Ususret europskim izborima

Tonino Picula posjetio Cres: “Hrvatski otoci nisu zaboravljeni”

Walter Salković

Snimio W. SALKOVIĆ

Snimio W. SALKOVIĆCRES  Taman u vrijeme najveće gužve, dok su ulice i trgovi puni domaćih i gostiju koji prate brojna događanja u sklopu manifestacije Creski kaić, otok je posjetio europarlamentarac Tonino Picula koji se bori za novi mandat s posljednjeg mjesta kandidacijske liste SDP-a i partnera. 


U društvu primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, njegove zamjenice Marine Medarić i creskog gradonačelnika Marina Gregorovića uputio je poruku Cresanima, ali i svim drugim otočanima.


– Hrvatski otoci nisu zaboravljeni. Meni su osobito bitni jer sam kao zastupnik u europskom parlamentu pokrenuo jedan poseban radni oblik koji se bavi isključivo otocima. U prošlom mandatu sam bio predsjednik međuskupine za europska mora, priobalne krajeve, rijeke i otoke, a do mene se u EU parlamentu, što je apsurdno, niti jedno posebno tijelo nije bavilo europskim otocima. Uočio sam tu anomaliju i s drugim kolegama pokrenuo oblik rada da se istaknu problemi otoka koji su izrazito specifični. Uspjeli smo u proteklih nekoliko godina, kroz projekt energetske tranzicije, osigurati veću vidljivost otoka za što sam posebnim amandmanom zatražio od Europske komisije 2 milijuna eura. Ta inicijativa prerasla je u dio Zelenog plana koji je, kao što znamo, kralježnica europskih politika posljednjih godina. Iza nekog političara ostaje trajan rezultat ako ostane neki oblik, neka institucija koja će se i nakon njegove karijere baviti tom temom, u mom slučaju formirana je posebna komisija za otoke koja mora voditi računa o 2.440 europskih malih i srednjih otoka na kojima živi 20-ak milijuna ljudi. Naravno, time posao nije završen i ja očekujem, ukoliko ponovno dobijem povjerenje hrvatskih birača, da ću nastaviti posao afirmacije interesa hrvatskih, a time i europskih otoka, izjavio je Picula prilikom svog posjeta Cresu.