Malinska

U DUBoaku otvorena izložba “Drvo pjeva”

Mladen Trinajstić

Foto DUBoak

Foto DUBoakU malinskarskom Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak, u suradnji s predstavnicima Gradskog muzeja Virovitica, postavljena je i javnosti na razgled ponuđena zanimljiva izložba nazvana “Drvo pjeva”.


Projektom kojim je posjetiteljima DUBoaka predstavljen na Međunarodni dan muzeja predstavnici spomenutih dviju ustanova ostvarili su svoju prvu suradnju, a sve slijedom činjenice da su obje ustanove u proteklim godinama postale dobitnicima i ponosnim nositeljima prestižne nagrade Živa, a koju muzejskim i ustanovama u kulturi temeljem kvalitete, sadržajnosti i inovativnosti njihova djelovanja dodjeljuje zaklada Forum slavenskih kultura.

U Malinskoj sad predstavljenom izložbom Gradskog muzeja Virovitica prezentiraju se tradicijska glazbala slavonske Podravine, a za ovu priliku izložba je nadopunjena i sličnim krčkim drvenim tradicijskim intrumentima – sopelama, odnosno alatima koji se koriste u njihovoj izradi te dijelovima ovog primorskog instrumenta. Izložbu koja predstavlja interesantan i edukativan spoj tradicijske i glazbene baštine zapadne Slavonije i Kvarnera, kao predstavnica domaćina, okupljenima u malinskarskom DUBoak-u predstavila je povjesničarka umjetnosti Bruna Kocijan, a uz nju su u ime virovitičkog muzeja o postavu još progovorile i Jasmina Jurković Petras te ravnateljica Mihaela Kulej.Napomenuti treba i da će za trajanja izložbe, točnije u vikendu 8. i 9. lipnja, u Malinskoj biti održana tradicionalna Smotra folklora otoka Krka pa će i ovo zanimljivo predstavljanje glazbene baštine i tradicijskih instrumenata biti odlična nadopuna tog velikog i sudionicima uvijek brojnog folklornog okupljanja. Izložba ostaje otvorenom sve do 21. lipnja, kada se obilježava Svjetski dan glazbe.