PROSLAVA

Pet godina katoličke osnovne škole: Proslavljen Dan OŠ Josip Pavlišić

Mirjana Grce

Osim školske obljetnice, obilježeno je i dvadeset godina biskupskog posvećenja mons. dr. Ivana Devčića, te petnaest godina od preminuća riječko-senjskog nadbiskupa Josipa PavlišićaRIJEKA – Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić« proslavila je jučer svoj dan i važne obljetnice: 20 godina biskupskog posvećenja mons. dr. Ivana Devčića, 15 godina od preminuća riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića i pet godina djelovanja ove obrazovne ustanove.


Čvrsta vjera


Tim povodom u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano euharistijsko slavlje na kojem je, zbog epidemioloških mjera, sudjelovao ograničen broj vjernika – po jedan predstavnik svakog razreda, predsjednica Školskog odbora, ravnateljica, predstavnik Vijeća roditelja, jedan nastavnik predmetne te jedan učitelj razredne nastave.


U Katoličkoj osnovnoj školi misa se pratila online u učionicama i na taj način svi učenici i djelatnici škole mogli su sudjelovati. U nadahnutoj propovijedi o životu i djelu nadbiskupa Pavlišića, riječki nadbiskup je kazao da je bio svjetlo koje je ljudima donosilo vjeru, nadu i ohrabrenje.
– U vremenima koja nisu bila laka i u kojima su neki ubijani zbog vjere, on je išao k ljudima. Da bi došao do svojih svećenika i vjernika, putovao je različitim prijevoznim sredstvima poput vlaka i bicikla, a nerijetko je i pješačio. Nije tražio izgovore: ‘Nemam čime doći’ – nego je pronalazio načine, a ponekad i do odredišta dolazio autostopom, rekao je mons. Devčić.


Spomenuo je zasluge nadbiskupa Pavlišića za otvorenje Srednje škole za spremanje svećenika, tj. klasične gimnazije u Pazinu u kojoj je obnašao službu ekonoma i duhovnika te podravnatelja i ravnatelja.


Iz te su škole izišli ne samo brojni svećenici, nego i mnogi istaknuti intelektualci, među kojima i nekoliko akademika i biskupa. Izrazio je radost što riječka Katolička osnovna škola nosi ime »Josip Pavlišić« i vjeru da nadbiskup Pavlišić sve zagovara na nebu. Potaknuo je sve da po uzoru na nadbiskupa Pavlišića budu čvrste vjere u Boga i velike ljubavi prema čovjeku, izvješćuje nadbiskupijski portal.


Petnaest svijeća


Na grob nadbiskupa Pavlišića ravnateljica Katoličke osnovne škole Jasna Buketa položila je cvijeće, a učenici su zajedno s nadbiskupom Devčićem zapalili 15 svijeća u znak 15 godina od njegove smrti.


Tom prigodom ravnateljica Buketa je, uz riječi zahvale Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu Devčiću kao osnivaču ove obrazovne ustanove, uručila prigodan dar – slikovnicu »Zlatni krugovi Josipa Pavlišića«, autorice Martine Simonetti, učiteljice u riječkoj Katoličkoj osnovnoj školi.