Sjednica

Zamjena nekretnina povučena s dnevnog reda creskog Gradskog vijeća

Bojan Purić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Jadranka Blatt bila je mišljenja da je cijena kvadrata u priloženoj procjeni previsoka te da bi se "zarada prelila iz javnoga u privatni džep", što smatraju i vijećnici Akcije mladihIako je ona već bila uvrštena u dnevni red, nakon primjedbi iz opozicijskih redova, gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) odlučio je povući odluku o zamjeni nekretnina, pripremljenu nakon što je tvrtka Dražica Plus iz Cresa pokazala zanimanje za okrupnjavanjem zemljišta na creskom predjelu Melin, predloživši zamjenu tako da Grad stekne devet desetina parcele 399/19 od 113 četvornih metara i parcele 395/24 od 202 kvadrata, u zamjenu za desetinu parcele 399/17 od 68 kvadrata, desetinu parcele 399/18 od 12 kvadratna te oko trećine parcele 396/4 površine 235 četvornih metara.


Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste mišljenja je da je cijena kvadrata u priloženoj procjeni previsoka, kazavši da bi se “zarada prelila iz javnoga u privatni džep”, a sličnih je razmišljanja bilo i dvoje vijećnika Akcije mladih, Natalija Marelić Tumaliuan i Hrvoje Sepčić.


Jurjako je nakon njihovih istupa od predsjednika Gradskog vijeća Marčela Damijanjevića (vlastita lista) zatražio stanku, a nakon nje objavio povlačenje predložene odluke. Nisu to bile jedine odluke skinute s dnevnog reda; već na početku Damijanjević je objavio da su povučene dvije točke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi, i to za parkirališta u Valunu i na predjelu Melin u Cresu.
Na sjednici je sudjelovalo jedanaestoro od ukupno trinaestoro članova Vijeća; s izostankom Dragana Medarića (SDP) i Stjepana Vodenca izabranog na listi HDZ-HRAST. Potporu šestero vijećnika dobio je prijedlog prodaje nekretnina u gradskom vlasništvu, dok su protiv odluke bili Marelić Tumaliuan, Sepčić i Blatt, a Oliver Filipas (UK) i Sanja Tomić (HDZ) bili su suzdržani.


Tom su točkom bile obuhvaćene četiri skupine nekretnina – neizgrađeni građevinski teren stambene namjene na Šetalištu 20. travnja (207.910 kn); građevinsko zemljište stambene namjene na Grabru (223.623 kn); kuća u zoni mješovite namjene u staroj creskoj jezgri (270 tisuća kn) te neizgrađeni građevinski tereni stambene namjene unutar građevinskog područja “NA 7” u Cresu (2.141.900 kn).


Kod točke o utvrđivanju najpovoljnije ponude i sklapanju kupoprodajnog ugovora za nekretnine oznake 82/14, 82/15 i 82/16 za 635 tisuća kuna tvrtki Ćurković ugostiteljstvo većina je dala podršku, dok su Blatt, Marelić Tumaliuan i Sepčić bili suzdržani.


Iz aktualnog sata izdvajamo informaciju koju je dao gradonačelnik Jurjako, nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskih cesta, kazavši da je HC pozvao Grad da im pomogne ubrzati postupke izvlaštenja terena, ondje gdje bi se širila cesta na krajnjem sjevernom dijelu otoka, pa bi – prođe li to prema njihovim očekivanjima – radovi na 4,5 km dugoj dionici ceste počeli za godinu dana.


Niz vijećnika uputio je pitanja i prijedloge o Tramuntani, od vatrogasne opreme za Dragozetiće, preko trajnog problema s alohtonom divljači nasuprot tradicionalnom ovčarstvu i visine poreza na kuće za odmor, do trajektne linije Rijeka – Porozina i održavanja nedavno očišćenih starih puteva.