Obnova

Unije sada imaju sigurnu luku

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Ukupna vrijednost projekta obnove i dogradnje luke na Unijama je 37,38 milijuna kuna - od toga EU sudjeluje s nešto više od 29 milijuna“Unije dosad nisu imale sigurnu luku, a sada je imaju, kao i Ilovik, Susak i Srakane”, rekao je Filip Balija, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj na predstavljanju projekta obnove i dogradnje luke na Unijama, koje je priredio u lošinjskom hotelu “Aurora”.


Ukupna vrijednost projekta je 37,38 milijuna kuna – od toga EU sudjeluje s nešto više od 29 milijuna, a predviđeno je produljenje glave lukobrana i njegovo proširenje u obliku slova “T” po 30 metara na svaku stranu.


Očekuje se bolja mogućnost vezivanja brodova na redovnim linijama, ali i drugih plovila u luci otoka koji prema lanjskom popisu broji 64 stanovnika. Ostaje još problem za jačeg vjetra sa zapada, kada je pristajanje brodova otežano, pa su stanovnici Unija dali prijedlog da se obnovi stari mulić u uvali Maračol na istoku otoka, kao alternativno pristanište.
“Zbog maritimnih uvjeta – ovdje se mogu očekivati valovi od po četiri, četiri i pol metra, a na samoj lokaciji bilo je dva metra mulja, gradnja je bila izazovna, a radilo se u fazama, kako bi kroz cijelo vrijeme bio omogućen pristup brodovima”, rekao je Dalibor Crnac uime projektanta “Pomgrad inženjering”.


Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut rekao je da je ovo “dokaz da je županijski lučki sektor sposoban voditi ovakve projekte i da nije istina ono što neki govore”, a spomenuo je i radove u uvali Mrtvaška na jugu otoka Lošinja, kazavši da je to “impozantan projekt” i da se “zakomplicirao zbog protivljenja nekolicine mještana Ilovika zbog vlastitih sitnih interesa”.


Rekao je da će svi zahtjevi stanovnika Ilovika, za koje su nadležni i koji su zakoniti, biti ispunjeni, a iskazao je punu podršku ravnatelju Baliji “koji prolazi kroz komplicirane dane”.


Gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić, rekla je da je unijska luka “rezultat kvalitetnog rada svih institucija, projektanata i inženjera”, ali i da vjeruje da se bliži rješenje problema sada neaktivnog letjelišta na Unijama.


Kada je riječ o Mrtvaškoj, rekla je da treba uzeti u obzir povezivanje s Rabom i Dalmacijom, a da će i oni koji se sada protive, uvidjeti prednosti nove luke, iako je prosvjede ocijenila legitimnim načinom.


Ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić rekao je da se na ovakve projekte gleda s veseljem, ali i da je lani sufinanciran program tri udruge s otoka. Govorio je i predsjednik Mjesnog odbora Unije, Roberto Nikolić, kazavši da su Unije ovime dobile dobro rješenje.