Vjernost

Supružnici Krause iz Duisburga na Rab dolaze pune 32 godine. Sa svojim domaćinima u međuvremenu su postali pravi prijatelji

Hrvoje Hodak

Presudna je bila 1991. kada su prvi put odsjeli kod Jasne i Žarka Ružića na Palitu, s kojima su se toliko sprijateljili da više ne mogu ni zamisliti svoje dolaske na Rab, a da ne borave kod obitelji RužićRAB – I prije ovih pandemijskih godina u Uredu Turističke zajednice grada Raba dobro su znali koliko rapskom turizmu znače oni gosti koji mu se desetljećima opetovano vraćaju i čija ja duboka povezanost s otokom i rapskim domaćinima snažnija od bilo čega što se dolasku može ispriječiti na put. Prema takvim gostima Rab već godinama iskazuje posebno poštovanje, pa je tako nedavno voditelj marketinga TZ-a grada Raba Luka Perčinić primio njemački bračni par Moniku i Siegfrieda Krause, koji se Rabu vraćaju već 32 godine, te im je u znak zahvalnosti uručio Plaketu uz nekoliko prigodnih darova.


Supružnici Krause, inače stanovnici grada Duisburga, prvi put su na Rab stigli 1989. i tada su bili gosti jedne obitelji u Barbatu. Rab im se dopao na prvi pogled, pa su došli i naredne, 1990. godine. Međutim, kako su naglasili u razgovoru s Perčinićem, presudna je bila 1991. kada su prvi put kao gosti odsjeli na Palitu kod obitelji Jasne i Žarka Ružića. Naime, s njima su se toliko sprijateljili da više ne mogu ni zamisliti svoje dolaske na Rab, a da ne borave kod obitelji Ružić. To je prijateljstvo dodatno produbljeno i osnaženo prilikom jednog posjeta Ružićevih obitelji Krause, kada je Rabljaninu bila potrebna nužna medicinska skrb zbog nastalih srčanih tegoba. Ključnu ulogu tada, uz angažirano medicinsko osoblje, imao je upravo gospodin Krause.


I na ovom prijamu u Uredu Turističke zajednice grada Raba, uz bračni par Krause bili su i njihovi domaćini Jasna i Žarko Ružić.
»Prijašnjih godina, dok smo bili mlađi, često smo na Rab stizali i dvaput godišnje«, kazao je gospodin Siegfried, spomenuvši pritom da su tada na otok dolazili vučući za sobom i svoju brodicu koja im je omogućila da upoznaju i brojne skrivene ljepote tog šumovitog i živopisnim uvalama bogatog otoka. Na kraju tog srdačnog susreta supružnici Krause upisali su se u Knjigu gostiju koji na Rab redovito stižu 30 i više godina, a primanje u Uredu TZG-a posebno ih je iznenadilo i ugodno obradovalo.