Ćudoređe

‘To su perverzije i neukusna golotinja’: HDZ-ova koalicija traži zabranu creskog festivala burleske i kabareta na otvorenom

Walter Salković

Foto Instagram

Foto Instagram

Lani je oko 600 roditelja potpisalo peticiju kojom su željeli preseliti održavanje Fringe Festivala iz centra gradaCRES – Za četvrtak je sazvana 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Cresa na kojoj će se, uz niz odluka koje, kao što je uobičajeno, vijećnicima predlaže gradonačelnik Marin Gregorović, naći i jedna koju je predložio Klub vijećnika HDZ-Hrast-Hrvatski suverenisti.


Nakon što je vijećnik Hrasta Roby Orlić na prethodnim sjednicama prosvjedovao zbog proteklih godina održanog festivala burleske i kabareta te tražio da se to događanje ubuduće zabrani ili ograniči na zatvorene prostore, za ovu sjednicu klub vijećnika kojeg je član svoj je stav formalizirao kroz predlaganje gradske odluke. Prijedlog odluke sastoji se od svega tri članka i njome se zabranjuje održavanje Fringe festivala na javnim površinama i u objektima u vlasništvu Grada, kao i promoviranje i financiranje festivala od strane Grada i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grada Cresa. Za razliku od vrlo šturog prijedloga odluke, priloženo obrazloženje opširno navodi razloge zbog kojih se predlaže zabrana.


Vulgarnosti i perverzija


Prema mišljenju predlagača, radi se o »neprimjerenim plesnim performansima praćenima neukusnom golotinjom, plesačicama u tangama i s cvjetićima na bradavicama koji se održavaju u neprikladnim terminima usred bijela dana dok se djeca vraćaju s plaže ili idu na sladoled«. Pitaju se želi li se djecu u gradu koji nosi naslov Prijatelja djece izlagati »programu punom vulgarnosti i perverzije« te ističu da se »performansom koji izvode sudionici ovog festivala direktno narušavaju i ugrožavaju prava djece, a i ostalih građana koji su izloženi neprimjerenim i nemoralnim sadržajima suprotnima odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i Konvencije o pravima djeteta«.
U obrazloženju predlagači odluke podsjećaju da je lani oko 600 roditelja potpisalo peticiju kojom su željeli preseliti održavanje Fringe Festivala iz centra grada, predlažući gradonačelniku da se organizatorici festivala Brigiti Petrović, umjetničkog imena Celeste Moriae, ponudi nova lokacija, primjerice prostor ljetnog kina, gdje bi takav sadržaj bio dostupan samo zainteresiranim građanima, a ne svim prolaznicima. Vijećnici Kluba HDZ-Hrast-Suverenisti pitaju se jesu li »uopće ovakvi neumjesni sadržaji potrebni jednoj turističkoj destinaciji koja je omiljena upravo među obiteljima s djecom«.


Mnoštvo reakcija


Fringe Festival je u Cresu, najčešće ispred ugostiteljskih objekata, održan protekle dvije godine, a na društvenim mrežama najavljeno je njegovo treće izdanje koje bi se trebalo održati od 20. do 29. svibnja. Festival se promovira kao mjesto okupljanja i povezivanja različitih sudionika iz svijeta umjetnosti, filma, glazbe i kulture, ali je izazvao mnoštvo reakcija Cresana i njihovih gostiju, pa i vijećničkih pitanja koja su postavljali, osim Orlića i njegovog kolege iz istog kluba Marka Kaštelana, također i vijećnica Iva Krivičić Miočić s liste SDP-PGS-HSS-IDS-HSU. Zabrana festivala posljednja je točka na dnevnom redu 24. sjednice gradskog vijeća, a prije toga vijećnici će raspravljati o nizu predloženih akata, među kojima je i Odluka o pravu na novčanu naknadu za novorođenu i posvojenu djecu kojom se značajno podižu naknade za novorođenčad te se one proširuju i na posvojenu djecu.