Druga strana medalje

“Svi Austrijanci Novalju su napustili zdravi”: Žestoke reakcije s Paga na priču o zarazi na festivalu

Edi Prodan

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Dom zdravlja u Novalji je periodu od 17. do 24. srpnja odradio više od 12 tisuća testiranja na kojima baš ni jedan jedini Austrijanac nije bio - pozitivanPriče iz bečke šume. Baš bi se tim djelom Odona Von Horvatha u kojem se prikazuje licemjerje austrijskog malograđanskog miljea mogla definirati “vijest” kako se 94 Austrijanaca zarazilo u Novaji tijekom sedmodnevnog srpanjskog fstivala “Austria goes Zrće”. Kako ističu austrijski mediji zaraženih iz Novalje ima u svim njihovim pokrajinama, a kako ističu, Novalju tih dana posjetilo 19 tisuća turista iz Austrije.


Priča je izazvala burne reakcije tako da su gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, načelnik Stožera civilne zaštite Ivan Peranić kao i direktorica TZ Marina Šćiran Rizner, odmah održali izvanredne sastanke i održali susrete s novinarima te su takve izjave definirali – manipulacijama i neistinama.


– Alarmiran je i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj, tražimo da se objavi istina, da se opovrgnu manipulacije i laži, naglašava Dabo.
Kako ističe, ukupno je prodano 7500 ulaznica za taj festival s čime se podudaraju i podaci o broju turista iz Austrije u Novalji. Kako naglašava Marina Šćiran Rizne do početka festivala gostiju iz te države bilo je nešto više od tisuću, da bi im se u vrijeme održavanja festivala brojka povećala do 2800. Jasno je stoga da je zbroj od 19 tisuća Austrijanaca koji bi se zadržavali isključivo u Novalji – nemoguć. Tome u prilog idu i upravo objavljeni podaci Ministarstva turizma prema kojima je trenutno u Hrvatskoj milijun i šest tisuća turista od čega je na četvrtom mjestu 75 tisuća Austrijanaca. S obzirom da se radi o samoj špici sezone, nemoguće da ih je sredinom srpnja u Novalji bilo čak 19 tisuća.


U priču o austrijskom, kao se čini, “lažnjaku” uklapaju se i podaci novaljskog Doma zdravlja koji je upravo u periodu “Austria goes Zrće” dakle od 17. do 24. srpnja odradio više od 12 tisuća testiranja na kojima baš ni jedan jedini Austrijanac nije bio – pozitivan. Naprosto, testirani su bili svi koji nemaju covid putovnicu tako da je jasno kako ni jedan Austrijanac Hrvatsku nije mogao napustiti s koronavirusom.


Očigledno, rat na turističkom tržištu je nesmiljen. Iako, čudi i ljuti da se Austrija, također istaknuta turistička država, koristi ovakvim dezinformacijama. Umjesto da razumije borbu sebi sličnih zemalja za ostvarivanjem što je moguće uspješnije turističke sezone, lažima se ruši napor kolega iz Hrvatske. Dobro je to definirao Von Horvath: izvana ljupki, mili i romantični, iza te predstave za javnost – baš i ne.