Promocija gastronomske baštine

Svečanost u Korniću: Fešta od presnaci u slavu slatke delicije

Mladen Trinajstić

Promoviranje tradicijske slastice / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Promoviranje tradicijske slastice / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Na kornićarskoj Placi su po 19. put bili razmješteni štandovi na kojima su domaćice iz Kornića i okolnih mu naselja izložile i posjetiteljima na kušanje besplatno ponudile svoje najbolje presnace 


KORNIĆ Kornićari su i ove godine, po već devetnaesti put, prigodnom i sad već tradicionalnom Feštom od presnaci ukazali na vrijednost i značaj lokalne gastronomske baštine, u ovom slučaju posebice one »slatke«, temeljene na izvrsnom domaćem siru po kojemu je to mjesto u susjedstvu grada Krka nadaleko poznato. Stoga i ne čudi da u nakani slavljenja, prezentiranja, ali i promoviranja te tradicijske slastice, delicije koja je s razlogom postala sastavnicom jelovnika značajnog broja otočnih restorana i drugih ugostiteljskih objekata, žitelje tog slikovitog krčkog mjesta nije omela niti činjenica što se fešta poklopila s premijernim nastupom Vatrenih na Europskom prvenstvu koje je upravo startalo u Njemačkoj.


Presnac je temljen na izvrsnom domaćem siru / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Na kornićarskoj Placi tako su i ovog puta bili razmješteni štandovi na kojima su domaćice iz tog otočnog mjesta, jednako kao i okolnih mu naselja, izložile i posjetiteljima na kušanje besplatno ponudile svoje najbolje presnace. Osim onih »pravih«, kornićarskih, posjetitelji Fešte od presnaca kušati su mogli i slične sirne delicije iz drugih dijelova naše regije. I ove su godine ondje tako bila predstavljena i na guštanje ponuđena tradicijska jela iz Bribira i Dražica.
– Naime, osim naše domaće slastice od ovčjeg sira, naziv »presnac« oduvijek nose i brojna druga slatka, ali i slana jela – predstavio je Damir Kremenić, čelnik Katedre Čakavskog sabora Kornić koja ujedno potpisuje i organizaciju te priredbe.


Manifestaciju su uveličali članovi Kulturnog društva Kornić te Hrvatskog kulturnog društva Braće Radić iz Zagreba / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Na Fešti su prezentirani bili i »glagoljaški medenjaci«, kao i jedan od novih krčkih suvenira – sapun u obliku presnaca, izrađen od smilja i ovčjeg loja. Svojim su nastupima ovu manifestaciju uveličale i članice i članovi Kulturnog društva Kornić te Hrvatskog kulturnog društva Braće Radić iz Zagreba. Treba reći i da su ovu od sladokusaca redovito odlično posjećenu manifestaciju svojim potporama pomogli i predstavnici Mjesnog odbora Kornić kao i Turističke zajednice grada Krka.