IZVOR U NOVOM

Oživljavanje doma braće Mažuranić: Predstavljena knjiga »Snaga zajednice«

Ante Peričić

Foto A. Peričić

Foto A. Peričić

Uvod je to u novu priču – u oživljavanje doma Mažuranićevih koji je nekoć bio Dom za nezbrinutu djecu, a uskoro će Novljani svakoga dana na raspolaganju imati psihologa, socijalnog radnika, odgajatelje, poludnevni boravak i još mnogo aktivnosti.NOVI VINODOLSKI – U Dvorištu doma braće Mažuranić u Novom Vinodolskom održano je predstavljanje knjige »Snaga zajednice – Program poludnevnog boravka Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce«. Uvod je to u novu priču – u oživljavanje doma Mažuranićevih koji je nekoć bio Dom za nezbrinutu djecu, a uskoro će Novljani svakoga dana na raspolaganju imati psihologa, socijalnog radnika, odgajatelje, poludnevni boravak i još mnogo hvalevrijednih aktivnosti koje provodi ovaj selački centar.


Prostor je renoviran, a uskoro će biti i opremljen sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt »Izvor promjene« koji se u Centru Izvor provodi od 2017. godine.
Izdavanje predstavljenog stručnog priručnika prigodno obilježava kraj za Izvor jednog izuzetno produktivnog i uzbudljivog razdoblja.


Prisutne su, na samom početku, ispred Grada Novog Vinodolskog, pozdravili pročelnik Odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Domagoj Kalanj, zamjenica crikveničkog gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalne politike; savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović te ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić, kao i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada.


Težak period
Samu publikaciju predstavili su ravnatelj Centra Izvor Selce, nakladnik Nikica Sečen, te recenzentice – docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Lucija Vejmelka i izvanredna profesorica, voditeljica preddiplomskog i diplomskog studija Socijalna pedagogija te pročelnica odsjeka za poremećaje u ponašanju ERF-a Ivana Borić. O priručniku su govorile i koautorice te članice stručnog tima Izvora Selce Ivana Azinović Vukelić, Katja Borovac te Barbara Blažić, dok su na stvaranju knjige radili i Ružica Biljman, Margareta Brozović Devčić, Sandra Bruketa, Jelena Maričić, Petra Verbanac, Davor Vukelić i Božena Vukovojac.


– Ovaj je priručnik pisan u teškom periodu našeg društva, u nesretnoj godini kojoj namjerno neću napisati broj. Ali ću namjerno reći da smo je dobro iskoristili i odlučili pisati. Priručnik je nastao iz potrebe da podijelimo svoje znanje i iskustvo i energiju, hrabrost i odlučnost, ne bi li onima koji dolaze, ili su tu, rekli da će morati naći put ili napraviti novi. »Snaga zajednice« naziv je našeg EU projekta iz 2018. godine, pa ti meni sada reci da imena nisu važna i da ne nose životni scenarij – svjedoči nakladnik i ravnatelj Centra Nikica Sečen.


Obje recenzentice – docentica Lucija Vejmelka te izvanredna profesorica Ivana Borić – kazale su da će se ovaj priručnik sigurno odmah početi koristiti u nastavi.
– Ovakvi stručni materijali su rijetki u domaćoj literaturi, stručnjaci se obično ne prihvaćaju pisanja ovakvih i sličnih materijala, pa su i tu »Izvoraši« ponovo probili led – i jako je dobro da su to napravili – napominje Ivana Borić te dodaje da ovaj materijal ima potencijala postati zanimljivo štivo za učenje, inspiriranje, kreiranje novih programa i intervencija te da će biti koristan svima: od studenata, nastavnika na sveučilišnim studijima do praktičara.


Zbirka za sve škole


Svi prisutni na dar su dobili vrećice s priručnikom i promotivnim materijalima, a slikovnica, odnosno zbirka »Izvor priča priče«, koju su osmislili stručni radnici odjela poludnevnog boravka, uručena je svim četirima osnovnim školama koje djeluju na području Crikvenice, Novog Vinodolskog te Općine Vinodolske kako bi svaki prvašić dobio svoju.


Pored promocije priručnika i novouređenog prostora za pružanje usluge poludnevnog boravka, postavljena je i mala izložba fotografija i dječjih radova. Fotografije su nastale za potrebe priručnika i pokušali su njima obuhvatiti sve što poludnevni boravak jest. Nažalost, zbog pandemije nisu uspjeli vizualno zabilježiti sve aktivnosti i događanja opisana u priručniku – ali će svakako za to biti i vremena i prostora u narednom razdoblju. Promocija će se idući tjedan održati i u Brinju, gdje Izvor Selce također ima svoju podružnicu.