Visoki upravni sud

Sud ukinuo odluku o sufinanciranju vrtića u Puntu: “Akt o besplatnom vrtiću je čisti populizam”

Mladen Trinajstić

Foto Fran Karabaić, Mladen Trinajstić

Foto Fran Karabaić, Mladen Trinajstić

Akt su donijeli iz populističkih razloga jer su u proteklih godinu i pol dana imali mogućnost zakonito donijeti odluku, kaže načelnik Daniel StrčićVisoki upravni sud proteklog je tjedna svojom presudom ukinuo Odluku o sufinanciranju programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Općini Punat.


Presuda je, podsjetimo, epilog političkog razilaženja puntarskog općinskog načelnika Daniela Strčića i vijećnika njegove nezavisne liste koji su u Općinskom vijeću u manjini, s većinskom vijećničkom strujom PGS-a i SDP-a čiji su predstavnici još u srpnju 2021. godine na sjednici Općinskog vijeća, a suprotno načelnikovu prijedlogu proračuna, izglasali akt kojim je ukinuto roditeljsko sufinanciranje vrtićkih troškova te su k tome još i udvostučene učeničke i studentske stipendije.


Potez kojim su vijećnici tih dviju lokalnih stranačkih organizacija, uvođenjem besplatnog vrtića i značajno obilnijih stipendijskih potpora uvelike izmijenili načelnikovu viziju općinskog proračuna, i to u iznosu koji bi dosegao gotovo dva milijuna kuna, odnosno desetak posto cjelokupnog proračuna, Strčić je brzopotezno donesenom odlukom o obustavi primjene tih akata najprije privremeno stopirao akte, a potom se Upravnom sudu tijelu obratio sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti takvih odluka Općinskog vijeća.

Ističući da je on, kao načelnik Općine Punat, osobno odgovoran za zakonitost, svrhovitost, učinkovitost, ekonomičnost i djelotvornost u raspolaganju sredstvima tijela koje vodi te da su vijećnici izglasavanjem ovakve odluke zapravo prekoračili ovlasti iz Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, načelnik je pravorijek po pitanju spomenutog spora zatražio od Visokog upravnog suda koji mu je, svojom presudom, sad dao za pravo.


Interes javnosti


Inače, u netom donesenoj presudi koju nam je na uvid dao načelnik Strčić, Sud je utvrdio da sporna Odluka Općinskog vijeća nije donesena u skladu s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.


Kako je njome konstatirano, nepravilnosti se odnose na činjenicu da u postupku donošenja odluke koja, po zaključku suda, utječe na interese javnosti, odnosno građana i pravnih subjekata, nije provedeno propisano tridestodnevno savjetovanje s javnošću, nužno za procjenu njezinih učinaka.


Osporenom Odlukom utvrđeni su kriteriji i način kojim Općina Punat financira programe predškolskog odgoja na području Općine Punat.


S obzirom na predmet uređenja, Sud ocjenjuje da je osporena Odluka opći akt jedinice lokalne samouprave kojom se neposredno uređuju pitanja od interesa za građane na području Općine Punat te je stoga jedinica lokalne samouprave u postupku donošenja osporenog općeg akta bila dužna postupiti prema članku Zakona o pravu na pristup informacijama, uz ostalo i kroz provođenje spomenutog postupka javnog savjetovanja.– Već godinu i pol dana ukazujem na nezakonitosti u radu Općinskog vijeća, stoga me nije iznenadila ova sudska presuda koja potvrđuje nezakonitost donesene odluke, istaknuo je Strčić.


– PGS/SDP-ova koalicija donošenjem nezakonitih odluka pokušava opstruirati i onemogućiti normalan rad općinske uprave, ali i mene, kao načelnika.


Odluku su donijeli iz populističkih razloga, to je sada jasno, jer su u proteklih godinu i pol dana imali mogućnost zakonito donijeti odluku.


I dalje ću inzistirati na zakonitom poslovanju te ovim putem, još jednom, pozivam vijećnike koalicije dviju stranaka da sjednemo za isti stol i zajedničkim snagama učinimo Općinu Punat još boljim mjestom za život, zaključio je općinski načelnik Punta Daniel Strčić, zadovoljan pravosudnim ishodom epizode koja, prema svemu sudeći, neće ni pomiriti, ni primiriti neslogu članica i članova predstavničkog tijela Općine Punat.


Suprotna mišljenja


To se, naime, dalo iščitati iz komentara koji nam je na istu vijest dao predsjednik Općinskog vijeća te ujedno i čelnik puntarskog PGS-a Goran Gržančić.– Naša odluka pala je iz čisto formalnih razloga, i to stoga što za provedbu savjetovanja s javnošću o odluci kojom se ukidaju obveze roditeljskog sudjelovanja u troškovima rada vrtića, odnosno omogućava potpuno besplatno pohađanje naših predškolskih ustanova nije bilo vremena s obzirom na to da je počinjala odgojna godina, ističe Gržančić.


Kako bilo, mi i dalje ostajemo kod stava da je uvođenje prava na besplatno pohađanje vrtića naših mališana predškolske dobi dobra i kvalitetna odluka od koristi za javnost, jednako kao što držimo i da su veće stipendije od onih koje primjenjuje naša općina također od koristi za naše žitelje.


Zbog toga ćemo i nadalje ustrajati u nastojanjima implementacije takvih mjera, naravno, nakon što slijedom ove sudske presude odradimo sve ispočetka, sukladno zakonskoj proceduri, predstavio nam je Gržančić.


Načelnik bi trebao biti svjestan da je zbog svog »inzistiranja na proceduri«, odnosno stopiranjem primjene odluke kojom je omogućeno besplatno pohađanje vrtića roditelje mališana predškolske dobi oštetio za oko 1,2 tisuće eura, koliko kumulativno »teži« njihova financijska participacija u proteklom 18-mjesečnom periodu u kojem je ta naša odluka »na ledu«, zaključio je Gržančić.


Gržančić: Nikome nije povrijeđeno pravo


– Po mom mišljenju potpuni je nonsens zaključiti da je donošenjem odluke o prestanku primjene obveze plaćanja neke usluge, u ovom konkretnom slučaju sudjelovanja roditelja u pokrivanju dijela ekonomske cijene vrtićke i jasličke skrbi, javnosti povrijeđeno pravo na pristup informacijama.


Benefiti koje javnost ima od takve odluke sasvim su jasne i ne vjerujem da itko može imati nešto protiv mjere koja ide u korist naših mališana i njihovih roditelja, istaknuo je Gržančić.


Dodao je i da bi odluku suda razumio kad bi slučaj bio suprotan, odnosno kad bi se pravo na besplatnu vrtićku skrb ukidalo te zaključio de je u uvom slučaju »forma pobijedila bit«.