LOKALNI IZBORI

Peđa Grbin dao podršku SDP-ovim kandidatima u Kastvu, Čavlima, Klani, Viškovu, Bakru i Kostreni

Sanja Gašpert

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Grbin je ocijenio da je područje riječkog prstena specifično u Hrvatskoj po obliku suradnje u okviru riječke aglomeracije, koji bi, kako je naveo, u budućnosti trebao postati uobičajen i temelj za budući razvoj Hrvatske.ČAVLE – Predsjednik SDP-a Peđa Grbin jučer je u Čavlima dao podršku SDP-ovim kandidatima na predstojećim lokalnim izborima u Kastvu, Čavlima, Klani, Viškovu, Bakru i Kostreni. Oni su dosadašnje načelnice i kandidatkinje za još jedan mandat – Ivana Cvitan Polić iz Čavala, Željka Šarčević Grgić iz Klane i Sanja Udović iz Viškova, kandidat Matej Mostarac iz Kastva te kandidat za gradonačelnika Bakra Zoran Blažević i kandidat za načelnika Općine Kostrena Zoran Rubinić, koji kreću u prvu izbornu utrku.


Grbin je prije svega čestitao gradonačelniku Kastva Mateju Mostarcu, koji je prije dva dana postao novi član Predsjedništva SDP-a. Grbin je ocijenio da je područje riječkog prstena specifično u Hrvatskoj po obliku suradnje u okviru riječke aglomeracije, koji bi, kako je naveo, u budućnosti trebao postati uobičajen i temelj za budući razvoj Hrvatske. Tu županija surađuje s općinama i gradovima te oni međusobno i razvijaju niz projekata kojima izravno utječu na kvalitetu života građana, rekao je Grbin.


Čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić kazala je kako je Općina Čavle jedna od uspješnijih u Hrvatskoj, u kojoj je u protekle četiri godine povučeno 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a, a dodatnih 16 milijuna kuna EU-a već čeka za buduće projekte, među kojima je istaknula nastavak obnove grobničkog kaštela, uređenje ceste u poslovnoj zoni, izgradnju reciklažnog dvorišta i brojne druge.
Načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić kao glavni projekt za buduće razdoblje istaknula je izgradnju doma za starije osobe »Prsten«, koji će se graditi u suradnji s PGŽ-om, Gradom Kastvom te općinama Viškovo, Jelenje i Čavle. Najavila je i proširenje mjesnog groblja, postavljanje nove LED rasvjete po naseljima, kao i obnovu kaštela Gradina. U protekle četiri godine, za vrijeme mandata Sanje Udović, na području Općine Viškovo čak sedamanest projekata realizirano je sredstvima EU-a. Načelnica Udović kao međugeneracijski projekt za sljedeće razdoblje istaknula je izgradnju nove škole u Marinićima.


Po prve mandate u Bakru i Kostreni kreću Zoran Blažević, kandidat za gradonačelnika Bakra i Zoran Rubinić, kandidat za načelnika Općine Kostrena. Blažević je kazao kako je Bakar uspavani grad, iako ima proračun od čak 116 milijuna kuna, no dodao je, građani to ne osjete na životnom standardu. Istaknuo je kako Bakar nema kanalizaciju, pa će to biti jedan od njegovih prioriteta, kao i zadržavanje mladih ponajprije POS-ovim stanovima. Zoran Rubinić za svoj prvi mandat najavio je energetsku obnovu zgrade OŠ Kostrena, otvorenje Općine mještanima, kao i izgradnju još jednog vrtića.


Podršku u Čavlima kandidatkinjama i kandidatima dala je i SDP-ova zastupnica u EP-u Romana Jerković.