Osuvremenjeno

Završena energetska obnova na zgradi Grada Krka u Ulici Lukobran

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Na zgradi Grada Krka u Ulici Lukobran obavljena je rekonstrukcija fasade i kosog krova, zamjena vanjske stolarije, zamjena sustava grijanja i hlađenja, ali i cjelovita rekonstrukcija rasvjeteSmanjenje emisija ugljičnog dioksida i povećanje energetske učinkovitosti strateški su prioriteti Europske unije. U Hrvatskoj, kao, uostalom, i u cijeloj Europi, gotovo polovina potrošene energije koristi se za grijanje i hlađenje, od čega čak 80 posto u zgradama.


Vodstvo Grada Krka na vrijeme je prepoznalo važnost i potrebu ulaganja u energetsku obnovu zgrada u svom vlasništvu te se spomenuti otočni grad među prvim jedinicama lokalne samouprave u našoj županiji tako posljednjih godina angažirao i na provođenju sustavnih mjera reduciranja emisije štetnih plinova i usporavanje klimatskih promjena.


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciralo je tako energetsku obnovu administrativne zgrade u vlasništvu Grada u krčkoj Ulici Lukobran, i to nakon što su upravo spomenuti, donedavna poprilično dotrajali kompleks predstavnici krčke lokalne uprave odlučili osuvremeniti prijavama na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u travnju 2019. godine, a slijedom njega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 1,3 milijuna kuna ukupne vrijednosti tog projekta na sebe preuzeo osiguravanje 447,5 tisuća kuna.


Osim posredstvom tog ugovora, bespovratna sredstva za istu energetsku investiciju Gradu su odobrena i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, i to u iznosu nešto većem od 705 tisuća kuna.


Gradske financije


Zahvaljujući svim spomenutim potporama, odnosno bespovratnim sredstvima, koja su za realizaciju tog sveobuhvatnog projekta osigurana, Grad je iz vlastitih izvora, odnosno proračuna, morao izdvojiti tek nešto više od 380 tisuća kuna, što je, za obim posla koji je na ovoj sad potpuno uređenoj, uljepšanoj, ali i energetski »sređenoj« zgradi obavljen, i više no dobro te po gradske financije povoljno rješenje, ustvrdio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.


U njegovoj su pratnji u istoj prilici još bili i predstavnici Gradskog odsjeka za gospodarstvo – Igor Hrast, Natalija Rakić i Danira Zec, a s njima i voditelj projekta Siniša Krunić iz riječke Delfin grupe.Cjelokupni projekt, od trenutka zaključenja ugovora, potrajao je tri godine, ali se čekanje isplatilo, ustvrdio je nadalje Vasilić napomenuvši da će nakon pozitivnih iskustava stečenih na ovom projektu Grad u najskorijoj budućnosti na isti način prionuti obnovi još nekolicine javnih građevina, među kojima i kompleksa budućeg Muzeja grada Krka na Kamplinu, ali i društvenih domova u naseljima u okolici grada.


Iz C u A razred


Na administrativnoj zgradi Grada Krka u Ulici Lukobran, u sklopu zahvata na njezinoj energetskoj obnovi, obavljena je rekonstrukcija fasade i kosog krova, zamjena vanjske stolarije, zamjena sustava grijanja i hlađenja, ali i cjelovita rekonstrukcija rasvjete.


Sve izvedeno učinilo je da se objekt, koji se prije radova skromno pozicionirao u energetskom razredu C, po dovršetku radova sad može pohvaliti prelaskom u energetski razred A, istaknuo je pak Siniša Krunić od kojeg smo doznali i da, sukladno planovima predstavnika krčke Gradske uprave, ovo ne bi trebao biti i dovršetak ulaganja u energetsko osuvremenjenje kompleksa u kojem su svoj prostor za djelovanje našle i pojedine službe državne uprave, lokalnog komunalnog društva, kao i krčke udruge.


– U narednom periodu na istom se objektu planira ugradnja fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije, što će rezultirati zadovoljavanjem svih potreba ovog objekta za energijom. U planu je projekt prijaviti na Javni poziv od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti posredstvom kojeg računamo na 60-postotnu bespovratnu potporu.


Grad ovim projektom ulazi u sam vrh liste hrvatskih lokalnih jedinica po pitanju ulaganja u energetsku učinkovitost te postaje odličan primjer kako se ciljanim energetskim uštedama na javnim objektima pokazuje kvalitetna i dobro osmišljena strategija zelene tranzicije i korištenja obnovljivih izvora energije – zaključio je voditelj spomenutog projekta i ujedno konzultant Grada Siniša Krunić.


RI-MA Aedificiolum i Kalun gradnja izveli radove


Spomenimo i da su radove na spomenutoj administrativnoj zgradi u vlasništvu krčke Gradske uprave izveli djelatnici zajednice ponuditelja koju su činile tvrtke RI-MA Aedificiolum i Kalun gradnja iz Klane.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.