Udruga Spirit i Kreativni Krk

“Tajni agent 010”: Filmovi u kojima osobe s invaliditetom spašavaju svijet dolaze u Kino Krk

Mladen Trinajstić

Serijal filmova o Agentu 010 / Foto UDRUGA SPIRIT

Serijal filmova o Agentu 010 / Foto UDRUGA SPIRIT

Denis Pilepić iz Spirita i Luka Adžić-Kapitanović iz Kreativnog Krka naglasili su da se ulazak na projekciju filmova neće naplaćivati, ali i da će se skupljati donacije 


KRK  Serijal o Agentu 010 – filmovi u kojima osobe s invaliditetom spašavaju svijet, dolaze u Kino Krk. Otkrili su nam to, prezentirajući i najavljujući ovotjednu filmsku projekciju u krčkom kinu predstavnici riječke udruge Spirit i krčkog Kreativnog Krka čijim je članovima odnedavno povjereno upravljanje i vođenje kinematografa u Krku. Zanimljivo, iznenađujuće zabavno, pravo osvježenje, nešto potpuno drukčije – riječi su kojima su posjetitelji riječke i zagrebačke projekcije opisali spomenuti riječki filmski brend »Tajni agent 010«, odnosno niz toj tematici posvećenih filmskih uradaka koje će već potkraj ovog tjedna moći pogledati i otočani.


Riječka udruga Spirit među ostalim svojim aktivnostima bavi se i integriranjem osoba s invaliditetom u društvo na inovativan način – kroz produkciju detektivskih filmova. Do sad su snimljena tri takva filma, dva dvadesetpetominutna – »Ni vremena za umirat« (2021.) i »Igra sudbine« (2022.) te »Trubač uvijek trubi parput« (2023.), u trajanju od čak 48 minuta. Poveznica im je karizmatična grupa mladih s invaliditetom koji su osmislili likove i scenarij, uz vodstvo spiritovke Helge Paškvan. Glavne likove tumače Dorian Matić, Dora Brnić, Tea Superina i Toni Lesica, a u sporednim ulogama pojavljuju se brojne poznate osobe među kojima i Šajeta, Mile Kekin, Krešimir Mišak, Asim Ugljen, Mario Kovač i mnogi drugi. Serijal je nastao uz veliku podršku prijatelja i rodbine, a filmove je režirao, snimio i montirao Denis Pilepić Pille, u suradnji s članovima i članicama Spirita. Ova detektivsko-špijunska duhovita verzija stare šablone o tajnom agentu koji spašava svijet, ističu autori i promotori ovog umnogome drukčijeg i hvalevrijednog projekta, nudi novi oblik i narativ – sve je moguće i svatko može biti heroj te pritom i ostvariti svoje snove.
Riječkim agentima snovi su stvaranje filmova te stoga u ovoj prigodi pozivaju sve zainteresirane da ih podrže dolaskom na projekciju njihova fimskog serijala, a koja će se u Kinu Krk održati ovog petka s početkom od 19.30 sati. Denis Pilepić iz Spirita i Luka Adžić-Kapitanović iz Kreativnog Krka naglasili su da se ulazak na projekciju filmova neće naplaćivati, ali i da će se skupljati donacije kojima će svi koji u tom projektu prepoznaju nešto vrijedno i zanimljivo moći pomoći i podržati nastavak provođenja ovog hvalevrijednog projekta.


– Zabava, rušenje stereotipa i pomicanje granica su zagarantirani, a projekciji će prisustvovati glavni glumci – istakli su naši sugovornici.