Creski turizam

U dva srpanjska vikenda u Cresu popunjenost čak 70 posto

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Dok je u prvih šest mjeseci ostvareno oko 100.000 noćenja, što je 40% u odnosu na lani, u srpnju je dosad već ostvareno više od 81.000 noćenja, a samo protekli vikend donio je 9.551 gosta, što je 77,57% u odnosu na laniTuristički pokazatelji na području Grada Cresa iz dana u dan sve su bolji – dok je u prvih šest mjeseci Cres posjetio 15.021 turist, što je ostvarenje od 38,82% u odnosu na prvu polovicu 2019. godine, proteklog vikenda na otoku je boravio 9.551 gost, što je 77,57% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Trenutno prevladavaju Slovenci kojih je 35,94%, slijede Nijemci s 21,46%, potom Austrijanci s 10,46% i Talijani s 9,8%, a domaćih gostiju je 8,19%. Nešto je drugačiji redoslijed kad se gleda prva polovica godine: i tada »vode« Slovenci i Nijemci, ali su na trećem mjestu Hrvati sa 14,37%, a slijede ih Talijani i Austrijanci. To pokazuje da se polako povećava broj stranih gostiju, a udio domaćih smanjuje.


Najlošije stoje hoteli


Dok je u prvih šest mjeseci ostvareno gotovo 100.000 noćenja, što je 40% od prošlogodišnjeg rezultata, u prva dva srpanjska tjedna već je ostvareno više od 81.000 noćenja ili gotovo 70% u odnosu na isto razdoblje lani.
Najlošije su popunjeni hoteli s 38% u odnosu na lanjske brojke, kampovi su na 67,26%, objekti u domaćinstvu na 70,77%, a ostali ugostiteljski objekti za smještaj (kao što su sobe i apartmani u vlasništvu tvrtki) 79,85%.


Iako brojke pokazuju da sezona ipak neće propasti, kao što su se mnogi pribojavali u vrijeme vrhunca korona krize, Turistička zajednica grada Cresa je krajem lipnja obavijestila sve ustanove i udruge na svom području koje su proteklih godina organizirale razna ljetna događanja da neće biti u mogućnosti sufinancirati njihove aktivnosti.


Otpao dio manifestacija


Isto vrijedi i za manifestacije koje je uobičajeno organizirala sama Turistička zajednica, pa tako ove godine nije bilo Dana turizma, Dana creske janjetine ili Ljetnog karnevala, a prema najavama, izostat će i zabavni dio Semnja, središnje ljetne manifestacije.


Ipak, usprkos epidemiološkoj i financijskoj krizi, održat će se Creske kulturne večeri koje organizira Samostan sv. Frane, Lubeničke večeri u organizaciji Grada Cresa, a vjerojatno i Crescendo Music Festival koji već niz godina priprema američka pjevačica otočnih korijena Astrid Kuljanić.


Najviše se očekuje od Creskog kaića – Dana creske pomorske baštine i tradicije, sedmodnevnog događanja najavljenog za drugu polovicu kolovoza, kojeg je prošle godine, i to vrlo uspješno, po prvi put organizirao Jedriličarski klub Reful.