Kandidatura

Vrbnik se nada skoro gradnji školske sportske dvorane. Projekt je spreman, čeka se još samo novac

Mladen Trinajstić

PŠ Vrbnik buduću sportsku dvoranu planira graditi na prostoru današnjeg igrališta, na zemljištu na kojem je Općina dobila pravo građenja na 50 godina / Foto Mladen Trinajstić

PŠ Vrbnik buduću sportsku dvoranu planira graditi na prostoru današnjeg igrališta, na zemljištu na kojem je Općina dobila pravo građenja na 50 godina / Foto Mladen Trinajstić

U dvorani je, uz malonogometno/košarkaško igralište, osiguran i prostor za garderobe, sanitarne čvorove i manje tribine. Sa školom će biti povezana podzemnim hodnikom, a na krovu će, s obzirom na konfiguraciju zemljišta, biti i vanjsko sportsko igralište te parking za osam vozilaOpćina Vrbnik nedavno je za financiranje iz fondova EU-a i službeno kandidirala projekt izgradnje školske sportske dvorane Područne škole Vrbnik, koja djeluje u okrilju OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk.


Upravo je s ciljem zadovoljavanja uvjeta nužnih za valjanu kandidaturu krčka škola vrbničkim općinarima nedavno dala suglasnost, odnosno i formalno pravo građenja tog sportskog objekta na dijelu četiri tisuće četvornih metara velikog zemljišnog kompleksa na kojem se danas nalazi vrbnička škola i s njom povezani dječji vrtić, kao i vanjsko igralište na čijem bi mjestu, dobiju li naravno Vrbenčani finacijsku potporu kojoj se nadaju, u doglednoj budućnosti trebao niknuti suvremen, vrbničkim osnovcima te sportskim rekreativcima i više no potreban sportski sadržaj.


Kako nam je, govoreći o planovima ili, zasad bolje rečeno, nadanjima vrbničke lokalne uprave predstavio njezin prvi čovjek, načelnik Dragan Zahija, buduća školska sportska dvorana gradila bi se na odgovarajućem dijelu školske zemljišne čestice po sličnom »receptu« po kojem je, nedavno, također u krugu škole, izgrađen novi dječji vrtić.


Ugovor na 50 godina
– S ciljem kandidiranja, a potom i građenja dvorane, Škola je s Općinom nedavno sklopila ugovor kojim nam je dana služnost s pravom građenja na rok od 50 godina, a sve kako bismo spomenuti projekt, sukladno izrađenoj projektnoj dokumentaciji (po kojoj je kod naležnog Ureda za graditeljstvo već pokrenut i postupak ishođenja građevinske dozvole), mogli kandidirati na nedavno provedeni natječaj za Operacije 7.4.1 – »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«.


Upravo putem njega se nadamo dobiti bespovratnu potporu u vrijednosti od milijun eura. Procijenjena projektna vrijednost budućeg školskog sportskog kompleksa je, zajedno s uključenim PDV-om, gotovo deset milijuna kuna pa bismo, riješi li se naša kandidatura na način na koji vjerujemo da će biti riješena, ostatak novca potrebnog za izgradnju i opremanje tog objekta namaknuli vlastitim sredstvima, odnosno kreditnim zaduženjem Općine – objasnio je načelnik Zahija.


Foto Mladen Trinajstić


Predstavljajući nam vrijedan, a za mlađe žitelje Vrbnika i važan projekt izgradnje tog sportskog objekta, istaknuo je i da bi, sukladno idejnom rješenju kojeg je izradio riječki arhitekt Nenad Kocijan, buduća »jednodjelna« dvorana, uz prihvat malonogometnog, odnosno košarkaškog igrališta u svojoj nutrini, osigurala i prostor za uređenje garderoba, sanitarnih čvorova i servisnih prostora, ali i manjih tribina.


Višenamjenski krov


– Dvorana će sa školom biti povezana podzemnim hodnikom, a zanimljivost projekta jest i da se, s obzirom na konfiguraciju okolnog zemljišta i nadvišenost susjedne Ulice Šipun, u okviru izrađenog projekta predviđa iskorištavanje krova dvoranskog kompleksa i to na način da bi se na njemu izgradilo vanjsko sportsko igralište, ali i parking za osam vozila, ističe Zahija.


Načelnik je uvjeren i da će, bude li se sve odvijalo kako se nadaju da hoće, to otočno lokalno središte u doglednoj budućnosti dobiti suvremen, ali i atraktivan sportski kompleks koji će na i više no kvalitetan način zadovoljiti sve današnje, ali i buduće školske te sportsko-rekreacijske potrebe cjelokupne lokalne zajednice, uključujući i žitelja naselja u okolici Vrbnika.– Ono što nam u smislu realizacije ovog projekta, odnosno računanja na bespovratne potpore iz EU izvora do određene mjere ipak ne ide u prilog su već dobro znani razvojni kriteriji po kojima Općina Vrbnik, kao uostalom i sve ostale krčke lokalne jedinice, spada u red onih »prerazvijenih« lokalnih jedinica, a u red sličnih okolnosti spada i činjenica da samo naselje Vrbnik ima manje od tisuću stanovnika.


Tu je i okolnost da je projektom predviđeno da se sportski kompleks grije putem dizalica topline, a ne nekim drugim načinima koji u vrednovanju kandidatura donose više bodova. Kako bilo, vjerujemo da ćemo za našu dvoranu ipak dobiti zeleno svjetlo europskih (su)financijera, a ukoliko ga zbog nekog razloga ipak ne dobijemo, s istim ćemo projektom pričekati neki budući, prikladniji natječaj, zaključio je Dragan Zahija.


Na isti natječaj kandidiran i vatrogasni dom


U rješavanju imovinsko-pravnih preduvjeta nužnih za kandidaturu tog projekta u kojem nije uvjet posjedovanje pravomoćne građevinske dozvole, Općina je u suradnji sa školskom upravom, odnosno predstavnicima PGŽ-a postupila na isti način kao i prigodom nedavno realiziranog, također EU novcem pomognutog projekta izgradnje dječjeg vrtića.


Dobivanjem prava građenja na školskom zemljištu, i to na rok od pet desetljeća, u potpunosti su ispunjeni ovim natječajem propisani kandidaturni uvjeti tog nama važnog projekta, ustvrdio je Zahija dodajući da je, uz plan gradnje sportske dvorane, Općina na isti EU natječaj kandidirala i projekt izgradnje vatrogasnog doma, budućeg sjedišta DVD-a Vrbnik.


Načelnik je procijenio da bi, ostvare li se njegova nadanja, izgradnja budućeg sportskog kompleksa na mjestu današnjeg školskog igrališta mogla krenuti za otprilike godinu dana, koliko će biti potrebno da se provedu predstojeći natječajni postupci, ali i odabir najpovoljnijeg izvođača.


Jednako tako, potrebno će biti i odraditi finalno zatvaranje financijske konstrukcije, u dijelu sredstava koje će kreditnim zaduženjem svoga proračuna morati osigurati lokalna uprava.