Dani kulture

U Novalji otvoren Kulturni centar Gozdenica

Kim Cuculić

Foto Eugen Rebernišak

Foto Eugen Rebernišak

Otvorenjem Kulturnog centra Gozdenica ispunio nam se davni san i konačno smo dobili svoj hram kulture, istaknuo je ravnatelj ustanove Dražen PeranićU Novalji je svečano otvoren Kulturni centar Gozdenica, uz program kojim je ujedno započela manifestacija Dani kulture u Novalji čiji će program trajati do 25. travnja.


U pozdravnoj riječi građanima, koji su zbog epidemioloških mjera prisustvovali u ograničenom broju, obratili su se ravnatelj Kulturnog centra Gozdenica Dražen Peranić, Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, kao i ličko-senjski župan Darko Milinović.


»Otvorenjem Kulturnog centra Gozdenica ispunio nam se davni san i konačno smo dobili svoj hram kulture, koji svojom ljepotom i značajem predstavlja naš grad i sugrađane«, istaknuo je ravnatelj Peranić te ujedno zahvalio svima koji su svojom vizijom, radom i entuzijazmom sudjelovali u ovom za građane Novalje važnom ostvarenju.
Kulturni centar Gozdenica ima ukupnu površinu veću od 1.000 četvornih metara, a središnji dio zauzima multimedijalna dvorana s 240 sjedećih mjesta. Na tom prostoru održavat će se kulturne manifestacije, koncerti, glazbene i dramske manifestacije, predstave za djecu i odrasle, sve ono što će obogatiti kulturni i društveni život građana svih generacija.


Tehničke mogućnosti dvorane su više nego zanimljive, pa se tako ona može koristiti i kao mjesto za održavanje sajmova, otočnih skupova, promociju i prodaju autohotnih otočnih proizvoda, radionica, izložbi, festivala i znanstvenih simpozija.


Na katu su smješteni uredi Centra za kulturu, prostor namijenjen udrugama, manja dvorana za razna predavanja i sastanke, kao i dio za tehničku podršku manifestacijama i upravljanje tehnikom koju krase različite suvremene performanse.


Vanjska trbina, smještena uz sjeverozapadno pročelje zgrade, prikladna je za manje ljetne koncerte i predstave te ima pedesetak sjedećih mjesta. Njen najljepši ukras je vertikalni kanal pokriven staklenim pokrovom, ispod kojeg je drevni podzemni tunel, antički vodovod iz 1. stoljeća – Talijanova buža.


Nakon protokolarnog dijela otvorenja održana je glazbena monodrama »Judita« nastala prema djelu Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, u impresivnoj izvedbi glazbene umjetnice Katarine Livljanić, koja uz glas potpisuje umjetničko vodstvo, izbor teksta i glazbenu rekonstrukciju.


Nastup Katarine Livljanić pratio je vokalni ansambl Dialogos, svirajući na starohrvatskim instrumentima viela i lirica, u izvedbi Albrechta Maurera te drvena flauta i dvojnice u izvedbi Norberta Rodenkirchena. Za autentičnu režiju, scenu i kostime zaslužna je Sanda Hržić, a jezični savjetnik je Bratislav Lučin.


U najavi »Judite« Anton Šuljić Boškinac istaknuo je da u godini koja obilježava 500. godišnjicu od izdanja Marulićeve »Judite«, glazbena monodrama »Judita« na pozornici Kulturnog centra Gozdenica predstavlja najbolji mogući izbor. Dani kulture u Novalji zamišljeni su kao red glazbe, red filma, red knjige i red kazališta.


Dan knjige, 23. travnja, donosi predstavljanje knjige »Dota« Antona Šuljića Boškinca. Dan kasnije na redu je koncert Tedija Spalata, a 25. travnja donosi dvije kazališne predstave: »Nikomu pravo«, nagrađivanu predstavu za djecu redateljice Ane Prolić, i »Kad svijeće dogore« u režiji Branka Ivande.


Godišnja priznanja


U drugom dijelu svečanog otvorenja dodijeljena su godišnja javna priznanja zaslužnim građanima, a laureati koji su primili priznanja su Gradsko društvo Crvenog križa Pag, volonteri Novalje, Teniski klub Novalja, don Šime Zubović i Klapa Čeprlji.


Nagrada za životno djelo uručena je Daliboru Dabu, prvom direktoru Turističke zajednice Novalja, za dugogodišnji i predan rad u turizmu Grada Novalje