OŠ »FRAN KRSTO FRANKOPAN«

Veliki uspjeh. Krčkim osnovcima srebro na državnom prvenstvu u šahu

Mladen Trinajstić

Foto M. Jurić

Foto M. Jurić

Na prvoj ploči igrao je Ivan Žužić, na drugoj Matija Žanić, na trećoj ploči boje krčke škole branio je Andrija Jurić, dok su se na četvrtoj ploči izmjenjivali Hadrijan Crnčić Jurasić i Blaž KomljenovićKRK – U hotelskom kompleksu Plave lagune u Poreču održano je državno prvenstvo školskih sportskih društava u šahu za dječake i djevojčice osnovnoškolskog uzrasta. Organizator turnira bio je Hrvatski školski sportski savez, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta. U kategoriji dječaka nastupili su pobjednici natjecanja prethodno održanih na županijskoj razini, i to 24 najbolje ekipe školskih društava iz cijele Hrvatske. Nastupila je i krčka ekipa šahista Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« koja se za pravo sudjelovanja na ovom natjecanju izborila pobjedom na Županijskom prvenstvu održanom tijekom listopada u Rijeci.


Zgusnut raspored


Na spomenutom je natjecanju odigrano devet kola, a igralo se po 20 minuta, uz 5 sekundi za potez po igraču, na čak 48 šahovskih ploča. Prvog dana natjecanja održana su tri kola ujutro i isto toliko kola u poslijepodnevnim satima, što je, prenose nam krčki šahisti i njihovi »mentori«, za ovaj uzrast bio podosta zgusnut i naporan raspored. Rezultat krčkih šahista već nakon prvog dana bio je i više no dobar jer su zauzeli visoko drugo mjesto. Pobijedili su u pet kola i to školske kolege iz Karlovca (rezultatom 4:0), Rovinja (4:0), Vukovara (3:1), Ivanca (3:1) i Španskog (3:1), uz jedini poraz koji su im nanijeli šahisti OŠ Koprivnica (1:3).


Drugog jutra odigrana su još tri kola u kojima su odlični otočani nanizali pobjede u sva tri kola, svladavši pritom šahiste splitske Mladosti (2,5:1,5), ekipu zagrebačkih Cesarića (3:1) te u zadnjem kolu i OŠ Valpovo, istim rezultatom (3:1). U devet kola Krčani su tako ostvarili osam pobjeda i samo jedan poraz te su s ukupno osvojenih 16 bodova zauzeli pažnje i pohvale vrijedno drugo mjesto.


Prvak iz Koprivnice
Za vicešampionsku ekipu OŠ »Fran Krsto Frankopan« nastupalo je pet darovitih dječaka. Na prvoj ploči igrao je Ivan Žužić, na drugoj Matija Žanić, na trećoj ploči boje krčke škole branio je Andrija Jurić, dok su se na četvrtoj ploči iz kola u kolo izmjenjivali Hadrijan Crnčić Jurasić i Blaž Komljenović. Državni prvak postala je šahovska ekipa OŠ »Antun Nemečić Gostovinski« iz Koprivnice, a naslovom viceprvaka ovjenčana je šahovska reprezentacija krčke škole, ispred trećeplasirane ekipe OŠ Špansko Oranice iz Zagreba. Medalje i pehare dodijelili su voditeljica sportskih natjecanja HŠSS-a Ivana Orlić, glavni sudac Eduard Piacun i njegov zamjenik Zdravko Birovljević.


Uz ovaj veliki uspjeh, osim naravno sve talentirane mlade krčke šahiste, spomenuti treba i voditeljicu srebrnog tima krčke škole Katarinu Prebeg Maraž koja je tijekom svih dana ovom natjecanja bila od velike pomoći mladim krčkim šahistima. Veliku zaslugu za ovo vrijedno ostvarenje, prenose nam predstavnici krčke školske šahovske reprezentacije, imaju i treneri Šahovskog kluba Krk, i to Ivan Karabaić Baja i Silvano Samblić, kao i predsjednik kluba Vladimir Panić. Bez njihova angažmana, zaključuju predstvnici te otočne školske ustanove, ovog velikog sportskog rezultata teško da bi bilo.