Situacija stabilna, ali...

U samoizolaciji je u ovom trenutku pedeset bodulskih srednjoškolaca

Mladen Trinajstić

Kod kuće je čitav jedan razred i pola drugoga te dva zaposlenika srednje škole, dok je u osnovnim školama situacija bolja: u Baški je u izolaciji jedan razred osnovaca, u Vrhu četvero, u Krku jedan, u OŠ Omišalj četvero, a u OŠ Malinska-Dubašnica dvoje đakaKRK – Unatoč činjenici da je ovih dana broj mladih otočana u samoizolaciji, posebice u redovima srednjoškolaca, osjetno narastao, generalnu epidemiološku sliku među tom populacijom našeg najnapučenijeg otoka nadležne javnozdravstvene strukture i dalje drže stabilnom i razmjerno sigurnom, koliko sigurna uopće može biti u trenutnim okolnostima. Kako nam je jučer rekla prof. Đurđica Cvitkušić, ravnateljica SŠ »Hrvatski kralj Zvonimir« Krk, u toj jedinoj otočnoj srednjoj školi u samoizolaciji je pedesetero učenika te dva zaposlenika škole.


– Iako bi se naoko moglo reći da je epidemiološka situacija u školi eskalirala, spomenuta je brojka rezultat provedbe preventivnih mjera i opreza kojeg u ovakvim situacijama nikad dosta. Nikako ne možemo govoriti o nekom nekontroliranom širenju COVID-19 bolesti među našim učenicima i nastavnicima. Brojka jest velika, ali je i trenutna, odnosno uvjereni smo da će već za koji dan, naravno, ne dođe li do kakvih neželjenih novina, stanje stvari odavati sasvim drugačiju sliku. Naime, brojnost samoizoliranih iz kruga otočnih srednjoškolaca trenutno je nešto veća samo zbog toga što je, sukladno preporukama krčkih epidemiologa s kojima škola tijesno surađuje, u takav status stavljeno cijelo jedno razredno odjeljenje.


Uz to, polovica jednog drugog odjeljenja u samoizolaciju je stavljena preventivno, a za šestero je srednjoškolaca ista obveza propisana po »pojedinačnom režimu«, zbog mogućnosti da su individualno mogli biti u kontaktu sa zarazom. Koliko znamo, svi naši samoizolirani učenici barem zasad su dobro i već za koji dan bi se svi redom trebali vratiti na nastavu, tako da već početkom idućeg tjedna prethodno spomenuta brojka više ni izbliza ne bi trebala biti tako velika, kaže Cvitkušić izražavajući nadu da će već idućeg tjedna biti u punom, ili gotovo punom sastavu te da i nadalje neće biti potrebe za prebacivanjem na online nastavu za koju su spremni te koju, za sve kojima je propisana obveza izbivanja s nastave, već sada provode vrlo kvalitetno, u stvarnome vremenu.


Rizična druženja
U samoizolaciji su trenutno i dva zaposlenika škole koji bi također već za dan ili dva, po isteku propisanog roka samoizolacije, trebali ući u normalan radni ritam. Nastavljamo sa strogom primjenom svih propisanih mjera koje, barem za vrijeme dok su učenici u školi, donose rezultata, kaže ravnateljica napominjući da bi mladi otočani, ali i njihovi roditelji, ipak trebali posvetiti dodatnu pažnju kad je riječ o potrebi izbjegavanja svih vrsta vikend-kontakata i druženja. Pokazalo se da se većina »problematičnih situacija« koje su naposljetku rezultirale potrebom propisivanja skupnih samoizolacija dogodila izvan škole, uglavnom uslijed druženja naših učenika tijekom vikenda, što nije dobro i što, uvjerena sam, povećanim oprezom i savjesnošću svi zajedno ipak moramo i možemo izbjeći, zaključila je prof. Cvitkušić uputivši apel mladima, ali i njihovim roditeljima, da s ciljem očuvanja trenutne, razmjerno dobre epidemiološke slike i u samoj školi, ali i na otoku, »zadrže koncentraciju« te se nastave ponašati društveno odgovorno.


Pojedinačni slučajevi


Značajno bolja i stabilnija slika, po pitanju nazočnosti učenika nastavi, ovih se dana bilježi u trima otočnim osnovnoškolskim institucijama – OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk, OŠ Omišalj i OŠ Malinska-Dubašnica. Kako nam je jučer rekao Serđo Samblić, ravnatelj krčke škole u okrilju koje djeluju i područne škole Punat, Baška, Vrbnik i Vrh, ondje je trenutno u samoizolaciji (zbog jednog pozitivnog učenika) cijelo jedno bašćansko razredno odjeljenje. U Vrhu je pak »samoizolirano« četvero učenika, a u gradu Krku tek jedan osnovac. U Puntu i Vrbiku nemamo niti jednog učenika u tom statusu pa tako, zbirno gledano, držim da možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom.


Slične smo podatke doznali i od njegova omišaljskog kolege Žarka Žarkovića u čijoj je školi, koja objedinjava omišaljski i dobrinjski školski »pogon«, trenutno u samoizolaciji četvero učenika, a do jučer i dvoje njihovih nastavnika. Situacija je, tim više što nam se i kolege nastavnici sad vraćaju na posao, dobra i stabilna, i više nego zadovoljavajuća, dijelom zahvaljujući i dosljednom provođenju epidemioloških protokola. Dosad su u toj školi zabilježena »svega« tri potvrđena oboljenja, a samoizolacija je bila provedena i unutar čitava dva razredna odjeljenja koja su se, po isteku propisanih rokova, uredno vratila redovnoj nastavi. Ravnateljica OŠ Malinska-Dubašnica Nedeljka Turčić otkrila nam je pak da su u toj školi jučer dva učenika bila u samoizolaciji. Zasad ništa strašno, a nadam se da će tako i ostati, ustvrdila je Turčić, dodavši da je i ondje pred kojih mjesec dana obvezu preventivne samoizolacije uspješno »prošao« i jedan nastavnik.


– Nemamo potrebu razmišljati o reorganizaciji nastave, niti o promjeni protokola koji se učinkovito provode. Sve u svemu – dobro je, a želim da nam svima tako i ostane, završila je čelnica malinskarske škole.


Dobre brojke primirile roditelje


Iako je jedan mali dio roditelja svojevremeno iskazivao nezadovoljstvo mjerama koje se provode unutar škole, držeći ih valjda pretjeranima i nepotrebnima, zbog čega je naša škola bila prijavljena prosvjetnoj inspekciji, prijave su se na koncu pokazale neutemeljenima, a provjere su pokazale i da se epidemiološke mjere i restrikcije provode na propisan i kvalitetan način te, vidimo to danas svi, s valjanim opravdanjem, rekao nam je ravnatelj krčke OŠ. Pritom ne krije zadovoljstvo spoznajom da su se spomenuti roditelji s vremenom ipak »primirili« te da su i oni na koncu prihvatili preporuke epidemiologa, ali i jednoglasan stav vijeća roditelja koje ih je »blagoslovilo«. Kontakti među djecom svedeni su na minimum, a rezultati toga su i dobre brojke, odnosno očekivanja da će se redovna nastava »uživo« i dalje moći nesmetano provoditi, završio je Serđo Samblić.


Nastava “uživo” nema alternative


Stvarnoj nastavi, onoj koja se odvija u školi, uz fizičko prisustvo učenika i nastavnika, jednostavno nema jednako dobre i kvalitetne alternative, unatoč svim mogućnostima koje nam danas stoje na raspolaganju i koje već koristimo na najbolji mogući način, ocijenila je prof. Đurđica Cvitkušić, uvjerena da će, savjesnošću i dosljednošću svih, nedvojbeno izazovan nadolazeći zimski period otočani uspjeti “prevaliti” jednako uspješno kao što su to i dosad uspijevali.