Kolekcija

U Čižićima upriličena izložba radova mađarske umjetnice Eve Kerekes

Mladen TrinajstićU prizemlju jedne apartmanske građevine u Čižićima upriličena je izložba radova mađarske umjetnice Eve Kerekes.


Izložena kolekcija radova spomenute tekstilne kiparice, predstavljeno je od Gabrielle Jani, vlasnice turističke agencije More (i više smještajnih objekata na otoku Krku), nastavak je nastojanja vlasnika te tvrtke u predstavljanju mađarske umjetnosti i kulture, a kroz to i zbližavanju dvaju susjednih naroda.

– Proteklih godina, skoro deset tisuća mađarskih turista ljetovalo je u našim smještajnim kapacitetima, sudjelovalo na brodskim izletima i uživalo u gastronomskim i kulturnim programima koje smo organizirali.


Dugi niz godina odlično surađujemo s lokalnim pružateljima turističkih usluga, brodskim kapetanima, vlasnicima restorana te iz godine u godinu, dovodimo sve više gostiju na Jadran. U više navrata, organizirali smo i kampove joge te smo k tome ugošćavali i grupne, kao i pojedinačne Camino Krk programe.Kroz umjetničke programe kakav smo danas upriličili u Čižićima želimo mještanima, ali i gostima otoka Krka predstaviti neka od bogatstva ali i raznolikost mađarske kulture i umjetnosti, ističu predstavnici spomenute agencije koja je ujedno i inicijator ovog izložbenog predstavljanja.


Još 2022. godine u Čižićima smo organizirali prvu izložbu fotografija otoka Krka, mađarskog fotografa Ferenca Takácsa, a lani smo ovdje ugostili i dva slikarska kampa, otkriva Jani.Napominje da se u planiranju nastavka organiziranja kulturnih programa predstavnici te turističke agencije, osim likovnosti i fotografiji, planiraju okrenuti i glazbi, kroz ugošćavanje koncerata jazz i klasične glazbe.


Izložba ove subote postavljena i javnosti predstavljena u prizemnoj dvorani apartmana Kristina nazvana je “Textúrák randevúja a tengerrel” iliti Susret tekstura i mora.