Građevinari okupirali dva najvažnija objekta

Traju radovi u krčkoj luci: Ribarski mul dobiva kameni parter, a Glavni mul – sigurnost

Mladen Trinajstić

Na Ribarskom mulu djelatnici GP-a Krk postavljaju novo kameno opločje / Foto M. TRINAJSTIĆ

Na Ribarskom mulu djelatnici GP-a Krk postavljaju novo kameno opločje / Foto M. TRINAJSTIĆ

Dok su radovi na nastavku uređenja Ribarskoga gata za ovo proljeće bili već otprije planirani, sanacijske radove na Veloj rivi nametnula su velika oštećenja nastala potkraj prošle godine uslijed olujnog jugaKRK – U krčkoj je luci započelo izvođenje građevinskih zahvata na, izuzme li se lukobran, njezina dva najveća i najvažnija objekta. Netom pokrenutim, za ovo proljeće otprije planiranim radovima na nastavku sanacije i uređenja Ribarskoga gata, silom je prilika, a zbog olujnim jugom potkraj prošle godine uzrokovanih oštećenja, sad tako moralo biti »priključeno« i žurno saniranje šteta na krčkom Glavnom mulu iliti Veloj rivi, objektu lučke infrastrukture lociranom na samom ulazu u gradski porat. Upravo se uz njega u sezoni »naveliko« privezuju brodovi turističkih brodara, a ondje pristaje i plovilo kojim je posljednjih sezona uspostavljena nova brzobrodska linijska poveznica grada Krka s Rijekom, susjednim otocima i Zadrom.


Šminka i sanacija


I dok na Ribarskom mulu građevinari iz tvrtke GP Krk planirane zahvate izvode ponajprije zbog vizualnih, odnosno ambijentalnih razloga, s ciljem popločavanja tog nedavno također obnovljenog obalnog prostora kamenim parterom kojim će se uljepšati i oplemeniti najfrekventniji dio gradske obale, zahvati na Veloj rivi za glavni cilj imaju taj moru i valovima najizloženiji lučki objekt učiniti sigurnijim, stabilnijim i otpornijim na udare mora koje ga svojim velikim valovima redovito zapljuskuje u danima jakog juga.


Na Glavnom mulu iliti Veloj rivi počelo je saniranje podmorskih i nadmorskih oštećenja obalnog zida / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Na Glavnom mulu iliti Veloj rivi počelo je saniranje podmorskih i nadmorskih oštećenja obalnog zida / Snimio Mladen TRINAJSTIĆKako smo doznali od predstavnika Županijske lučke uprave Krk, institucije koja upravlja krčkom lukom i koja je ujedno glavni investitor projekta hitne sanacije oštećenja podmorskog i nadmorskog dijela Glavnog mula, zahvati na tom objektu povjereni su radnicima riječke tvrtke BSK, specijalizirane za takvu vrstu radova.


Udruživanje financija
Vrijednost sanacijskih radova koji bi, prema ugovorenom terminskom planu, trebali biti dovršeni u roku od 60 dana, odnosno prije početka turističke sezone, ugovoreni su u iznosu tek nešto većem od 900 tisuća kuna. Nešto će skuplji ipak biti radovi na popločavanju Ribarskog mula koji su, treba i to reći, plod prošle godine ugovorene financijske suradnje ŽLU-a Krk i lokalne uprave. Vrijednost aktualnih zahvata na tom objektu je, zajedno s PDV-om, 3,2 milijuna kuna, a sukladno postignutim dogovorima s Gradom, ulaganja u uljepšanje tog lučkog objekta zajednički će iz vlastitih proračuna, u jednakom omjeru, osigurati ŽLU Krk i Grad.
Bitno je napomenuti i da su spomenuti radovi zapravo tek prva faza i za iduće godine najavljene »višeetapne« prakse udruživanja financijskih sredstava i zajedničkih ulaganja tih institucija u šetničke zone krčkog lučkog područja, zahvaljujući kojima bi se u skorijoj budućnosti napokon trebali urediti dijelovi krčke obale u zoni između Ribarskog mula na zapadu i Glavnog mula, odnosno Vele rive na njezinoj istočnoj strani.