Otvoreno pismo

Traži se hitna odgoda javne rasprave o golf resortu na Cresu: ‘U jeku sezone i godišnjih sve prolazi ispod radara’

Jakov Kršovnik

Rinčić i Štimac smatraju da provođenje javne rasprave od 28. srpnja do 26. kolovoza, u jeku sezone i godišnjih odmora, prolazi ispod radara javnog interesa te je time onemogućeno sudjelovanje građanaIva Rinčić i Davor Štimac, županijski vijećnici nezavisne liste Ive Rinčić, traže da se hitno za jesen odgodi javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš golf igrališta Matalda na Cresu.


Poslali su otvoreno pismo županu PGŽ-a Zlatku Komadini jer smatraju da provođenje javne rasprave od 28. srpnja do 26. kolovoza, u jeku turističke sezone i godišnjih odmora, ne ispunjava pravu svrhu te prolazi ispod radara javnog interesa. Naglašavaju da njihov cilj nije zaustaviti projekt, nego upozoriti na izrazito formalan i neodgovoran način provedbe javne rasprave čime su onemogućeni temeljni razlozi njene svrhe, sudjelovanje građana i druge zainteresirane javnosti. Također, u pismu Iva Rinčić i Davor Štimac kažu da dokumentacija obuhvaća više od 700 stranica, što mnogima ne ostavlja mogućnost dobre pripreme.


Osjetljiva pitanja


– U Republici Hrvatskoj smo svjedoci da su slični primjeri izgradnje golf terena uvijek izazivali ogroman interes i reakcije javnosti, što potvrđuje da je riječ o djelatnosti koja zahtijeva pomno planiranje i usuglašavanje različitih stavova i interesa, investitora, lokalne vlasti, medija, građana. Izgradnja golf terena ima kompleksan, dugogodišnji i često nepovratan utjecaj na okoliš, npr. pitanje navodnjavanja terena na otocima, odlaganje soli nakon desalinizacije morske vode itd., ali i lokalnu zajednicu, osiguravanje djelatnika za oko 500 najavljenih radnih mjesta. Tako osjetljiva pitanja zahtijevaju puno više angažmana od pukog ispunjavanja zakonom propisanih minimalnih uvjeta provedbe javne rasprave, naglašavaju u otvorenom pismu Iva Rinčić i Davor Štimac. Oni ističu i da je posljednja sjednica Županijske skupštine održana 29. srpnja, samo dan nakon početka javne rasprave te se ni vijećnici nisu imali vremena pripremiti da o tome argumentirano sudjeluju na aktualnom satu.


Obavijest na »ploči«
– Još je 2016. godine Odlukom o utvrđivanju projekta »Golf resort Matalda« na području Punte Križa utvrđeno da je spomenuti projekt proglašen projektom od interesa za Primorsko-goransku županiju. Javni uvid u Studiju dostupan je u upravnoj zgradi Grada Malog Lošinja, na stranicama nadležnog Ministarstva, dok je javno izlaganje održano 12. kolovoza 2021. Iako nije riječ o obavezi, postoji mogućnost da Županija obavijest o javnoj raspravi objavi u svom službenom glasilu, no to nije učinjeno, zaključuju Rinčić i Štimac.


Pretragom službenih novina Primorsko-goranske županije, http://www.sn.pgz.hr/, na jučerašnji dan 22. kolovoza, nismo pronašli obavijest o javnoj raspravi o studiji o utjecaju na okoliš golf igrališta Matalda na Cresu. Pristupom internetskoj stranici Primorsko-goranske županije na dan 22. kolovoza, konkretno oglasnoj ploči Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, https://www.pgz.hr/ustroj/upravna-tijela/upravni-odjel-za-prostorno-uredenje-graditeljstvo-i-zastitu-okolisa/oglasna-ploca/, pronašli smo da se ondje nalazi obavijest o spomenutoj javnoj raspravi objavljena, čini se, 16. srpnja 2021.


Pitanja za Komadinu


Iva Rinčić i Davor Štimac u otvorenom pismu županu PGŽ-a Zlatku Komadini postavljaju četiri pitanja:


1. Koliko je građana pristupilo javnoj raspravi uvidom u Studiju dostupnu u zgradi Grada Malog Lošinja;


2. Koliko je građana pristupilo cjelovitom tekstu studije i ne-tehničkog sažetka Studije dostupne na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja;


3. Koliko je građana bilo prisutno na javnom izlaganju o Studiji održanom 12. kolovoza 2021. u 13 sati u Palači Fritzi, u Malom Lošinju;


4. Koliko je građana unijelo svoje primjedbe na mjestu javnog uvida?