Gat Karoline Riječke

Paljenje pusta: Glavom je platio Jansen Cipljen. Meštar Toni je i službeno otišao u “mirovinu”

Jakov Kršovnik

foto: Mateo Levak

foto: Mateo Levak

Meštru Toniju je bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je s njime "stolovao" dugi niz godina, uručio titulu počasnog Meštra Riječkog karnevala...RIJEKA – U subotu 18. lipnja bit će održan Riječki karneval i Toni je šal, a Sandi došal! To su dvije najvažnije točke s programa paljenja pusta i vraćanja gradskih ključeva gradonačelniku na Gatu Karoline Riječke. Meštar Toni i službeno je otišao u “mirovinu”, a novi meštar Riječkog karnevala je Sandi iz Draških maškara.


Meštru Toniju je bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je s njime “stolovao” dugi niz godina, uručio titulu počasnog Meštra Riječkog karnevala, a aktualni riječki gradonačelnik Marko Filipović uručio mu je repliku ključa Grada te džepnu uru. Meštar Toni rekao nam je da mu nije bilo baš lako predati palicu nakon 37. godina meštrovanja, ali da je vrijeme da mladi preuzmu.


– Meštar je rođen kad san ja postal Meštar, ima 37 godina i želim mu da bude Meštar toliko let koliko san bil i ja! Uvjeren sam da i hoće, jer je on stvarno pravi dečec, sve zna o karnevalu!, rekao nam je Toni. Novi Meštar Sandi naglašava da je, otkad ga je Toni zvao da preuzme njegovu funkciju, razmišljao samo koliko je to velika odgovornost.
Foto galerija: Paljenje pusta na Gatu Karoline Riječke: Toni je šal, a Sandi došal Foto: Mateo Levak


Foto galerija: Paljenje pusta na Gatu Karoline Riječke: Toni je šal, a Sandi došal Foto: Mateo Levak– Karnevalist sam cijeli život i dat ću sve od sebe da nastavim stopama Meštra Tonija. Da u suradnji sa svim riječkim grupama, grupama iz riječkog prstena i cijele Hrvatske karneval dignemo na još veću razinu. Moram naglasiti da tradiciju moramo njegovati, na primjer, volio bih da se vrate pusni tanci koji su nekad subotom bili po svim domovima. Volio bih da se tanci vrate u naše domove!, rekao nam je Sandi. A što kaže kraljica karnevala? U drugom điru Korzom našli smo je kako pleše s novim Meštrom, a uoči programa paljenja pusta Dora Pilepić rekla nam je da je ove godine neformalni karneval bio kratak, ali sladak i da se nada da će onaj na ljeto opravdati očekivanja te da će doći puno više ljudi.– Mjere su tu za nas, kao i za sve druge, ali uvjerena sam da će na ljeto sve biti odlično, kaže Dora Pilepić. Tri godine je već kraljica – raritet!


– Ja sam rekla da tek sad ne idem kad je došao novi meštar i kad se nazire kraj koroni, nasmijala se. Naravno, nismo zaboravili ni pusta. Glavom je platio pust Jansen Cipljen kojeg je zapalila Karnevalska grupa POM-F-RI na moru ispred Gata Karoline Riječke. Eh da, još valja objasniti, pa kako to karneval u subotu? Iz Turističke zajednice grada Rijeke kažu nam da su ciljali na produženi vikend, kako bi ljudi što više ostali u Rijeci.