Obljetnica

Svečanom sjednicom obilježeno 135 godina organiziranog bavljenja turizmom na Rabu

Lucian BorićSvečana sjednica TZG Raba, povodom 135 godina organiziranog bavljenja turizmom na Rabu, započela je danas, u 11 sati, u Zimskom kinu Rab, a sjednicu je moderirala Irena Ivić, savjetnica za odnose s javnošću i protokol Grada Raba.


Dana 16. svibnja 1889. godine, Općinsko vijeće donijelo je odluku o namjeri da se započne s razvojem organiziranog turizma na Rabu, iako, i prije tog datuma već su se javljale neke naznake početka turizma na otoku Rabu, koje je uvelike nagovijestio i posjet cara Franje Josipa 1875. godine.


Sjednica je imala dva dijela – u prvom dijelu prisutnima su se obratili domaćini, direktorica TZG Raba Ivana Matušan i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, ujedno i predsjednik TZG Raba, te visoki uzvanici, a u drugom dijelu su laureatima uručene plakete i priznanja.
Uz Nikolu Grgurića i Ivanu Matušan, na ovoj svečanoj sjednici našli su se sljedeći uzvanici: Kristjan Staničić, generalni direktor Hrvatske turističke zajednice, Silvija Brala Haramina, izaslanica direktorice Turističke zajednice Kvarner, gđe Irene Peršić Živadinov, Boris Bačić, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Raba, Nenad Debelić, izaslanik župana PGŽ-a, te predsjednik Općinskog vijeća Općine Lopar Damir Paparić.


Na početku sjednice, pod vodstvom prof. Danijele Škarić, zbor Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, uz klavirsku pratnju prof. Julije Dumić, izveo je hrvatsku himnu, a nakon toga, minutom šutnje, odana je počast poginulima i umrlima za Republiku Hrvatsku. Uvodno je emitiran i posebno pripremljeni film s turističkim scenama iz 30-ih godina prošloga stoljeća na otoku Rabu, uz korištenje materijala Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba JUXTA MARE.


Nakon toga skupu se obratila direktorica TZG Raba, Ivana Matušan, koja je održala duži govor o povijesti rapskoga turizma, gradonačelnik Nikola Grgurić koji se osvrnuo na razvoj turizma u novije vrijeme, a prigodni govor održao je i direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


Nakon govora Staničića, uslijedio je predah uz Duo Kristofor koji je na pozornici izveo pjesmu “Lonculo”, a zatim i najsvečaniji trenutak svečane sjednice – dodjela plaketa i priznanja svima onima koji su rapski turizam obogatili i osnažili.


Priznanja su dodjeljivali direktorica TZG Raba Ivana Matušan i generalni direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a dodjeljivala su se u više kategorija.U kategoriji “resorna ministarstva i sustav turističkih zajednica” plakete su primili: Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.


U kategoriji rapske tvrtke, za posebna dostignuća u novijem razdoblju priznanje su primili: Vilma slastice d.o.o., Imperial Riviera d.d. i Poljoprivredni obrt “MD Trade” – Natura Rab.


Nakon toga, uslijedila je dodjela priznanja klapama, udrugama i društvima za doprinos u promicanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti grada Raba, a u toj kategoriji priznanja su primili: klapa “Anima Arbae”, klapa “Krijanca”, klapa “Rab”, klapa “Sozal”, klapa “Eufemija”, klapa “Kristofor”, mješoviti pjevački zbor “Refuli” i udruga ProGEO – Hrvatska.


Za doprinos u razvitku outdoor turizma na području grada Raba, priznanja su dobili Kajakaški klub Rab ’83, Biciklistički klub Mag – Rab, Planinarsko društvo Kamenjak, Konjički klub Soline i Sea Kayak Croatia.


Za uspješnost projekta i obogaćivanje turističke ponude destinacije, ravnateljica POU-a Rab, Katarina Ribarić, preuzela je priznanja za sljedeće projekte: Najljepši otočni advent (organizatora Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Turističke zajednice grada Raba), Rab Film Festival (organizatora Toro laboratorija, Grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab), Rab Jazz Fest (organizatora Grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab), Rab Archaeological Traces (organizatora Grada Raba i Općine Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab, Turističke zajednice Grada Raba, Centra za kulturu i sport Lopar te Turističke zajednice Općine Lopar).


U kategoriji istaknuti turistički djelatnici u pomorskom prometu, priznanje su preuzeli: Tomislav Španjol – Pandelo, Vladimir Dumić i Dražen Šegota.


U kategoriji nova ponuda u destinaciji, gdje se priznanja dodjeljuju za inovativnost i rad na obogaćivanju turističke ponude destinacije, priznanja su primili: Restoran Capo Fronte, Rab line (linija Barbat – Banjol – Rab), OPG Kanat i OPG Rab Pur.U kategoriji djelatnika iz oblasti kulture, gdje priznanje dobivaju zaslužni za zalaganje za obnovu kulturno-povijesne baštine na području grada Raba, priznanje su primili: prof. dr. sc. Miljenko Jurković, Miljenko Domijan i prof. dr. sc. Dušan Mlacović.


U kategoriji priznanja tradicijskim i obiteljskim obrtima za više od 50 godina rada i istaknuto zalaganje u ugostiteljskoj djelatnosti, priznanja su primili: Ugostiteljski obrt “Barba Ivo”, Ugostiteljski obrt “Palma”, Ugostiteljski obrt “Sport”, Ugostiteljski obrt “Aco”, Ugostiteljski obrt “Padova II”, Zajednički obrt “Gožinka”, Ugostiteljski obrt “Nada”, Ugostiteljski obrt “Marina” i Ugostiteljski obrt “Mali Gaj”.


Na kraju su došla i posebna priznanja, a ona su uručena: Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Srednjoj školi Markantun de Dominis Rab, Rapskoj plovidbi za 50. obljetnicu brodsko putničke linije Rab – Lun, Slavku Perkiću – Mečki (za poseban doprinos u razvitku turizma grada Raba kao začetnik populariziranja podvodne fotografije, geoloških istraživanja i kongresnog turizma na Rabu) i Jošku Perčiniću (za dugogodišnje volontiranje u sustavu turističke zajednice u pripremi, izradi i provedbi projekata).


Nakon dodjela priznanja, prisutnima se obratio i Vlado Miš, u ime svih nagrađenih, a završetak svečane sjednice uljepšali su svojim nastupom najmlađi folkoraši Folklornog društva Rapski tanac.


Nakon sjednice, svi nagrađeni okupili su sa na zajedničkom fotografiranju na Bobotinama, a završno druženje uz domjenak nastavilo se u Valamar Collection Imperial hotelu.