Skupština TZ-a

U Malom Lošinju dali potporu strategiji razvoja turizma. Ali ne i – žičari

Bojan Purić

Istaknuto je relativno zadovoljstvo ovogodišnjom sezonom (prvih osam mjeseci) u kojoj je bilo 50% dolazaka i 57,7% noćenja u odnosu na lani, za što su zaslužni dugogodišnji gosti koji se vraćaju bez obzira na sve te zemljopisni položaj otokaMALI LOŠINJ – S obzirom na to kakvima su se činile stvari proljetos, u lošinjskim turističkim forumima nisu nezadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom, u kojoj je bilo 50 posto turističkih dolazaka u odnosu na prošlu godinu, a 57,7 posto noćenja u odnosu na lanjsku brojku (podaci se odnose na razdoblje od početka godine do kraja kolovoza), a razlog relativnom uspjehu vide u redovnom vraćanju višegodišnjih gostiju koji dolaze bez obzira na sve te u zemljopisnom položaju otoka.


Dajući izvještaj na sjednici Skupštine Turističke zajednice Lošinja, koja se prvi put sastala u novom sazivu, direktor Dalibor Cvitković najkritičniji je bio prema medijima, ilustriravši to u prezentaciji naslovnicom Novog lista od 11. kolovoza, na kojoj je objavljeno da je Lošinj imao prvi slučaj koronavirusa. »Jedino su kod nas takvi podaci na naslovnicama. Nemam ništa protiv medija, ali ne treba prodavati novine ovakvim naslovnicama«, rekao je Cvitković, dodajući ipak da to nije imalo velikog utjecaja jer je tih dana Italija donijela odluku o ulascima u državu uz obavezno testiranje, potom i Austrija, a onda je i Slovenija odlučila o karanteni. Kazao je da je tražio da se na internetskim stranicama lošinjskog TZ-a objavi »semafor« s podacima o broju zaraženih, oboljelih i umrlih, ali da nije dobio dopuštenje županijskoga Stožera civilne zaštite. Kao problem je istaknuo i »fake news« (lažne vijesti) u inozemstvu, poput vijesti iz njemačkih medija o tome da će biti prekinute trajektne linije s otocima.


Jedini imali protokol


Cvitković je istaknuo da je Lošinj jedini u Hrvatskoj izradio protokol ponašanja za slučaj zaraze u smještajnom objektu, a kada je riječ o priredbama, dodao je da je postojala želja da se održe događanja koja imaju tradiciju i ona koja su sama po sebi motiv dolaska na otok, no da je nakon odluke Stožera civilne zaštite Hrvatske 10. srpnja za događaje od stotinu i više sudionika, to u praksi postalo neprovedivo. Gradonačelnica Ana Kučić, po funkciji i predsjednica Turističke zajednice Lošinja, rekla je da su »sve odluke TZ-a i Grada bile donošene u suradnji s epidemiološkom službom i svim drugim nadležnim službama«, te da se u odabranom putu ustrajalo do kraja, a da »reklamacije vrlo često nisu bile upućivane na prave adrese«.
Sudjelujući u raspravi, skupštinar Mario Kamalić ustvrdio je da nije bio problem u novinama, već u tome što je šef Stožera civilne zaštite PGŽ-a Marko Boras Mandić u izjavi izdvojio Lošinj kao mjesto s koronavirusom.


(Ne)potrebna intervencija


Na ovoj sjednici predstavnici tvrtke Horwath HTL predstavili su Strategiju razvoja turizma, koju izrađuju za Lošinj i Cres. Prijedlog je dobio većinu glasova, uz jedan suzdržan glas, a u prethodnoj se raspravi najviše govorilo o ideji gradnje žičare na Osoršćici, pa nije postignut konsenzus oko toga je li riječ o nepotrebnoj intervenciji u okoliš ili je ta intervencija mala u odnosu na mogućnost da se dobije više posjetitelja na najviši dio otoka Lošinja.


U novom sazivu, 23 mjesta u Skupštini podijeljena su tako da Jadranka turizam ima devetero članova, iznajmljivači smještaja petero, Lošinjska plovidba Turizam dvoje, Uvala Poljana i PSK-Bučanje po jednoga te od ostalih – turistička i ugostiteljska djelatnost po dvoje, a ostale nerazvrstane jednog predstavnika.


Novo Turističko vijeće


Izabrani su članovi Turističkog vijeća, tijela koje uz predsjednicu Anu Kučić broji još osam članova – Sanjin Šolić, Damir Mlacović i Dejan Jakovljević predstavljaju Jadranka turizam, Marina Brajković predstavlja Lošinjsku plovidbu Turizam, Ivan Milanović ugostitelje, Lovro Hesky turističku djelatnost, Ferdinand Zorović ostale djelatnosti, a Siniša Dakić-Barichievich iznajmljivače. Ova su imenovanja dobila jednoglasnu podršku prisutnih 15-ero članova Skupštine.