Baština

U Malinskoj pokrenuli inicijativu za osnivanjem Kulturnog centra, u petak organiziraju radionicu

Mladen TrinajstićS nakanom unapređenja načina i sustava prezentiranja kulturno-povijesne baštine ali i daljnjeg podizanja kvalitete organiziranja i provođenja svih vrsta s kulturom povezanih programa i projekata, predstavnici vodstva Općine Malinska-Dubašnica udruženi s brojnim i do sad ondje angažiranim “kulturnjacima” već neko vrijeme promišljaju i razrađuju modele uspostave nove ustanove koja bi ubuduće ondje trebala odgovoriti upravo tim i takvim potrebama i htijenjima.


U cilju uspostave sustavnog i održivog upravljanja lokalnom kulturnom baštinom i pružanja cjelokupnoj našoj lokalnoj zajednici novoga okvira za razvoj kvalitetnih kulturno-umjetničkih i obrazovnih programa, Općinska je uprava pokrenula inicijativu za osnivanjem Kulturnog centra, ustanove koja bi objedinjavala sve navedene funkcije, predstavlja nam malinskarski općinski načelnik Robert Anton Kraljić.


Želja nam je stvoriti uvijete za provođenje modela planiranja koji će u konačnici rezultirati Integriranim planom upravljanja kulturnom baštinom Općine Malinska-Dubašnica, te organizacijom, prostorima i programima koji odgovaraju potrebama lokalnog stanovništva te koji k tome doprinose aktivnoj zaštiti i očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, nastavljaju predstavnici tamošnje lokalne uprave najavljujući skorašnju radionica “participativnog mapiranja kulturne i prirodne baštine”, koja će se u spomenutom otočnom lokalnom središtu održati već ovog petka, 16. veljače, s početkom od 17 sati.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i u ugodnoj atmosferi, u prostorijama kompleksa “Doma udruga” dijeljenjem svojih ideja ali i izazova u procesima odlučivanja i upravljanja, doprinesu očuvanju naše baštine, naglašava općinski načelnik Kraljić ocjenjujući da će na taj način sudionici jednoiposatne radionice dati doprinos “utiranju puta održivijoj budućnosti općine odnosno lokalne zajednice Malinske i njene okolice.


Voditeljica radionice biti će dr.sc. Tamara Nikolić Đerić, kulturna antropologinja, dugogodišnja kustosica Etnografskog muzeja Istre i programska voditeljica Ekomuzeja Batane koja je ujedno i članica UNESCO globalne mreže facilitatora za implementaciju Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.


Dr.sc. Nikolić Đerić je ujedno i autorica koncepcije postava interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak te k tome još i vanjska suradnica za upravljanje tim kulturnim odnosno interpretacijskim kompleksom koji je, od kad je izgrađen i ustrojen kao kulturno okupljalište žitelja i posjetitelja tog dijela otoka Krka, uvelike doprinesao razvijanju kulturne ponude tog otočnog mjesta i njegova šireg okružja.


DUBoak je neupitno potaknuo i nova promišljanja o načinima daljnjeg razvijanja, promicanja i poticanja svega onog što se povezuje s pojmom kulture, objašnjavaju nam organizatori i domaćini tog za konac ovog tjedna najavljenog radioničkoga skupa.