NASTAVLJENA TRADICIJA

Otvorena ljetna škola ljudskih prava u Novom Vinodolskom

Robert Šimonović

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Škola se održava od 2007. godine u organizaciji Grada Novog Vinodolskog i Pravnog fakulteta u Rijeci, a ove godine okuplja studente s pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Zagrebu i Mostaru koji izučavaju razna područja zaštite ljudskih pravaNOVI VINODOLSKI – Ljetna škola ljudskih prava danas je svečano otvorena u Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog. Škola se održava od 2007. godine u organizaciji Grada Novog Vinodolskog i Pravnog fakulteta u Rijeci, a ove godine okuplja studente s pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Zagrebu i Mostaru. Studenti pohađaju ljetnu školu kako bi izučavali razna područja zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj i Europi, raspravljali o njima te stjecali nova znanja, vještine i stavove.


Zaštita ljudskih prava


Ovogodišnju ljetnu školu otvorila je zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik, a u novljanskoj vijećnici prisutni su bili i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci Vesna Crnić Grotić, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup, predsjednica Općinskog suda u Crikvenici Ines Smokrović Kurilić, predsjednik Riječkog odvjetničkog zbora Vatroslav Abramović, sutkinja Općinskog suda u Rijeci Iva Smokvina Dadasović, kao i brojni profesori i studenti s hrvatskih pravnih fakulteta i drugi vodeći autoriteti iz područja zaštite ljudskih prava. Svečano otvaranje ljetne škole ljudskih prava u Novom Vinodolskom svojim su nastupima uljepšali Joso Butorac i mladi članovi KUD-a »Ilija Dorčić«.

Gradonačelnik Cvitković podsjetio je da je upravo u prostoru novljanske vijećnice 6. siječnja 1288. godine potpisan čuveni Vinodolski zakon, najstariji zakonski tekst na hrvatskom jeziku.


– Drago mi je da smo se nakon tri godine pauze uzrokovane koronavirusom ponovo okupili u novljanskoj vijećnici i da otvaramo ljetnu školu koja se u Novom Vinodolskom održava od 2007. godine u suradnji s Pravnim fakultetom u Rijeci. Škola je svojevrstan produkt Hrvatskog centra za ljudska prava Novi Vinodolski, koji je nastao 1995. godine pod tadašnjim nazivom Hrvatski institut za ljudska prava za vrijeme mandata gradonačelnika Zlatka Pavelića. Nadam se da ćemo kroz buduće vrijeme Hrvatskom instititu za ljudska prava Novi Vinodolski dati novi zamah, a sve s ciljem napretka u izučavanju mehanizama zaštite ljudskih prava – rekao je Cvitković te studentima zaželio uspješno pohađanje ljetne škole i ugodan boravak u Novom Vinodolskom.


Dekanica Vesna Crnić Grotić zahvalila je Gradu na podršci u organizaciji ljetne škole te istaknula da je Pravnom fakultetu u Rijeci, a koji će idući tjedan obilježiti 50. obljetnicu rada, jedna od važnijih komponenti djelovanja oduvijek bila posvećenost zaštiti ljudskih prava.


– U tom kontekstu moram reći da smo prvi fakultet u Republici Hrvatskoj koji je uveo predmet Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava. Podrška našem fakultetu u vidu zaštite ljudskih prava bit će ojačana i od iduće akademske godine, kad ćemo osnovati Zavod za ljudska prava kako bismo formalizirali naša nastojanja edukacije o zaštiti ljudskih prava – kazala je Vesna Crnić Grotić.


Ljudski segment


Zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik osvrnula se na pravni posao i struku, kazavši da se radi o teškoj i odgovornoj, ali istovremeno lijepoj djelatnosti. Studentima je pojasnila da se ljudska prava isprepliću kroz razne grane prava – građansko, nasljedno, kazneno, upravno i druga prava.


– Ljepota svih tih grana je sagledati ih kroz jedan ljudski segment i reći da pravo postoji upravo zbog ljudi. Bavljenje ljudskim pravima velika je odgovornost i ljepota. Slobodno razmišljanje, a ne tumačenje prava kroz napisane odredbe, zalazi u šire, filozofsko-intelektualno tumačenje prava – rekla je Štefica Stažnik, dodavši da smatra da se u Hrvatskoj još uvijek ne zna dovoljno o praktičnoj primjeni međunarodnog prava o ljudskim pravima.


– Uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava, za sve one koji žele šire misliti važno je poznavati razne instrumente UN-a, regionalnih sudova, sudova Europske unije… Iako danas živimo u podijeljenom svijetu, u vremenu rata između Ukrajine i Rusije, treba naglasiti da će i tomu doći kraj, da će ljudska prava dobiti novi zamah, a ljudi nova znanja i iskustva o tome kako probleme rješavati pravnim putem, a ne vojskom – rekla je Stažnik.


O velikom značaju ljudskih prava govorio je i predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup.


– Hrvatska je dio Europske unije, europskog okružja i zato je poznavanje europskih načela i principa zaštite ljudskih prava vrlo bitno za ostvarenje vladavine prava. To je jako važno i za studente koji će se jednog dana boriti upravo za ostvarenje vladavine prava – rekao je Skorup.


Konferencija ovog petka


U sklopu ljetne škole ljudskih prava ovog petka s početkom u 10 sati u novljanskoj vijećnici održat će se konferencija na temu »Utjecaj i značaj Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda za hrvatski pravni poredak«. Konferencija će ugostiti vrhunske stručnjake za konvencijsko pravo, od zamjenice predsjednika Ustavnog suda, sutkinje Ustavnog suda, sutkinje Građanskog odjela Vrhovnog suda, predsjednika Županijskog suda u Rijeci, pučke pravobraniteljice, uglednih odvjetnica i sutkinja te uglednih profesora i profesorica pravnih fakulteta u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Kako ističu organizatori (Grad Novi Vinodolski i Pravni fakultet u Rijeci), ovaj događaj će sigurno ponuditi detaljnu i kontekstualnu raspravu o pitanjima koja su važna za Hrvatsku kao članicu Vijeća Europe, odnosno stranku Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali i otvoriti čitav niz aktualnih i iznimno važnih tema i pitanja za hrvatski pravni poredak i unapređenje zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.