3Plus i ELFAC

Zoran Milanović uručio Toljanićima nagradu ‘Europske velike obitelji godine’

Mladen Trinajstić

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Trud, ljubav i vrijeme koje ste sasvim sigurno uložili u svoju djecu i obitelj u cjelini fascinantni su i divljenja vrijedni te mi, više no o kakvim vjerskim, etičkim ili kakvim drugim vašim stavovima ona jasno govore i nedvosmisleno svjedoče o golemoj količini ljubavi koju ste svo ovo vrijeme bili spremni pokazati prema životu, prema čovjeku i naravno, prema svojoj djeci, zaključio je predsjednikVRBNIK – Predsjednik Zoran Milanović je, u društvu Ivana Malbašića, predsjednika udruge 3Plus koja u našoj zemlji okuplja obitelji s troje i više djece, te Raula Sanchesa, glavnog tajnika Europske konfederacije velikih obitelji (ELFAC), članovima obitelji Toljanić iz Vrbnika uručio nagradu “Europske velike obitelji godine”. Uručenje “obiteljskog oskara”, kako ga je glavni tajnik u toj prilici nazvao, bila je svečana završnica postupka u kojem je ta, javnosti već dobro poznata otočna obitelj i formalno promovirana u europsku veliku “naj-obitelj” i time okićena naslovom kojeg je zaslužila, ne samo brojnošću svojih članova, već i načinom svoga života i obiteljskim vrijednostima koje baštini, i kroz svoju svakodnevicu promovira.


 


Razbijali predrasude


 
– Kad smo lani od ELFAC-a bili pozvani kandidirati jednu hrvatsku obitelj za spomenutu nagradu, moram priznati da ni sekunde nismo dvojili da će to biti upravo obitelj Toljanić, istaknuo je u uvodnom obraćanju okupljenima Malbašić. Vi ne samo da ste našim kandidatima zaslužili biti već i zbog činjenice da ste sa svojim danas nažalost pokojnim suprugom Franjom, tijekom 23 godine braka na svijet donijeli dvanaestero djece, već i zbog toga što ste kroz cijeli svoj život razbijali neke uobičajene predrasude o velikim obiteljima, ustvrdio je predsjednik hrvatskog udruženja 3Plus.


Snimio M. TRINAJSTIĆ

Obitelj Toljanić / Snimio M. TRINAJSTIĆ


– Tako, ne samo da vaša obitelj nije korisnica socijalnih ili kakvih drugih oblika pomoći s kakvima se često poistovjećuju velike obitelji, vi ste oni koji vode uspješan posao i koji egszitenciju osigravaju mnogima iz svoje šire zajednice, nastavio je Malbašić napomenuvši da se “posebnost” Toljanićevih ogleda i u njihovom ni danas neprekinutom zajedništvu, slozi i “držanju na kupu”, kako u poslu, tako i u svakodnevnom, obiteljskom životu.


Divljenje razlozima zbog kojih je prestižna europska nagrada zasluženo ove godine stigla u Vrbnik nije skrivao niti generalni tajnik spomenute Europske konfederacije velikih obitelji koji je zbog uručenja tog priznanja doputovao iz Španjolske, ali ni predsjednik Zoran Milanović koji je naglasio da mu je, bez ikakve “kurtoazije”, istinska čast i zadovoljstvo biti u ovoj prilici u njihovom društvu.


 


Od normale do rijetkosti


 


– Obitelji poput vaše pred stotinu i više godina bile su normala da bi posljednjih desetljeća postale rijetkost, rekao je u toj prilici predsjednik napomenuvši i da se trud i angažman kojeg današnji roditelji tolikog broja djece moraju ulagati u njihovo podizanje, već i zbog očekivanja koja svi danas imamo od svojih “nasljednika”, ni na koji način ne mogu uspoređivati s onima iz prošlosti.


– Trud, ljubav i vrijeme koje ste sasvim sigurno uložili u svoju djecu i obitelj u cjelini fascinantni su i divljenja vrijedni te mi, više no o kakvim vjerskim, etičkim ili kakvim drugim vašim stavovima ona jasno govore i nedvosmisleno svjedoče o golemoj količini ljubavi koju ste svo ovo vrijeme bili spremni pokazati prema životu, prema čovjeku i naravno, prema svojoj djeci, zaključio je predsjednik.


Snimio M. TRINAJSTIĆ

Snimio M. TRINAJSTIĆ


Milanović pri tom nije skrivao niti svoje divljenje snagom, ustrajnošću i “čvrstoćom” njihova nošenja s ne tako davnom tragedijom gubitka njihova oca i supruga, poznatog vrbničkog vinara, hotelijera i uspješnog poduzetnika, Franje Toljanića.


Uručenom joj nagradom vidno ganuta majka (a od nedavno i baka) Katarina Toljanić, rekla je pak da su svi u toj velikoj i složnoj obitelji ponosni osvojenim naslovom europske velike naj-obitelji koji je, napomenula je, i njoj ali i djeci mnogo više od tek pukog priznanja.


– Već kad smo doznali do smo uopće kandidirani, svi u obitelji bili smo iznenađeni, a iznenađenje, sreća i ponos postali su još većima kad smo shvatili da smo postali pobjednici i nositelji ove zvučne i laskave titule, naglasila je Katarina Toljanić. Nagrada nam mnogo znači i veseli nas najviše stoga što smo spoznali da postoji netko tko, poput ljudi iz udruženja 3Plus i ELFAC, smatra bitnim ukazati na važnost odrastanja, odgoja, a na kraju krajeva i suživota trinaestero osoba raznih uzrasta pod jednim krovom. Kad smo doznali da nam je dodijeljena titula europske velike obitelji za proteklu 2020. godine, iznenađenje je naravno postalo još i veće, posebno u ovom, za nas teškom i izazovnom periodu života kojeg smo upravo obiteljskom slogom, zajedništvom i podrškom uspjeli prevladati, zaključila je Katarina Toljanić.


Obitelj Toljanić / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Obitelj Toljanić / Snimio M. TRINAJSTIĆ