Salvia aurea

U Njivicama se natjecali proizvođači meda od kadulje, šampion je Klaudije Dunato iz Šila

Mladen Trinajstić

Mirko Almaši i Nedjeljko Mrakovčić s pobjednikom ovogošnje Salvie auree, Klaudijem Dunatom i Natašom Čubranić čiji je med od kadulje nagrađen zlatnom diplomom / Foto Salvia Aurea

Mirko Almaši i Nedjeljko Mrakovčić s pobjednikom ovogošnje Salvie auree, Klaudijem Dunatom i Natašom Čubranić čiji je med od kadulje nagrađen zlatnom diplomom / Foto Salvia Aurea

Treba naglasiti da je godina koja je na samome kraju ponovo bila jedna od onih za koju se može reći da je bila krajnje nezahvalna za pčelinju pašu kaduljeU Društvenom domu Kijac u Njivicama održano je osmo po redu natjecanje proizvođača meda od kadulje – Salvia aurea 2023. Pobjednikom i nositeljem naslova šampiona ovogodišnje smotre takvih, na tražištu izuzetno cijenjenih ali i traženih medova postao je Klaudije Dunato iz Šila.


Njegov med od kadulje pokazao se najboljim odnosno najbolje ocjenjenim u krugu onih koji su bili prijavljeni i testirani slijedom javnog poziva koji je od organizatora natjecanja pčelarima bio upućen još početkom rujna.


Među najcjenjenijim medovima


Treba naglasiti da je godina koja je na samome kraju ponovo bila jedna od onih za koju se može reći da je bila krajnje nezahvalna za pčelinju pašu kadulje. Iako je kadulja jedna od glavnih nektarnih paša na širem prostoru jadranske Hrvatske, proizvodnja takvog meda iznova je bila – relativno mala.
Općenito se može reći da je u ovogodišnjim uzorcima ipak prevladavao nektar kadulje, premda su na natjecanje pristigla samo četiri uzorka. Evidentne klimatske promjene s kojima se susrećemo zasigurno su tome doprinijele, predstavili su nam organizatori ovog natjecanja, predsjednik Uduge pčelara Kadulja Otok Krk i Udrženja pčelarskih udruga PGŽ, Nedjeljko Mrakovčić te Mirko Almaši, predsjednik Udruge proizvođača meda od kadulje.


Mrakovčić je pri tom u svom pozdravnom govoru naglasio i da je upravo Udruga proizvođača meda od kadulje nositelj institucionalnog postupka zaštite izvornosti tog meda proizvedenog u Hrvatskom primorju.


Istaknuo je i da se med od kadulje, zbog potražnje i cijene koju postiže, ubraja među najcjenjenije hrvatske medove. Posebno je napomenuo da je usprkos svjesti o njegovoj iznimnoj kakvoći, zbog nepostojanja jasne vizije o potrebi dodatne promocije meda od kadulje danas razvidna potreba za njegovom dodatnom valorizacijom i promocijom.


– To postaje posebno izraženo upravo s aspekta povijesne i tradicijske povezanosti proizvodnje ovog specifičnog meda s teritorijem Hrvatskog primorja, zaključio je Mrakovčić.


Teška godina za pčelare


Mirko Almaši, Predsjednik Udruge proizvođača meda od kadulje svom je pak izlaganju predstavio da je ovogodišnja pčelarska godina, sve do kraja srpnja, bila izuzetno loša.


– Bez pomoći pčelara bio bi upitan razvoj i sam opstanak pčelinjih zajednica. Očito je da klimatske promjene značajno utječu na prinose. Kadulja kao glavna paša jest cvjetala, međutim nije bilo nektara, čemu su pridonijele niske temperature i olujna bura koja je puhala sredinom svibnja, podsjetio je spomenuti.


Zatim su došla razdoblja s obilnom kišom, tako da nije bilo niti pojave medne rose. Ovakve pojave u prirodi, barem što se pčelarstva tiče, do sad nisu bilježene i možemo reći da klimatske promjene, očito, čine svoje, nastavlja Alamaši koji se u ovoj prigodi posebno zahvalio pčelarima na povjerenju i sudjelovanju, domaćinskoj općini Omišalj te Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Krku, na potpori.


U ime Organizacijskoga odbora, zahvalio se na suradnji i predstavnicima Udruge pčelara Kadulja otok Krka, Udruzi pčelara Kadulja otoka Paga, Katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, UPU PGŽ, udruzi “Biopčela”, predstavnicima Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda (HUSAM) te udruge Obitelj za mlade iz Njivica u čijem je prostoru organizirana ova svečanost.


Osim za predstavljanje pobjednika i uručenje nagrada proizvođačima najboljih medova od kadulje, završna svečanost iskorištena je i za prezentaciju projekta “Urbani pčelinjaci Grada Poreča”. Pčelar Ivan Kovač, predsjednik porečke Pčelarske udruge Nektar predstavio je sve tehničke ali i zakonske izazove urbanog pčerstva ali i iskustva te koristi takvog obila pčelarske proizvodnje koji i u nas, doznajemo, postaje sve popularnijim i prisutnijim.


Zlatne i srebrne diplome


Osim šampionskoga meda, onog kojeg je na ocjnejivanje dao Kaludije Dunato, zlatnim su diplomama nagrađeni još i medovi od kadulje bašćanske pčelarice Nataše Čubranić te onaj kojeg je ocjenjivačima na analizu ponudio Ante Bulat iz Vodica. Srebrom je pak nagrađen med od kadulje kojeg potpisuje Andrea Cantore Badurina iz Luna na otoku Pagu.