
b) Ekipa koja je izradila krokant za "Guinnessa" / Foto Bojan Purić
povezane vijesti
MALI LOŠINJ – Krokant, slastica nekad karakteristična za proslave u Malom Lošinju, a posljednjih godina ponovo u široj primjeni, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda – na glavnom gradskom trgu, pod vodstvom Petra Goleša, ekipa slastičarnice “Moby Dick” napravila je krokant visine 273 cm, mase 58 kg.
U približno mjesec dana pripremnih radova, odnosno 180 radnih sati, napravljeni su dijelovi – lukovi i ploče od približno jednake količine usitnjenih badema i karameliziranog šećera – a u prisustvu predstavnice Guinnessove knjige rekorda te drugih pravilima predviđenih svjedoka, tijekom sedam sati načinjena je rekordna inačica slastice.

Petar Goleš po završetku izrade krokanta
Uz Goleša, koji je preciznom rukom karameliziranim šećerom lijepio dijelove, uzevši tek jedan polusatni predah, radile su Katya Žic-Antunović, Irena Zdraveska, Vladimira Karavanić i Fatmira Muceku.
U svojstvu registriranih svjedokinja prisustvovale su Jadranka Hofmann i Ileana Brčić, liječnica Senka Stojanović nadzirala je provođenje higijenskih uvjeta, službeno mjerenje obavio je geodet Dragan Marić, videoprijenos na internetu obavio je Roberto Nikolić, a uime Guinnessove knjige rekorda, uspjeh lošinjske akcije potvrdila je Paulina Sapinska iz Londona.
Mnogi su građani i posjetitelji otoka Lošinja pratili izgradnju krokanta pod nadstrešnicom postavljenom za ovu priliku na Trgu RH, a najsvečanije je bilo u trenucima svečanosti proglašenja te kada je, prema običaju, krokant razbijen sabljom.
U ovom slučaju, korišteno je nekoliko sablji, a “egzekuciju” su izveli Petar Goleš, direktor Turističke zajednice Lošinja Dalibor Cvitković, gradonačelnica Ana Kučić te direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.
Odmah potom komadići krokanta podijeljeni su okupljenima, koji su s oduševljenjem došli po svoj komadić jestive uspomene.

Damjan Stanić i Luka Antunović mjere krokant
U nastavku programa koncert je održala rock-skupina “Parni valjak”.
Višemjesečna procedura ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda, ideja je Damjana Stanića, nakon što se iz razgovora Goleša i Cvitkovića razvila ideja o izgradnji krokanta na četrnaest katova, simbolično povodom 140 godina lošinjskog turizma.
Dotad je Golešov rekord bio krokant na deset katova, visok oko dva metra. Turistička zajednica Lošinja stupila je u kontakt s “Guinnessom” i nakon dogovaranja uvjeta i obaveza, određeno je da bi krokant za uvrštenje u Knjigu rekorda morao biti visok barem 250 cm i da se izvede prema tradicionalnom receptu uz poštivanje higijenskih standarda.
Sada još slijede formalnosti obrade izvještaja, nakon čega će privremena svjedodžba, uručena na licu mjesta, biti zamijenjena trajnom, a neobičan lošinjski rekord uvršten u poznatu arhivu ljudskih dostignuća.