Duhovski utorek

Svečano proslavljen Dan Omišlja, nagrada za životno djelo časnoj sestri Valentini (Peri) Marinović

Mladen Trinajstić

Svi laureati Općine Omišalj sa zasluženim priznanjima / M. TRINAJSTIĆ

Svi laureati Općine Omišalj sa zasluženim priznanjima / M. TRINAJSTIĆ

Na trgu Prikešte održana svečana sjednica Općinskog vijećaOMIŠALJ – Omišljani i Njivičani su proslavili Duhovski utorek, Dan svoje općine. U godini u kojoj se obilježava 30. obljetnica konstituiranja svih krčkih jedinica lokalne samouprave, tako i Općine Omišalj, žitelji one najsjevernije otočne lokalne zajednice njima poseban dan, koji se ovog puta »poklopio« s državnim praznikom, proslavili su nizom prigodnih događanja. Vrhunac obilježevanja i ove je godine bila svečana sjednica Općinskog vijeća, upriličena u večernjim satima na omišaljskom trgu Prikešte.


Najvažniji projekti


Obraćajući se sumještanima, ali i gostima i uzvanicima, među kojima su bili i predsjednik države Zoran Milanović, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, zastupnik Peđa Grbin, zamjenik župana PGŽ-a Vojko Braut, svi krčki kao i lokalni čelnici s Omišljem pobratimljenih općina, predsjednica Općinskog vijeća Dunja Mihelec i načelnica Mirela Ahmetović podsjetile su u svojim govorima na najvažnije projekte realizirane na području te krčke općine tijekom posljednjih 30 ljeta. Mirela Ahmetović je, prigodno rezimirajući rezultate nemalih komunalnih i infrastrukturnih iskoraka koji su posljednjih godina podigli ukupnu kvalitetu života stanovnika Omišlja i Njivica, podsjetila i na vrijedan doprinos koji su, s istim nakanama i ciljevima kao i ona, u proteklim desetljećima davali njeni prethodnici i prethodnice.


Kao i uvijek u takvoj prigodi, svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prilika i da se iz ruku čelnice Općinskog vijeća i općinske načelnice nagrade oni koji su u proteklom periodu, a neki i godinama, odnosno desetljećima, na različite načine doprinosili svakodnevici svojih sumještana ili svojim ostvarenjima pridonosili promociji kraja iz kojeg dolaze. Najveće i najvrednije priznanje – ono za životno djelo – ove je godine tako pripalo časnoj sestri Valentini (Peri) Marinović, rođenoj u Otoku kod Sinja, dugogodišnjoj predanoj poticateljici i promicateljici aktivnosti usmjerenih kulturnoj i povijesnoj baštini omišaljske župe. Laureatkinja je, posebno je istaknuto na svečanosti, nagradu zaslužila i svojim iznimnim doprinosom kojeg već dugo daje na čuvanju i promicanju glagoljaškog pjevanja u Omišlju te brigom o vrijednoj kulturno-umjetničkoj i sakralnoj baštini župe, kao i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Omišlju.


Predsjednik Zoran Milanović pored načelnice Mirele Ahmetović / Foto: M. TRINAJSTIĆ


Godišnje nagrade
Godišnjim nagradama Općine Omišalj nagrađeni su pak mladi omišaljski veslač Mihael Girotto, za kontinuirano postizanje značajnih rezultata, te mladi njivički baletan Bono Verbić koji je nagrađen za iznimna postignuća koja ostvaruje u posljednje dvije godine. Godišnjim je nagradama ovjenčano i više udruženja, pa tako i Mješoviti pjevački zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije za višedesetljetno djelovanje i njegovanje glagoljaške baštine kroz glagoljaško pjevanje, jednako kao i članstvo dviju karnevalskih udruga s područja općine. Predstavnicima KU Omišjanski babani i Babani Omišalj nagrada je uručena »na račun« njihova doprinošenja čuvanju i promicanju običaja, ali i obogaćivanju društvenog života u općini Omišalj, a prvospomenutima i povodom 25. obljetnice njihova organiziranog djelovanja.


Obilježavanje 20. godišnjice dolaska pape Ivana Pavla II.

Svečano obilježavanje Duhovskog utorka bogatu je uvertiru imalo već u prethodnim danima, tijekom kojih je brojnim kulturnim zbivanjima, ali i folklorom i sportom obojanim manifestacijama slavljen dan općine. Poseban je dio slavljeničkog programa, u organizaciji župe Omišalj, bio posvećen i jubileju 20. godišnjice dolaska pape Ivana Pavla II. u Omišalj, a koji je u proteklim danima obilježen koncertom duhovne glazbe te prigodnom svečanošću pored spomenika koji je, upravo tom događaju u čast, pred više godina podignut na ulazu u Omišalj. Obljetnici prolaska pape kroz Omišalj i otok Krk posvećena će biti i prigodna projekcija snimke njegova dočeka, a koja će idućeg tjedna biti upriličena u prostoru Društvenog doma u Omišlju.


 


Milanović: Omišalj dokaz prednosti decentralizacije

U svom prigodnom obraćanju predsjednik Milanović je rekao da je Omišalj dokaz da Hrvatska nema previše općina, već da premalo ljudi, na po njegovom mišljenju loš način, s previše novca raspolaže na jednome mjestu, u Zagrebu.


– Ova općina, ali i otok Krk, dokaz su da decentralizacija donosi mnogo dobroga, a kao osoba kojoj je uz Zagreb upravo otok Krk drugi zavičaj mogu posvjedočiti u kolikoj se mjeri ovaj otok, pa tako i Omišalj, razvio u protekla tri desetljeća – rekao je predsjednik.


Načelnica Mirela Ahmetović ustvrdila je pak da griješe svi koji Omišalj povezuju samo s industrijom. Ovo je općina duge i bogate povijesti i povijesne baštine, općina turizma, ali i općina koja je u posljednja tri desetljeća udvostručila broj svojih žitelja, a proračunska ulaganja podigla s 450 tisuća na čak 5 milijuna eura te se pri tom pozicionirala i na mjesto pete najrazvijenije općine u našoj zemlji, zaključila je.