Konstituirajuća sjednica

U Krku osnovano Otočno vijeće, evo čime će se sve baviti

Mladen Trinajstić

Sudionici krčke konstituirajuće sjednice Otočnog vijeća / Foto M. TRINAJSTIĆ

Sudionici krčke konstituirajuće sjednice Otočnog vijeća / Foto M. TRINAJSTIĆ

Vijeće je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak osnovala kao svoje savjetodavno tijelo koje će joj pomagati pri izradi i provođenju planova, projekata, mjera i aktivnosti održivog razvoja otoka, temeljem Zakona o otocima 


 


KRK – U Krku je jučer održana konstituirajuća sjednica Otočnog vijeća – savjetodavnog tijela pri izradi i provođenju programa, planova, projekata, mjera i aktivnosti održivog razvoja otoka. Osnutak Otočnog vijeća koje je s radom započelo nakon što je u Velikoj vijećnici Grada Krka jučer upriličen prvi službeni sastanak njegovih članica i članova, s ciljem unapređenja politike razvoja otoka, formalno je još u lipnju ove godine potaknula ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, i to sukladno važećim odredbama Zakona o otocima.


Vijeće ima 46 članova
Tada formalno osnovano Otočno vijeće, s jučer održanom sjednicom krenulo je tako operativno djelovati na pripremanju i provođenju programa i projekata koji bi, kako je tijekom jučerašnjeg skupa istakla sama ministrica Tramišak, otocima trebali usmjeriti novoosiguranih 150 milijuna eura, »alokaciju« bespovratnih EU sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a koja su sad prvi put ciljano izdvojena upravo za pomaganje razvoja i napretka otoka s hrvatske strane Jadranskoga mora.


Registar otoka

 


Registar otoka velika je i sveobuhvatna podatkovna baza koja je kreirana i objavljena prošle godine. Ona na jednome mjestu evidentira svih 1.244 otoka, otočića i hridi u Republici Hrvatskoj, klasificiranih po vanjskim karakteristikama, obilježjima i drugim parametrima bitnim za upravljanje, korištenje i čuvanje jedinstvene otočne geografske cjeline. Cilj Registra podatkovno je i kartografsko evidentiranje svih 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi koji su sastavni dio teritorija Republike Hrvatske, stvarajući baze podataka koje će služiti kao podloge za izradu analitičkih izvještaja neophodnih za daljnja usmjerenja i vođenje politike razvoja otoka. Registar otoka postavljen je na adresi Centra dijeljenih usluga te je dugoročno osmišljen kao integrirani informacijski sustav otočnih pokazatelja, uz povezivanje s web- servisima više od 30 javnopravnih tijela koja posjeduju podatke o otocima iz svoje nadležnosti, stvarajući tako zajedničku državnu informatičku infrastrukturu. Registar otoka, u svojoj verziji »1.0« tako već danas sadrži osnovne, geografske i demografske podatke, podatke o teritorijalnoj nadležnosti kao i podatke o indeksu razvijenosti, prometnoj povezanosti te podatke iz nadležnosti Ministarstva zdravstva. Kako je jučer predstavljeno, Registar se kontinuirano razvija, nadograđuje i dopunjava novim podacima pa je trenutno u tijeku njegovo ažuriranje podacima koja, postupno, dostupnima postaju posredstvom službenih brojki lani provedenog popisa stanovništva.

Otočno vijeće je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osnovala kao svoje savjetodavno tijelo koje će joj pomagati pri izradi i provođenju planova, projekata, mjera i aktivnosti održivog razvoja otoka, temeljem Zakona o otocima. Iako je takvo tijelo i do sad postojalo, novi saziv Vijeća sad je oformljen kako bi dodatno pridonio aktualnim, odnosno razvojnim projektima koji će se realizirati u ovom Vladinom mandatu. Otočno će vijeće, uz ministricu Tramišak, imati još 46 članova među kojima su zastupnici u Hrvatskom saboru, ravnatelj Uprave za otoke Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, predstavnici za otoke nadležnih ministarstava, ali i Agencije za obalni linijski pomorski promet, Državne geodetske uprave, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore. U sastavu Vijeća djelovat će i predstavnici obalno-otočnih jedinica područne samouprave, otočnih jedinica lokalne uprave, predstavnici otočnih »razvojnih dionika« kao i predstavnici znanstvene i stručne zajednice koji se bave otočnim razvojem.


Razvojni projekti


Kako je u svom obraćanju okupljenima istakla ministrica, spomenutih 150 milijuna hrvatskim otocima sad »usmjerenih« eura koje tek treba iskoristiti nisu jedino na što otoci i otočani mogu računati u idućim godinama.


Nataša Tramišak / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Nataša Tramišak / Snimio M. TRINAJSTIĆ


– To su tek sredstva koja smo isključivo za otočne razvojne projekte osigurali povrh novca koji će svima biti na raspolaganju u okvirima različitih nacionalnih financijskih programa, a na koje se prijavljivati mogu svi pa tako i otočani – istakla je Nataša Tramišak, ne skrivajući uvjerenje da će jučer i službeno konstituirano novo Otočno vijeće igrati važnu i aktivnu ulogu u usmjeravanju nastojanja da se tom uvelike specifičnom području naše zemlje u narednim godinama osigura dostatna »financijska i razvojna perspektiva«.


Osim za konstituiranje tog savjetodavnog tijela, jučerašnje okupljanje u gradu Krku iskorišteno je i za usvajanje novog Poslovnika o radu Otočnog vijeća, ali i za prezentaciju brojnih dosadašnjih ulaganja u otoke, jednako kao i lani u funkciju stavljenog Registra otoka. Predstavljene su i mogućnosti koje na planu ulaganja u otoke danas nudi Integrirani teritorijalni program, a riječi je bilo i o Nacionalnom planu razvoja otoka koji, istaknuto je također, u periodu od 2021. do 2027. godine obuhvaća financijski okvir »težak« 7,9 milijardi također otocima namijenjenih kuna, a o čemu je u ovoj prigodi izlagao Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke koja djeluje pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.