Svečanost

U Novalji otkrivena bista Antonu Tamarutu

Marin Smolčić

Svečanost otkrivanja biste nadbiskupu msgr. Antonu Tamarutu u Novalji

Svečanost otkrivanja biste nadbiskupu msgr. Antonu Tamarutu u Novalji

Bistu su otkrili riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, biskup mons. Ivica Petanjak, nećak pokojnog nadbiskupa, prof. dr. sc. Anton Tamarut, župan Ernest Petry i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo ĐonoU sklopu obilježavanja 90. obljetnice rođenja i 65. obljetnice svećeničkog ređenja i mlade mise nadbiskupa msgr. Antona Tamaruta, na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske kao zaštitnice Župe Novalja, danas je upriličeno svečano otkrivanje biste nadbiskupu Antonu Tamarutu.


Svečanost je započela koncelebriranim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Katarine koje je predvodio nadbiskup Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić.


Po završetku misnog slavlja organiziran je prigodni program, a prisutne je pozdravio župnik crkve sv. Katarine don Ranko Papić.
Gradonačelnik Dabo istaknuo je da je bista nadbiskupu Tamarutu postavljena kao zahvala uglednom, istaknutom i nadasve visoko pozicioniranom Novaljcu u hijerarhiji hrvatske Crkve.


Bistu su zajedno otkrili riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, biskup Krčke biskupije mons. Ivica Petanjak, nećak pok. biskupa, prof. dr. sc. Anton Tamarut, ličko-senjski župan Ernest Petry i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo Đono.


Za zabavni dio programa bili su zaduženi pivači Ivo Dabo i Goran Vidas čije »pisme nakant« čini nezaobilazan dio svakog slavlja u Novalji, kao i svirač miha Mateo Šuljić.


Anton Tamarut je za svećenika zaređen 1957. godine. Za biskupa su ga zaredili kardinal Franjo Kuharić, a suzareditelji bili su Karmelo Zazinović i Josip Arnerić. Šibenski biskup bio je od 1986. do 1988. godine.


Od 4. prosinca 1987. bio je biskup koadjutor Riječko-senjskog nadbiskupa. Riječko-senjski nadbiskup postaje od 1990. godine, a naslijedio je na tom mjestu Josipa Pavlišića.


Nadbiskup je bio do 2000. godine, kad je papa Ivan Pavao II. osnovao od Riječko-senjske nadbiskupije dvije jedinice, Gospićko-senjsku biskupiju i Riječku nadbiskupiju.


Riječki nadbiskup bio je do smrti. Na njegov prijedlog ostvareno je 1998. godine osnivanje Gospićko-senjske biskupije. Godine 1998. bio je suzareditelj biskupa Ivana Milovana i Valtera Župana, a 2000. godine glavni zareditelj gospićko-senjskog biskupa dr. Mile Bogovića.