Konstituirajuća sjednica

U Rabu nije postignut dogovor oko izbora predsjednika Gradskog vijeća

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Novi pokušaj slijedi unutar 30 danaVeć prva, konstituirajuća sjednica rapskog Gradskog vijeća pokazala je da će u situaciji u kojoj nitko u vijeću nema potrebnu većinu, donošenje odluka biti u najmanju ruku otežano.


Naime, nakon što su se u dvorani Zimskog kina Rab okupili svi izabrani vijećnici, predsjednica Mandatne komisije Kristina Dundović podnijela je Izvješće o provedenim izborima te vijećnike izvijestila o zaprimljenoj ostavci vijećnika Željka Španjola, nositelja kandidacijske liste grupe birača »1 otok – 1 staza« te o podnesenim zahtjevima idućih neizabranih kandidata s liste; Lovre Ševerdije, Helene Fafanđel i Krune Matića, koji su iz osobnih razloga svoje mandate stavili u mirovanje.


Njih će u Vijeću zamijeniti Sara Krišković, kandidatkinja s rednog broja 5, spomenute liste grupe birača.
Uslijedilo je polaganje prisege novoizabranih članica i članova Gradskog vijeća kojima se zatim kratkim govorom obratio gradonačelnik Nikola Grgurić.


Čestitajući im svima na mandatu, Grgurić je istaknuo nužnost što žurnijeg izglasavanja rebalansa Proračuna Grada Raba, jer o njemu ovisi i unutarnji ustroj Grada kao i njegovo daljnje funkcioniranje s obzirom na to da u jedinicama lokalne samouprave s manje od 10.000 stanovnika više nema funkcije dogradonačelnika pa treba doći do preraspodjele toga posla, a i sva događanja i manifestacije također ovise o rebalansu.


No već kod točke izbora predsjednika i dva potpredsjednika Gradskog vijeća je – zapelo.


Naime, za predsjednika Gradskog vijeća Grada Raba HDZ, RPS i HSS predložili su Željka Dumičića, no nakon provedenog glasovanja, šest ruku vijećnika spomenute koalicije nije bilo dovoljno da prijedlog bude prihvaćen jer je preostalih sedam vijećnika ostalo suzdržano.


Nakon kraće pauze, isti je prijedlog ponovo stavljen na glasanje, no ishod je bio jednak.


Naravno, gradonačelnik Grgurić nije bio zadovoljan.


– Na ovoj je sjednici trebalo biti izabrano i Povjerenstvo za dodjelu koncesijskih odobrenja, no budući da je to izostalo, nitko na području Grada Raba idućih 30 dana neće moći ishoditi koncesijsko odobrenje.


Što to znači za gospodarstvo, za zaposlenost, što to znači našim Rabljanima koji se bave takvom djelatnošću koja zahtijeva koncesijsko odobrenje – to je prevažno pitanje i za mene kao gradonačelnika, a ja vjerujem i za gradske vijećnike.


U prethodnom sam razdoblju odradio kompletan krug razgovora s apsolutno svim nositeljima lista i sada ponovo apeliram, razgovarajmo o proračunu, o projektima, o ustrojstvu gradske uprave, o komisijama koje omogućuju lakše funkcioniranje Gradskog vijeća i tu sam spreman na kompromise.


To je prevažno, nema čekanja, sezona nam je tu, poručio je Grgurić. Nova konstituirajuća sjednica mora biti sazvana unutar 30 dana.