Klub pomoraca

Veslaj, da se tradicija na zatare: Održana Veslačka regata pasara u luci Malog Lošinja

Bojan Purić

Pobjednička, rapsko-zagrebačka posada ulazi u cilj / Foto Bojan PURIĆ

Pobjednička, rapsko-zagrebačka posada ulazi u cilj / Foto Bojan PURIĆ

Regata je i ove godine bila početni čin festivala »Lošinjskim jedrima oko svijeta« Turističke zajednice Lošinja, a ovogodišnja je novost i financijska podrška iz fondova Europske unije. Uoči veslanja, sudionici su prodefilirali Rivom lošinjskih kapetana, a kratki plesni program imale su Lošinjske mažoretkinjeMALI LOŠINJ  Ukupno trinaest posada, i to sedam pojedinaca na barkama pasarama duljine do 4,3 metara i šest dvojaca na pasarama duljine preko 4,3 metara, natjecalo se na osmoj Veslačkoj regati pasara u organizaciji Kluba pomoraca u luci Malog Lošinja.I ove je godine natjecanje bilo osmišljeno tako da najprije veslaju pojedinci na manjim barkama, a nakon njih dvojci na većim barkama, da bi potom u tzv. superfinalu veslale po tri najbolje posade iz prve dvije regate.Ukupni pobjednici ove godine su Vladimir Danon iz Zagreba i Šimun Tomović koji su veslali na barci oznake ML 1164 vlasnika Ivana Vuljana. Oni su pobijedili u regati dvojaca, a potom i superfinalu, iako im je u završnici »za vrat puhao« Tihomir Kuljanić iz Malog Lošinja, pobjednik pojedinačnog natjecanja i drugi sveukupno, veslajući na barci ML 652 vlasnika Gorana Franulovića. Treći u superfinalu bio je Saša Ranac na barci registracije ML 665, vlasnika Moravija Tarabocchije.


Start regate pojedinaca / Snimio B. PURIĆ

Start regate pojedinaca / Snimio B. PURIĆ
 


U regati pojedinaca, pobijedio je Kuljanić, Ranac je bio drugi, a treći Zoran Kukavica na barci oznake CS 228 u vlasništvu Sportsko-ribolovnog kluba »Rak« iz Martinšćice.


Iza Danona i Tomovića su u regati dvojaca u cilj ušli Josip Magašić i Ivan Jerman iz Velog Lošinja na Magašićevoj barci ML 1931, a treći su bili Dragomir Fatuta i Antonia Haithun Jakupović na barci ML 637 u Fatutinom vlasništvu.


Regata je i ove godine bila početni čin festivala »Lošinjskim jedrima oko svijeta« Turističke zajednice Lošinja, a ovogodišnja je novost i financijska podrška iz fondova Europske unije. Uoči veslanja, sudionici su prodefilirali Rivom lošinjskih kapetana, a kratki plesni program imale su Lošinjske mažoretkinje.


Na kraju su proglašeni najuspješniji sudionici, a priznanja su osim predstavnika vodstva Kluba pomoraca – Lucija Jurjaka i Roberta Marušića, uručivali lošinjska gradonačelnica Ana Kučić i direktor Turističke zajednice Dalibor Cvitković. Najznačajniji je ovo i najprepoznatljiviji dio godišnjeg programa Kluba pomoraca Lošinja, koji ove godine slavi desetu godišnjicu utemeljenja.