NAJAVA VLADIMIRA MIĆOVIĆA

Ove subote organizira se prvo masovno cijepljenje građana u dvorani na Zametu

P. N.

Reuters

Reuters

"To će biti uvod za ono što će slijediti ubuduće kad budu dostupne veće količine cjepiva“, rekao je Mićović.  O epidemiološkoj situaciji na redovnoj konferenciji za novinare predstavnika Primorsko-goranske županije izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović koji je rekao da je tijekom vikenda zaustavljen prošlotjedni rast novih slučajeva zaraze koronavirusom.


U nedjelju je u hitnoći obrađeno 86 uzorka među kojima je 7 bilo Covid pozitivnih. Trenutno je u Županiji 350 aktivnih slučajeva koronavirusa, 27 osoba se nalazi na bolničkom liječenju od kojih je 5 na respiratoru. Najavio je i nastavak cijepljenja na već poznatim punktovima Doma zdravlja. „U iščekivanju veće količine cjepiva ove ćemo subote u dvorani na Zametu organizirati jedno veće procjepljivanje osoba,  što će biti uvod za ono što će slijediti ubuduće kad budu dostupne veće količine cjepiva“, rekao je Mićović.


Čestitkom povodom Dana civilne zaštite RH i zahvalom na predanom radu svim sastavnicama sustava civilne zaštite PGŽ i njihovim članovima, započeo je župan Zlatko Komadina. Naglasio je da su i u izazovnim situacijama pandemije koronavirusa i razornih potresa pokazali visoku razinu sposobnosti, odgovornosti i solidarnosti. Dodao je da se na godišnjoj razini iz županijskog proračuna izdvaja preko pet milijuna kuna za najvažnije operativne snage, Vatrogasnu zajednicu, Crveni križ, Gorsku službu spašavanja, Hitnu pomoć i druge.

Župan je nadalje izvijestio da su na prošlotjednom kolegiju usvojeni, između ostalog, izvještaji o poslovanju županijskih ustanova u kulturi, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja i Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“  za koje je u proračunu za 2020.godinu bilo osigurano 11 milijuna kuna.


„Važno je reći da su i u uvjetima epidemioloških mjera, naši muzeji uspjeli realizirati veći dio planiranih aktivnosti. Zabilježili su preko 40.000 posjetitelja, organizirali 17 stalnih i privremenih izložbi, održali oko 400 programa i radionica, imali 600.000 pregleda na društvenim mrežama i realizirali 18 europskih projekata“, rekao je župan. Najavio je i pokretanje nove, 80 milijuna kuna vrijedne kapitalne investicije u školstvu, izgradnju nove osnovne škole u Marinićima, za koju je upravo odobren investicijski elaborat.


O radu turističkih ambulanti i Doma zdravlja PGŽ, kao i pojačanih službi Hitne medicinske pomoći u prošloj godini izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić te naglasila da je zbog pada turističkog prometa kao posljedica epidemije koronavirusa reorganiziran i njihov rad. Tako je u prošlogodišnjoj sezoni organiziran rad 9 turističkih ambulanti s ukupno raspoloživih 9 medicinskih timova, za razliku od prethodne godine kada je rad bio organiziran kroz 12 turističkih ambulanti s ukupno raspoloživih osamnaest 18 medicinskih timova. Ukupno je, u razdoblju lipanj – rujan 2020. godine, 5.715 osoba koristilo zdravstvene usluge turističkih ambulanti, što je 9.333 korisnika manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.


Taj se program zajednički financira iz proračuna PGŽ i jedinica lokalne samouprave. Smanjen je i broj intervencija hitne medicinske službe tijekom sezone kojih je lani bilo 4.800, dvostruko manje nego ranijih godina.


Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin najavila je da će kroz naredna dva tjedna biti potpisan ugovor o početku izgradnje Sportske dvorane medicinske škole, što će biti prvi takav objekt izgrađen u gradu Rijeci od 1990.godine. Taj projekt vrijednosti je 12,6 milijuna kuna i u cijelosti će ga financirati Primorsko-goranska županija. Što se tiče nove osnovne škole u Marinićima, nositelj tog projekta je Općina Viškovo, a Županija će ga solidarno financirati s polovicom iznosa. Dodala je da će ta škola u startu imati 450 učenika, jer trenutno osnovnu školu u Viškovu pohađa čak 920 učenika u dvije smjene. Najavila je također da će u ovoj godini PGŽ sa 1,6 milijuna kuna financirati programe iznad zakonskog standarda te izvijestila da će ove godine Prva riječka hrvatska gimnazija, kao treća u Hrvatskoj, započeti s programom međunarodne mature. Na taj će se način učenicima omogućiti stjecanje IB svjedodžbe koja im otvara izravan upis na fakultete diljem svijeta.