Zelena akcija u posjetu tvrtki Ponikve eko otok Krk

‘Zero Waste inspektori’ na Treskavcu: Cilj je smanjenje nastanka otpada, poticanje recikliranja i kompostiranja

Mladen Trinajstić

Predstavnici Zelene akcije u obilasku reciklažnog dvorišta / Foto PONIKVE

Predstavnici Zelene akcije u obilasku reciklažnog dvorišta / Foto PONIKVE

U sklopu projekta »Tranzicija prema Europi bez otpada, zajednica po zajednica«, predstavnici Zelene akcije su pomno razgledali reciklažni kompleks i upoznali posebnosti krčkog gospodarenja otpadom, na temelju čega slijede preporuke za dodatno unapređenjeKRK – Krčka komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk uključila se nedavno u projekt »Tranzicija prema Europi bez otpada, zajednica po zajednica«. Na poziv Zelene akcije – nacionalnog koordinatora mreže Zero Waste Europe, krčki su komunalci i formalno postali dijelom europske priče u koju se već uključilo 400-tinjak gradova i općina iz cijele Europe, koji službeno slijede »zero waste« strategiju sustavnog smanjenja nastanka otpada, povećanja recikliranja i kompostiranja te pritom već postižu vrhunske rezultate u održivom gospodarenju otpadom. Uključenje u ovaj ekoprojekt i za otočne komunalce znači uključenje u aktivnosti kojima će dodatno unaprijediti sustav gospodarenja otpadom te ostvariti preduvjete za dobivanje certifikata »zero waste« grada ili općine, što ga dodjeljuje mreža Zero Waste Europe.


Dodatno brendiranje


Dobivanje tog certifikata koji uskoro očekujemo, značit će dodatno brendiranje otoka kao poželjne turističke destinacije i mjesta za ugodan život, istaknuo je pomoćnik direktora krčkih Ponikva Ivan Jurešić. Napomenuo je i da će skorašnje, i službeno uključenje Krčana u taj sveeuropski projekt biti prilika i za još čvršće povezivanje i razmjenu znanja i iskustva sa stručnjacima iz drugih gradova i općina, posebice onih koji već danas čine mrežu Zero Waste Europe.


U tijeku priprema za izradu svojih »zero waste preporuka«, predstavnici organizacije Zelena akcija boravili su na Krku gdje su imali priliku upoznati, terenski razgledati i detaljno proučiti i sve aspekte krčkog sustava, točnije već preko desetljeće i pol provođenog modela cjelovitog, ekološki zasnovanog modela odvojenog prikupljanja otpada po kojemu je otok Krk već odavno prepoznat i izvan granica naše zemlje. U sklopu projekta »Tranzicija prema Europi bez otpada, zajednica po zajednica«, u sjedištu krčkog komunalca susreli su se s vodstvom KD-a Ponikve eko otok Krk, ali i detaljno razgledali kompleks centralnog reciklažnog dvorišta na Treskavcu.
Uz obilazak i vođeni razgled odlagališta, kompostane, reciklažnog dvorišta, sortirnice i pretovarne stanice te upoznavanje načina i specifičnosti modela odvajanja otpada u pojedinim krčkim općinama, predstavnici nacionalnog koordinatora mreže Zero Waste Europe upoznali su se i sa svim posebnostima sustava gospodarenja otpadom na otoku Krku, što bi im trebalo pomoći u izradi analize trenutnoga stanja s preporukama za dodatno unapređenje sustava gospodarenja otpadom na Krku.