Potvrda kvalitete

Veliko priznanje za omišaljskog pčelara. Medun Mirka Almašija najbolji je u Hrvatskoj

Mladen Trinajstić

Mirko Almaši iz Omišlja vlasnik je OPG-a u kojem se već godinama proizvode izvrsni medovi, a široj javnosti je dobro poznat i kao čelnik otočne Udruge proizvođača meda od kaduljeOMIŠALJ – Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku proglašeni su pobjednici 27. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda. U toj su prigodi najboljima među najboljim hrvatskim medarima dodijeljene i zaslužene nagrade, od kojih je jedna stigla i na otok Krk.


Šampionom medljikovca u toj je prilici proglašen Mirko Almaši iz Omišlja, vlasnik OPG-a u kojem se već godinama proizvode izvrsni medovi, a koji je široj javnosti dobro poznat i kao čelnik otočne Udruge proizvođača meda od kadulje te kao jedan od organizatora i inicijatora održavanja natjecanja Salvia Aurea – ocjenjivanje kvalitete meda od kadulje.


Školski medni dan


Na natjecanje koje je u slavonskoj prijestolnici održano uz suorganizaciju HGK – Županijske komore Osijek, Pčelarskog saveza Osiječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog pčelarskog saveza i Osječko-baranjske županije, pristigao je čak 91 uzorak meda iz cijele Hrvatske, a ocjenjivani su boja, miris, okus, bistrina, odnosno kristalizacija, te čistoća.
Medljikovac iliti medun za koji je Almaši nagrađen, često se pojavljuje u Gorskom kotaru, a poznato je i da slovi za izvrstan med bogat mineralima koji potječe od medne rose, a ne od cvjetnog nektara.


– Medljikovac je posljednjih godina sve više prisutan na priobalju i otocima Hrvatskog primorja te slovi kao izvrstan i vrlo kvalitetan med, otkriva nam nagrađeni otočni pčelar ističući da medljikovac sadrži čak 12 puta više minerala od nektarnog meda.


– Inače, medun u nas uglavnom potiče s primorskog javora, hrasta i hrasta crnike a njegova pojava ukazuje da je priroda u našim krajevima uglavnom očuvana i nezagađena, nastavlja Almaši. Novim vrijednim ostvarenjem s pravom ponosni otočni laureat otkrio nam je i da u okrilju djelovanja njegova OPG-a sudjeluje u programima provedbe Školskog mednog dana koji će uskoro, 7. prosinca, u povodu dana svetog Ambrozija – zaštitnika pčelara, biti održan u nekim riječkim školama. Tog će dana, u sklopu događanja pokroviteljstvo kojeg potpisuje Ministarstvo poljoprivrede, učenicima prvih razreda nekih osnovnih škola dijeliti paketići meda punjenog u »nacionalnoj staklenci za med«, zajedno s drugim edukativnim materijalima kojima će se kod mališana nastojati poticati konzumacija tog ukusnog i iznimno zdravog prirodnog proizvoda.


Ostali nagrađeni


Spomenimo i da su osim onog koji je uručen Almašiju, u istoj prilici dodijeljena još dva šampionska pehara. Šampionom lipovog meda proglašen je onaj OPG-a Jelene Fišer iz Markovca Našičkog, a šampionom bagremova meda onaj iz OPG-a Pčelarstvo Škrlec iz okolice Krapine koji je ujedno nagrađen i naslovom ukupnog šampiona ovog ocjenjivanja. Uz tri šampionska pehara, dodijeljeno je i 57 zlatnih, 27 srebrnih i 7 brončanih odličja. Inače, nacionalno ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj u Osijeku se održava već punih 27 godina.