Kulturna baština Like

Otvorena 21. Smotra folklora u Otočcu: “Moja suknja prepuna je šara, svaka šara po tri momka vara…”

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Očuvanje tradicije i njezinih posebnosti pozdravio je i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je ustvrdio kako je ovo najbolji način očuvanja prebogate kulturne baštine koju, osim naših korijena, tradicije, načina života naših djedova i baka, treba gledati i kao kao važan segment u kreiranju turističke ponude...OTOČAC – Ovaj Grad u Gackoj dolini je već tradicionalno domaćin jedine smotre folklora u Ličko-senjskoj županiji. U velikoj dvorani učilišta sinoć je po 21. puta za redom otvorena Smotre folklora. Uz poštivanje epidemioloških mjera u dvorani učilišta vidio se djelić bogate materijalne i nematerijalne ostavnštine Like i gostiju iz Slavonije. Nazočne je u ime organizaora i domaćina pozdravila ravnateljica učilišta Nada Avsec rekavši kako je ova generacija ispunila svoju zadaću jer se među članovima KUD-ova vidi sve više mladih ljudi, kao dokaz da tradicija neće nestati.


foto: Marin Smolčić


Očuvanje tradicije i njezinih posebnosti pozdravio je i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je ustvrdio kako je ovo najbolji način očuvanja prebogate kulturne baštine koju, osim naših korijena, tradicije, načina života naših djedova i baka, treba gledati i kao kao važan segment u kreiranju turističke ponude Otočca i Ličko-senjske županije.


foto: Marin Smolčić


Župan ličko-senjski Ernest Petry zaželio je dobrodošlicu svima koji su sinoć bili dio ove revije, a posebno se pri tome zahvalio na sudjelovanju sve više mlađih članova KUD-ova.
– Ova manifestacija i ove narodne nošnje i običaji su spoj naše bogate tradicije, okruženja u kojem živimo, etno segment vezan uz našu životnu sredinu i prirodna bogatstva. Sve to se na određeni način očituje u našoj predaji za koju su zaslužni mnogi. Nesebično je čuvate i njegujete i na tome vam se iskreno zahvaljujem. Večeras će ova manifestacija biti posvećena dijelovima Slavonije, BiH i cijele Like. Na ovome vam od srca čestitam i 21. Smotru folklora u Otočcu proglašavam otvorenom, rekao je župan Ernest Petry.


foto: Marin Smolčić


Na pozornici učilišta najprije su nastupili članovi KUD-a „Željezničar“ iz Osijeka koji su u dva navrata prezentirali pjesme i plesove iz Slavonije i Baranje.


– Moja suknja prepuna je šara, svaka šara po tri momka vara, orilo se na pozornici gdje su nastupali vrlo mladi članovi KUD-a „Željezničar“, u dobnom prosjeku jednog od najmlađih amaterskih KUD-ova u Hrvatskoj. Njihovi nastupi bili su popraćeni burnim pljeskom publike koja ih je tako nagradila za uigranost svakog pokreta, koreografije, pjesme i glazbene pratnje.


foto: Marin Smolčić


U revijalnom dijelu večeri vidjeli smo 18 narodnih nošnji, svjedočili elementima etnosa i ličkih korijena. Posebnost su bile nošnje KUD-a „Katarina Zrinska“ iz Donjeg Lapca koje su prognanici iz BiH 1995. godine donijeli u svoj novi zavičaj i tako oteli zaboravu. Proglašenje najljepše djevojke u narodnoj nošnji i najbolje muške narodne nošnje Like bit će danas, na velikoj pozornici ispred zgrade veleučilišta nakon svečanog defilea KUD-ova ulicama Otočca.