FUŽINE IZVISILE

Pansion Vrata spomenik nakaradnom sustavu: Kako je Općina morala otpisati dug tvrtki “Pranjić”

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Pansion Vrata s radom je stao 2008., dugujući u tom trenutku Općini stotinjak tisuća kuna. Od tada se dug pokušavalo naplatiti, ali bezuspješno jer je tvrtka likvidirana. Kako su ta potraživanja stalno predstavljala općinski minus, otpis je bio jedino rješenjeFUŽINE – Odlukom Općinskog vijeća Fužina dug od 99.484 kuna otpisan je tvrtki »Pranjić« d.o.o. koja je prije petnaestak godina u Vratima izgradila smještajni i ugostiteljski objekt, panision Vrata. Pojašnjavajući nepopularni prijedlog za otpis dugovanja čija bi svota itekako bila naredne godine korisna za, primjerice, udruge sporta i kulture koje djeluju na području općine Fužine, načelnik David Bregovac istaknuo je kako je to u ovom trenutku jedino logično rješenje:


»Pansion Vrata s radom je stao 2008. godine i u tom trenutku oni su nam bili dužni tih stotinjak tisuća kuna. Naravno, svake smo godine nakon toga nastojali naplatiti taj dug, ali budući da je firma koja je izgradila pansion i njime rukovodila likvidirana, mi nismo od koga imali naplatiti naša potraživanja. Uvidom u dokumentaciju očigledno je da je Općina Fužine slala opomene, pokušala naplatu zadužnicom, pokrenula i postupak prisilne naplate te na kraju angažirala i odvjetnički ured.


Nažalost, zbog činjenice da je dužnik kao pravna osoba prestao postojati, Općina Fužine nije se mogla naplatiti. No, sukladno zakonu, ta su potraživanja stalno bila dio našeg proračuna i stalno su, u stvari, stvarala minus pa smo zbog toga imali i stalne primjedbe revizije, a to znači i bili u konstantnoj opasnosti od potencijalnog kažnjavanja za nešto za što nismo krivi jer svoje dugove vezane uz taj objekt nije uspjela naplatiti ni banka s čijim je kreditima taj objekt izgrađen. Budući da je stanje takvo da je naplata nemoguća, a nama sve više prijete problemi zbog nemogućnosti naplate, jedino logično rješenje je – otpisati potraživanja«, rekao je Bregovac.


Nedodirljivi dužnik
Iako je njegov prijedlog prihvaćen, vijećnici su imali nekoliko pitanja i komentara. Tako je Damir Zanoškar (PGS) pitao postoji li mogućnost da Općina Fužine kupi taj objekt i to za cijenu umanjenu za dug. Načelnik Bregovac odgovorio mu je kako se, koliko je njemu poznato, cijena tog objekta kreće na razini od dva do tri milijuna kuna, možda i više, što je novac koji Općina Fužine za tu svrhu nema.


Marino Mance (SDP) konstatirao je kako je tužno gledati legalizirano poticanje kriminala s državne razine: »Teško se sve skupa može drugačije nazvati. Svi mi, pa i sve institucije, znaju tko je glavni dužnik, ali je on gašenjem firme postao nedodirljiv za zakon pa se nitko ne može naplatiti. Umjesto da se radi pritisak na njega, država sad radi pritisak na nas, iako je svima jasno da se ne možemo naplatiti jer su državni zakoni to tako odredili«, konstatirao je Mance.


Potraga za kupcem


Na kraju je ipak donesena odluka o otpisu duga što je, u osnovi, još jedan poraz hrvatskog sustava koji dopušta, i to već duži niz godina, ovakvo ponašanje koje su mnogi lukavo iskoristili, neki i zaradili, a neki – ako ništa drugo – izbjegli plaćanje svojih obveza. U ovom slučaju, može se tako reći, tom je bolesnom i nepravednom sustavu podignut i spomenik u obliku pansiona Vrata. Lijepa zgrada s kafićem, restoranom i uređenim sobama već je dvanaest godina prazna i neiskorištena, a jedinu korist od nje imaju lokalni autoprijevoznici koji s vremena na vrijeme koriste njeno parkiralište da bi tamo smjestili svoje cestovne »krstarice«.


Turizam i gosti tu odavno ne stanuju, a hoće li novi vlasnici – a to je navodno agencija koja se bavi prodajom ovako zaduženih objekata – pronaći potencijalnog kupca i ulagača u objekt koji itekako ima svoje turističke adute, teško je reći. Prije će biti da će pansion Vrata i dalje biti spomenik jednoj od brojnih hrvatskih zakonskih bedastoća.