspisivanju natječaja za milijun kuna u poljoprivredi kako bismo poticali i taj segment našeg gospodarstva, izjavio je župan Komadina.RIJEKA – Na sjednici Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak pred vijećnicima će se naći prvi ovogodišnji rebalans proračuna koji će povećati županisjke rashode s 1,353 milijardi kuna na 1,496 milijardi kuna. Iako nije uspio dobiti većinu u Skupštini, župan Zlatko Komadina tvrdi da PGŽ funkcionira u punom pogonu što dokazuje i dnevni red ovotjedne sjednice Županijske skupštine.
– U ovim specifičnim političkim i COVID vremenima funkcioniramo uredno i normalno. Županija je u punom pogonu, o čemu svjedoči i četvrtak kada ćemo imati sjednicu Skupštine s 14 točaka među kojima je glavna rebalans, a i današnji kolegij ima 31 točku dnevnog reda jer moramo odraditi sve što nam je u planu rada za ovaj period.


Na prošlom kolegiju raspodijelili smo sredstva tvrtkama u kulturi tako da smo dodijelili 100 tisuća kuna za desetak izdavača. Održavamo i taj segment na životu, a donijeli smo odluku o raspisivanju natječaja za milijun kuna u poljoprivredi kako bismo poticali i taj segment našeg gospodarstva, izjavio je župan Komadina na redovnom susretu s novinarima.


Natječaj za poljoprivrednike objavljen je na mrežnim stranicama PGŽ-a i traje 45 dana, a potpore se kreću u iznosima od 10 do 40 tisuća kuna.
Komadina je također izrazio zadovoljstvo što se Primorsko-goranska županija nalazi u epidemiološkoj zelenoj zoni dodavši kako odluke Županijskog stožera nastoje postići balans između socijalne uključivosti, zdravlja i gospodarstva.


Pročenica županijskog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač podsjetila je pilot-projekt pomoći integraciji rehabilitiranih ovisnika u zajednicu koji će biti financiran i narednih pet godina.
– Produžili smo najam stana u Lokvama koji je prije pet godina postao dio pilot-projekta. PGŽ je svoju imovinu, dakle stan od 125 kvadrata, dala na korištenje udruzi Vida gdje su na stanovanje bili smješteni rehabilitirani ovisnici čime smo htjeli integrirati ozdravljene osobe u društvu da se tamo zaposle i žive u normalnoj, manjoj sredini. Nakon pet godina ispostavilo se da je sve jako dobro prošlo, ti su se ljudi zaposlili, integrirali u zajednicu i dobro su prihvaćeni. PGŽ će produžiti ugovor do 2026. godine, što mi je iznimno drago jer znamo da se kod takve populacije iznimno teško postižu rezultati. Također, PGŽ je ove godine izdvojila 200 tisuća kuna za zanavljanje medicinskih kreveta. Mi svake godine ulažemo u naše domove i opremu, a tu se ubrajaju ležajevi koji moraju imati eletroničke podizače i biti antidekubitalni, rekla je Marač dodajući kako su domovi Mali Kartec i Volosko dobili po 100 tisuća kuna kojima će nabaviti svaki po deset medicinskih kreveta.


Marač je naglasila kako su ulaganja u opremu jedan od ciljeva PGŽ-a kako bi se kvaliteta pružene socijalne usluge zadržala na europskom nivou i dalje razvijala.


Marač je istaknula kako je Dom za starije soobe na Kantridi bio je mjesto održavanja sjednice radne skupine za socijalnu politiku zajednice županija, a time se obilježilo deset godina rada doma na Kantridi po modelu E-qualin.


– Na Kantridi je taj sustav impelmentiran 2011. godine, a Kantrida ima već tri certifikata i u europskom je vrhu po pružanju socijalane usluge. Pored toga, Kandtrida je zadnjih četiri godine nastavna baza Medicinskom fakultetu, Faklultetu zdravstvenih studija i Filozofskom fakultetu, istaknula je Marač.