Arheološki park na otoku Krku

Zanimljivi nalazi u uvali podno Omišlja: Fulfinum skrivao i dobro očuvanu antičku uljaru

Mladen Trinajstić

U kasnoantičkoj vili arheolozi pronašli uljaru u kojoj su stanovnici tog krčkog rimskog grada proizvodili maslinovo ulje te ga čuvali u amforama s cijelog Mediterana / Foto M.C.BULLY

U kasnoantičkoj vili arheolozi pronašli uljaru u kojoj su stanovnici tog krčkog rimskog grada proizvodili maslinovo ulje te ga čuvali u amforama s cijelog Mediterana / Foto M.C.BULLY

Ostaci preša koji su sad ugledali svjetlo dana »upotpunjeni« su pronalaskom razmjerno dobro očuvanih ostataka proizvodnog kompleksa antičkog toša, pa tako i kanalima za odvod ulja, bazenima za odvajanje ulja od vode, odnosno za taloženje proizvedenog maslinovog ulja, a naposljetku i prostora za njegovo skladištenjeI ovog su ljeta vrijedni i angažirani arheolozi intenzivno radili, prekapali i istraživali neke od očima posjetitelja još uvijek skrivenih dijelova arheološkom građom prebogatog lokaliteta Fulfinum-Mirine, arheoparka pored Omišlja, koji već dugo slovi za jedno od najzanimljivijih takvih nalazišta na Krku, ali i sjevernom Jadranu.


Voditeljica kontinuiranih, sad već višegodišnjih istraživanja u području tog davno zamrlog antičkog naselja u sklopu kojeg i danas ponosno stoje ostaci ranokršćanske bazilike Mirine, dr. sc. Morana Čaušević-Bully, inače Omišljanka s »francuskom adresom«, predstavila nam je da su svi oni novi, netom iskopani, a u utrobi antičkog Fulfinuma tisućljećima »skriveni« predmeti i ove godine ispunili nadanja deveteročlanog hrvatsko-francuskog tima koji je ondje više tjedana predano radio.


Doc. dr. sc. Morana Čaušević-Bully / Foto M. TRINAJSTIĆ

Doc. dr. sc. Morana Čaušević-Bully / Foto M. TRINAJSTIĆ– Došli smo do mnoštva novih, vrijednih i zanimljivih spoznaja o svakodnevnom životu davnih otočana, njihovoj svakodnevici, ali i kontekstu rasta, a potom i zamiranja pa na koncu i nestajanja tog rimskog naselja na sjeveru Krka, kaže nam naša sugovornica.


Kasnoantička vila
– Istraživanja pod mojim vodstvom, a kojima smo zapravo nastavili sve ono što su desetljećima prije nas ovdje radili timovi predvođeni znanim imenima domaće arheologije, poput Aleksandre Faber, Radmile Matejčić i Nina Novaka, započela su još 2006. godine, ističe Čaušević-Bully, docentica na francuskom Sveučilištu Bourgogne Franche Comté i Istraživačkom zavodu UMR Chrono-Environnement.


– Ove smo se godine uglavnom koncentrirali na sektor antičke vile u kojem smo još 2017. pronašli onaj danas svima dobro poznati Mirinski češalj – vrijedan i rijedak predmet liturgijske namjene datiran u početak 5. stoljeća, a koji je jedan od svega pet takvih do danas u svijetu pronađenih artefakata. Istraživani, dosadno službeno nazvani »Arheološki sektor 4«, obuhvaća ostatke kompleksa vile za koju se dosad smatralo da se radi o suburbanoj vili iz antičkog Fulfinuma iz drugog stoljeća. Novim istraživanjima dokazali smo da se ondje ipak radilo o kasnoantičkom zdanju, odnosno vili koja je istovremeno građena kad i crkva na Mirinima. Taj sklop, pokazala su naša najrecentnija istraživanja, sastojao se od rezidencijalnog i gospodarskog dijela, predstavlja nam Čaušević-Bully, naglašavajući da su u proizvodnom dijelu kompleksa provedena istraživanja rezultirala pronalaskom velikog broja ostataka keramike, odnosno amfora, ali i cijelog kasnoantičkog pogona za proizvodnju maslinovog ulja.– Kasnoantička instalacija, odnosno ostaci preša koji su sad ugledali svjetlo dana, slično nedavnom pronalasku naših kolega u okolici grada Krka, »upotpunjeni« su pronalaskom zanimljivih i razmjerno dobro očuvanih ostataka proizvodnog kompleksa antičkog toša, odnosno uljare, pa tako i kanalima za odvod ulja, bazenima za odvajanje ulja od vode, odnosno za taloženje ondje proizvedenog maslinovog ulja, a naposljetku i prostora za njegovo čuvanje i skladištenje. Ta polupodrumska prostorija dala nam je nevjerojatne nalaze i ondje smo, pod gotovo četiri metra »arheološkog sloja« (zemlje) našli kašete i kašete keramičkog materijala vrhunske kvalitete, nalaza koji Fulfinum povezuju s Ravenom, Tunisom, Palestinom, odnosno cijelim mediteranskim svijetom tog vremena. Uz brojne amfore namijenjene čuvanju vina i ulja te već spomenuti, bjelokosni Mirinski češalj koji se danas, u strogo kontroliranim mikroklimatskim uvjetima čuva u Zagrebu, arheološki radovi rezultirali su i nalaskom mnoštva metalnih predmeta poput udica, utega za mreže i sve sile sličnih predmeta koji pokazuju kakav je bio svakodnevni život ljudi koji su u antičko doba ondje obitavali, nastavlja voditeljica istraživanja, ali i Arheološkog parka Mirine-Fulfinum, smještenog u dubokoj i zaklonjenoj uvali podno Omišlja.


Prezentacija je važna


Osim nove »runde« radova koje su prethodnih godina složno sufinancirali Ministarstvo kulture i Općine Omišalj s hrvatske strane, te spomenute francuske znanstvene ustanove, voditeljica arheološkog parka vrijedno i kontinuirano radi i na javnom predstavljanju tog kompleksa i samih zahvata.


Potpora Francuza

Uz Sveučilište Bourgogne Franche Comté i Istraživački zavod UMR Chrono-Environnement, rad na Mirinama vjerno prate i financijski podupiru i Istraživački centar Artehis iz Dijona te posebice Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, odnosno Francuska škola u Rimu.


– Popularizacija ovog lokaliteta, baš kao i arheološke znanosti u cjelini, vrlo je važan, a posjetiteljima ovog lokaliteta i zanimljiv segment našeg djelovanja. Ovog smo ljeta to u praksi dokazali kroz zabilježeni velik interes otočana, ali i turista za sudjelovanjem u programima prezentacije ovog lokaliteta i recentnih radova, koje smo u suradnji s TZO-om Omišalj provodili tijekom istraživanja, kaže Čaušević-Bully, napominjući da bi organiziranijem i sustavnijem prezentiranju vrijednosti tog lokaliteta u budućnosti trebalo pridati više pažnje.


– To je jedan od prezentacijskih smjerova kojim, vođeni željom za boljom i učinkovitijom turističkom valorizacijom ovog lokaliteta, u budućnosti kanimo krenuti, nastavlja naša sugovornica dodajući da je upravo arheološki park Mirine-Fulfinum poprište realizacije dijela INTERREG programa nazvanog »Transfer – Integrirani modeli upravljanja arheološkim parkovima«. Radi se o vrlo zanimljivom projektu koji u sklopu programa jadransko-jonske suradnje (ADRION), pod vodstvom talijanskog Sveučilišta u Macerati, zajednički provode partneri iz više zemalja našeg susjedstva. Cilj projekta je razviti, prenijeti i distribuirati zajednički upravljački model za arheološke parkove, i to u obliku koji nadilazi tradicionalni pristup njihova očuvanja. Model zajedničkog upravljanja testirat će se kroz pilot-akcije koje će se provoditi u šest arheoloških parkova koji sudjeluju u projektu, tj. parkovima Urbs Salvia (Italija), Antigonea (Albanija), Ptuj (Slovenija), Dodona (Grčka) te u Omišlju, odnosno Šibeniku.


Arheološka istraživanja na lokalitetu Mirine - Fulfinum ove su godine bila koncentrirana na sektor kasnoantičke vile u kojem je prije tri godine pronađen glasoviti bjelokosni Mirinski češalj / Foto M.C.BULLY

Arheološka istraživanja na lokalitetu Mirine – Fulfinum ove su godine bila koncentrirana na sektor kasnoantičke vile u kojem je prije tri godine pronađen glasoviti bjelokosni Mirinski češalj / Foto M.C.BULLY


 


Tehnološka nadgradnja


Dr. Čaušević-Bully nam je objasnila i da je, jednostavnijim rječnikom rečeno, smisao i cilj tog projekta unapređenje i osuvremenjenje prezentacijskih »aktivnosti« unutar samog arheološkog parka, i to korištenjem već dokazanih primjera dobre prakse u nekim sličnim takvim centrima.– Tu ponajprije mislim na korištenje suvremenih ICT tehnologija kojima se danas već zapravo vrlo dobro može odgovoriti interesu posjetitelja kroz unapređenje načina interpretacije predstavljenih sadržaja. Projekt uređenja budućeg suvremenog arheološkog parka, a iza kojeg čvrsto stoji Općina Omišalj, već je popraćen nizom prostorno-planskih i projektnih dokumenata, planova i elaborata, a predstoji nam golem posao na realizaciji plana koji bi, osim nizom pratećih muzeoloških i interpretacijskih sadržaja, trebao rezultirati i tehnološkom nadgradnjom koja će se realizirati posredstvom tog EU, odnosno Interreg programa. Njime će se posjetiteljima omogućiti da korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija na samom lokalitetu, kroz elemente virtualne stvarnosti i 3D tehnologije, »razgledaju« taj kompleks, odnosno da »opipljivije« vide, upoznaju i osjete sve njegove najvažnije objekte, završila je dr. sc. Morana Čaušević-Bully. Doznali smo i da će za tu nakanu Općini Omišalj posredstvom Interreg programa bespovratno »doteći« nemalih 167 tisuća eura.