Tragom baštine

U krčkoj galeriji Decumanus atraktivan postav iza kojeg stoje novolistovci Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Novolistovci, novinarka i publicistkinja Slavica Mrkić Modrić i fotograf Marko Gracin, tijekom višegodišnjeg rada uspjeli su dokumentirati i originalno predstaviti raznolikost i bogatstvo naše tradicijske kultureKRK – U galeriji Decumanus smještenoj u samom povijesnom središtu grada Krka, žitelji tog otočnog grada i svi njegovi posjetitelji u narednih će desetak dana imati priliku uživati u zanimljivom i atraktivnom postavu projekta »Tragom hrvatske baštine«. Iza spomenutog izložbenog projekta stoji dvoje našim čiteteljima dobro znanih novolistovaca – novinarka i publicistkinja Slavica Mrkić Modrić i fotograf Marko Gracin, koji su, unatoč problemima i ograničenjima koje je sa sobom donijela još uvijek aktualna epidemiološka situacija, i dalje odlučni i ustrajni u namjeri da javno predstave rezultate njihova zajedničkog višegodišnjeg stvaralačkog rada, prije Krka izloženog i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Projektom Tragom hrvatske baštine, koji će otočani u navedenom galerijskom prostoru moći razgledati sve do 25. veljače, spomenuti autorski dvojac predstavlja samo djelić bogatstva, ljepote i raznolikosti hrvatske tradicijske kulture, odajući tako priznanje svima onima koji su generacijama glazbom, pjesmom, plesom ili zapisima čuvali i sačuvali hrvatske običaje, ali i kulturni identitet.


Običajna slikovnica


U Hrvatskoj se, zahvaljujući geografskom položaju i utjecaju brojnih kultura, razvila raznovrsnost kakva se može pronaći rijetko gdje u svijetu, ističu Mrkić Modrić i Gracin. No globalizacija i moderan način života velika su prijetnja tom kulturnom blagu baštinjenom stoljećima. Nerijetko se dogodi da običaji njegovani generacijama jednostavno nestanu preko noći pa stoga ovaj projekt, zamišljen kao svojevrsna »običajna slikovnica« koja će upućene podsjetiti, a neupućene educirati o svom tom silnom baštinskom bogatstvu, za cilj ima ne samo predstaviti čuvanje i promicanje vrijednosti baštine, šarolike i poprilično raznovrsne baštine našega kraja i čitave zemlje, već tomu i pridonijeti.


Arhiva za budućnost

Kako doznajemo od autora ovog zanimljivog i bogatog postava čiji je ovom prilikom izložen tek dio, osim već kreiranog, obrađenog, a sad i javnosti predstavljenog materijala, u planu je nasatavak njegova daljnjeg obogaćenja novim fotografskim i videoradovima, kao i širenje arhive zahvaljujući kojoj će mnoge baštinske vrijednosti i posebnosti ostati trajno zabilježene i sačuvane.

Baštinski zapis
Spomenut, prilično ambiciozno zacrtan cilj, Gracin i Mrkić Modrić nastojali su, a naposlijetku i uspjeli ostvariti putem kreiranja fotografskog, ali i pismenog »baštinskog zapisa«. Dakle, riječ je o ugodnom, zanimljivom, pa na koncu i edukacijskom putovanju hrvatskom prošlošću duž kojeg tradicijski instrumenti sviraju, folklorna društva plešu, pjevaju i igraju stare igre, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.
Osim u redovno radno vrijeme Galerije Decumanus, točnije svakim radnim danom između 10 i 13 sati, izložba Tragom hrvatske baštine uz nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera, moći će se razgledati i uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na [email protected]