Projekt "Na pola puta"

U Krku održano druženje otočanki “Čuvarice baštine: Otočna iskustva s Krka, Paga i Pašmana”

Mladen Trinajstić

Krčko događanje organizirala je udruga Žene za otok / Foto MLADEN TRINAJSTIĆ

Krčko događanje organizirala je udruga Žene za otok / Foto MLADEN TRINAJSTIĆ

Kroz izlaganja i panel rasprave, sudionici su tako imali priliku čuti mnoštvo zanimljivih informacija i iskustava »iz prve ruke« o specifičnim izazovima s kojima se susreću žene koje žive i rade na otocima 


 


KRK – U Velikoj vijećnici Grada Krka održano je projektno druženje otočanki, vrijednih i poduzetnih stanovnica otoka Krka, ali i Paga te Pašmana. Okupljanje je ujedno bilo i završna konferencija projekta »Na pola puta« koje za cilj i svrhu ima nastojanje prepoznavanja i valoriziranja ključne uloge žena u očuvanju kulturne, povijesne i prirodne baštine na otocima. Krčki dio tog projekta, nazvan »Čuvarice baštine: Otočna iskustva s Krka, Paga i Pašmana« organizirale su i domaćinski ugostile članice udruge Žene za otok.


Radni dio konferencije otvorila je Dina Valković / Foto M. TRINAJSTIĆ
Sama konferencija, predstavila je čelnica udruženja Žene za otok, Jovana Čutul, govoreći o događanju koje je osim svog radnog dijela obuhvaćenog izlaganjima i panel raspravom nastavak imalo i u prigodnoj izložbi kojom su se u Krku okupljene otočanke s triju hrvatskih otoka zajednički predstavile u krčkome Decumanusu, fokusirala se na primjere istaknutih žena koje su ključne u očuvanju kulturne, povijesne i prirodne baštine Krka, Paga i Pašmana. Kroz izlaganja i panel rasprave, sudionici su tako imali priliku čuti mnoštvo zanimljivih informacija i iskustava »iz prve ruke« o specifičnim izazovima s kojima se susreću žene koje žive i rade na otocima. Poseban naglasak pri tom je stavljen i na primjere poticanja ženskog poduzetništva i ekonomskog osnaživanja, kroz očuvanje baštine i razvoj turističkih inicijativa.


Na konferenciji u krčkoj vijećnici tako su među ostalima o svemu što kroz lokalna udruženja i inicijative i same čine na čuvanju i promoviranju kulturne baštine kao i obogaćivanju svakodnevice žitelja svojih lokalnih zajednica progovorile čelnica Vrbničkog kulturnog društva Frankopan Dina Valković, manekenka Nevena Dujmović s otoka Pašmana kao i Sabina Gligora Sabalić s Paga. Njima su se u u predstavljanju aktivnosti otočanki još pridružile i Andreja Baraba te Ana Žunić.