Sve iz vozila

Testiranja u Krku od ovog tjedna na drive-in način

Mladen Trinajstić

Između Doma zdravlja i srednje škole odsad u jednosmjernom režimu / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Između Doma zdravlja i srednje škole odsad u jednosmjernom režimu / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Red za testiranje formirat će se na raskrižju Ulice Ivana Zajca i Ulice Ivana Mažuranića, što znači da će dio Zajčeve (od njenog križanja s Mažuranićevom) ubuduće biti zatvoren za sav prometKRK  Od početka ovog tjedna i u gradu Krku je napokon uspostavljeno tzv. drive-in COVID-19 testiranje, usluga koja će sasvim sigurno olakšati i barem donekle bezbolnijom učiniti svakodnevicu onih koji će se idućih dana (odnosno tjedana) morati podvrgnuti takvoj vrsti epidemiološkog uzimanja uzoraka. Na testiranje su do sad otočani morali čekati stojeći u redu, na otvorenom, a ovih dana i hladnome prostoru ulice u neposrednom susjedstvu krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ-a. Naime, na inicijativu Grada Krka, koju su nedavno i službeno prihvatili te u organizaciju svog rada uklopili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, od ovog je ponedjeljka uspostavljen sustav testiranja iz vozila zbog kojeg je, uz suglasnost Policijske postaje Krk, u široj okolici te otočne zdravstvene ustanove na snagu morala stupiti i nova, ponešto drugačija regulacija prometa.


Četiri dana testiranja


Testiranje se u Krku obavlja ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u vremenu od 8 do 9 sati. Testiranje se provodi na temelju liječničke uputnice ili na osobni zahtjev, uz plaćanje. Cijena testiranja iznosi 698,21 kunu, a plaćanje se obavlja u gotovini, na mjestu testiranja.

 


Samo za izlaz
Red za testiranje onih koji će svoj status po pitanju prisutnosti koronavirusa u svom organizmu sad moći provjeriti iz udobnosti i sigurnog okruženja svog automobila tako će se ubuduće formirati na raskrižju Ulice Ivana Zajca i Ulice Ivana Mažuranića, što znači da će dio Zajčeve (od njenog križanja s Mažuranićevom) ubuduće biti zatvoren za sav promet. To, naravno, ne vrijedi za vozila kojima pacijenti odlaze na testiranje, jednako kao ni za stanare nekoliko obiteljskih kuća u tom dijelu grada. Testiranje će se pak i nadalje obavljati u dvorištu Doma zdravlja Krk, i to na uličnom potezu koji prethodno spomenute dvije krčke ulice povezuje sa susjednom im Vinogradskom ulicom.
Kako se Vinogradskom, odnosno onim njenim odvojkom koji prolazi između Doma zdravlja i krčke srednje škole, do daljnjega više neće moći prometovati u smjeru centra grada već će taj ulični potez isključivo služiti za izlaz vozila čiji su vozači, ili putnici, bili na testiranju, iz Gradske je uprave žiteljima i posjetiteljima tog otočnog lokalnog središta upućena molba za poštovanjem svih pravila nove regulacije prometa, a koju »na licu mjesta« prati i prikladna privremena prometna signalizacija. Nova pravila prometovanja područjem u okolici Doma zdravlja može se, u obličju karte, proučiti i na službenim internetskim stranicama Grada Krka. Nadležni u Gradu su najavili da će novouspostavljeni režim prometovanja Zajčevom, Mažuranićevom i Vinogradskom ostati na snazi dokle god bude potrebe za drive-in testiranjima, provedbu kojih je tijekom jučerašnjeg i prekjučerašnjeg prijepodneva otežavao snažan, na trenutke i olujni vjetar.


Budući da je vjetar otpuhao šator, testiranja su i dalje provođena u kontejneru / Foto M. TRINAJSTIĆ

Budući da je vjetar otpuhao šator, testiranja su i dalje provođena u kontejneru / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


Uklonjen šator


Zbog njega je, naime, s ceste morao biti uklonjen šator pod kojim se testiranja te vrste najčešće i provode pa se tako, u pomalo improviziranim uvjetima, briseve testiranih jučer ipak moralo uzimati »pješke«, u kontejneru koji je epidemiolozima, upravo s ciljem obavjanja te zdravstvene usluge, na raspolaganje još početkom jeseni stavila krčka tvrtka Ponikve eko otok Krk. Kako nam je, govoreći o iskoraku kojim je krčka lokalna uprava nastojala olakšati život korisnicima usluga te županijske zdravstvene institucije istaknuo gradonačelnik Darijo Vasilić, vjetrom oštećeni šator drive-in punkta već za koji bi se dan trebao nadomjestiti novom, ponešto čvršćom, kvalitetnije izvedenom i na vjetar otpornijom nadstrešnicom koja će ondje biti instalirana sve dok bude potrebe za organiziranjem te vrste testiranja.