Krčka pješčana plaža

Sveti Marek: Mali raj u Risiki najviše vole obitelji s djecom

Bruna Matičić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Riječ je o jednoj od rijetkih prirodnih pješčanih plaža na otoku Krku, ali i Jadranu, i omiljenom mjestu tisuća kupača koji ju u ljetnim mjesecima pohodePredivna pješčana plaža ono je po čemu je mjesto Risika najpoznatije među stanovnicima i posjetiteljima otoka Krka. Risika se prvi put spominje još u 13. stoljeću, a nalazi se u blizini Vrbnika, na istočnoj strani otoka, i udaljena je svega dvadesetak kilometara od Krčkog mosta.


Uz prirodne ljepote i bogatstva, Risika je bila i važno povijesno središte, te obiluje i kulturno-povijesnom baštinom. Njezine znamenitosti najbolje je doživjeti šetnjom uz obilježene pješačke staze ili obilazeći skrivene uvale uz more. Najpoznatija atrakcija koju vrijedi posjetiti su ruševine dvorca Gradec, mjesto koje se drži ishodištem nekadašnjih krčkih knezova, kasnijih Frankopana, a smješten je duboko u šumi, zapadno od Risike, na starom putu prema Garici. Uz Gradec, Risika se diči i izvorom pitke vode Rovoznik, ostatcima crkvice sv. Maraka (sv. Marka), župnom crkvom sv. Jeronima u centru, a predivno je doživjeti i Vrbničko polje, koje se nalazi svega nekoliko minuta vožnje od mjesta.


Igre za velike i male


Osim lijepe prirode i povijesnih znamenitosti, Risika ima i nekolicinu šljunčanih plaža, i to Melsku te Velu i Malu Javnu, te predivnih uvala, no najpoznatija je ipak plaža Sveti Marak ili Sveti Marek koja je naziv dobila po crkvici sv. Maraka smještenoj na brežuljku poviše. Riječ je o jednoj od rijetkih prirodnih pješčanih plaža na otoku Krku, ali i Jadranu, i omiljeno je mjesto tisuća kupača koje je u ljetnim mjesecima posjeti, posebice obitelji s malom djecom i svih ljubitelja pijeska.


OcjenePristup plaži 10
Pristup moru 10
Plaža 10
Ugostiteljske usluge 10
Sadržaji 10
Parkiralište 7
Čistoća 8
Pridržavanje epidem. mjera 6

Do plaže se bez problema može doći automobilom, spuštajući se Risikom skroz do obale, a iznad nje nalazi se veliki parking za koji ćete u ljetnim mjesecima morati izdvojiti 20 kuna i onda cijeloga dana uživati u morskim radostima. Plaža je zaštićena uvalom, stoga je more uvijek malo toplije, naročito u plićaku, a ono što je najljepše, djeca se ovdje mogu bezbrižno igrati, uživati u gradnji kuli i dvoraca od pijeska, dok se odrasli i mladi zabaviti mogu igranjem odbojke, picigina i ostalih sportova.


Na pješčanom dijelu plaže nema puno hlada, ali se zato iza plaže prostire travnjak s nekolicinom manjih stabala, što je savršeno mjesto za one koji žele pobjeći od jakog sunca ili one koji vole pijesak, ali ne žele da im isti završi u svemu što su ponijeli sa sobom. Osim toga, površina travnjaka je dovoljno velika i postala je mjestom gdje kupači masovno postavljaju šatore i cijeloga dana uživaju na plaži.


Foto galerija: Risika: Sveti Marek Foto: Roni Brmalj


Namamljen fotkama


Rudolfa iz Češke susreli smo upravo na travnatom dijelu ispred šatora koji je postavio netom prije nego smo ga obasuli pitanjima.
– Tek smo se smjestili i namazali se kremom za sunčanje. Nismo se još stigli okupati, ali sudeći po onome što smo vidjeli, sviđa nam se, rekao je Rudolf koji je ovdje odlučio doći nakon što su mu se svidjele fotografije objavljene na društvenim mrežama. Jedina zamjerka koju ima jest nedostatak hlada na parkingu, pa mu nakon cjelodnevnog kupanja, ulazak u automobil neće biti ugodan.


Na travnjaku smo susreli i Vaclava i Lenku, također iz Češke, koji su oduševljeni Hrvatskom i plažom u Risiki, a naročito pijeskom za koji kažu da je pravi raritet. Ono čime nisu bili oduševljeni je saznanje da će morati otići skroz u centar mjesta kako bi mogli otići u trgovinu, za kojom su bili u potrazi.


Crkva sv. Maraka

Na brdašcu u neposrednoj blizini plaže nalaze se ruševine srednjovjekovne crkvice sv. Maraka (sv. Marka), a u uvali su pronađeni i temelji rimske utvrde i grobovi te ostatci ville rustiche u podmorju. Crkva sv. Marka je najvjerojatnije izgrađena početkom 14. stoljeća i pretpostavlja se da ju je izgradio krčki knez Marko, koji je gospodario otokom i boravio u obližnjem Gradecu na prijelazu između kraja 13. i početka 14. stoljeća. Crkva se nalazi na strateškom položaju okrenutom prema Vinodolu, a pretpostavlja se da je izgrađena na temeljima crkve iz ranokršćanskog razdoblja. Po biskupskim vizitacijama u funkciji je bila tijekom 16., 17., i 18. stoljeća, a za vrijeme francuske uprave, početkom 19. stoljeća, kada su s djelovanjem prestale mnoge bratovštine, napuštena je i kapela sv. Marka u Risiki te su danas preostali samo dijelovi obodnih zidova.


TZ Krk

Na plaži možda nema trgovine, ali okrjepu tijekom boravka lako se može naći jer se ovdje nalaze čak tri kafića, Beach bar Max, Rafulin i Sv. Mare i u njima je moguće utažiti glad brzom hranom, osvježiti se sladoledom i hladnom pivom ili samo popiti kavu tik uz more.
Plaža sadrži standardne kupališne sadržaje, tu su kabine za presvlačenje, kemijske toaletne kabine i sanitarni čvor koji se nalazi na parkingu, a za ključ je potrebno priupitati u kafiću.


Uz navedeno, plaža obiluje sadržajima za djecu, ali i za odrasle željne zabave. Za ugodniji i veseliji boravak potrebno je obratiti se Tinu Štakiću, koji na plaži iznajmljuje apsolutno sve, od ležaljki i suncobrana po cijeli od 80 kuna za cijeli dan, do vodenog parka po cijeni od 50 kuna za sat vremena, pedalina po 40 kuna za pola sata ili supova za 60 kuna za sat vremena. Tino je pravi kapo na ovoj plaži, a možete mu se obratiti i za iznajmljivanje jet-skija, ili za iznajmljivanje barke, glisera i gumenjaka ako poželite otići na cjelodnevni izlet i kupanje po skrivenim uvalama otoka Krka.